Zadovoljna.si
Čokolado lahko uživate redno, a zmerno!

Šport in zdravje

Do vitkosti s čokolado

Z.K.
29. 03. 2012 12.20
2

Za vse ljubitelje čokolade prihaja dobra novica. Z uživanjem sladke pregrehe namreč lahko shujšate. Sodeč po rezultatih opravljene raziskave, lahko z rednim uživanjem majhnih količin čokolade shujšate oziroma ostanete vitki, četudi ima veliko kalorij.

Čokolado lahko uživate redno, a zmerno!
Čokolado lahko uživate redno, a zmerno!FOTO: iStockphoto

Tudi s čokolado lahko hujšate!

Čokolada velja za izjemno kalorično živilo, saj 100 gramov čokolade vsebuje približno 2092 džulov (500 kalorij). Raziskovalci so prišli do ugotovitve, da imajo tisti, ki redno uživajo čokolado, manj telesne maščobe kot tisti, ki si je nikoli ne privoščijo. Prebavljanje čokolade metabolizmu predstavlja večji napor in maščobo izloči, namesto da bi ostala v telesu. Tako lahko čokolada velja za živilo, s katerim lahko shujšajte. V ameriški raziskavi niso povedali, katera vrsta čokolade bi bila najboljša.

Si želite ugrizniti vanjo?
Si želite ugrizniti vanjo? FOTO:

Privoščite si jo!

Ameriška igralka Katharine Hepburn je nekoč dejala, da je njeno vitko telo rezultat rednega uživanja čokolade, raziskava pa je njeno izjavo podprla. Vodja raziskave Beatrce Golubm z univerze v Kaliforniji pravi, da so v raziskavi ugotovili, da na težo ne vpliva le število kalorij, temveč tudi njihova sestava. V primeru čokolade je to dobra novica, za vse tiste, ki si čokolado že redno privoščite, in tudi za vse tiste, ki bi si jo radi.

Spodbuja metabolizem!

Znanstveniki so v raziskavi preučevali prehranjevalne navade 972 moških in žensk, ki so v povprečju imeli 57 let. Čokolado so uživali dvakrat tedensko, prehrane pa niso spreminjali, prav tako v svojo dnevno rutino niso dodali telesne aktivnosti. Rezultat raziskave je pokazal, da se je znižal indeks telesne mase tistih, ki so čokolado uživali. Raziskovalci vseeno opozarjajo, da se njihova dognanja morda ne nanašajo na vse vrste čokolad in ne izključujejo možnost, da bi z rednim uživanjem nekateri posamezniki na teži pridobili. Sicer pa rezultati sovpadajo z ugotovitvami nekega drugega poskusa. Vanj so vključili podgane in ugotovili, da čokolada spodbuja metabolizem.

Jejte jo brez slabe vesti.
Jejte jo brez slabe vesti.FOTO:

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375