Zadovoljna.si
Jajca - 1

Šport in zdravje

To se zgodi, če vsak dan pojeste eno jajce!

J.V./zadovoljna.si
28. 03. 2017 07.52
16

Jajca so eno tistih živil, za katera so se pravila v zadnjem času spremenila. Številni se še danes sprašujejo, ali so zdrava. Dejstvo je, da imajo jajca številne pozitivne učinke, zaradi katerih bi se morala večkrat znajti na vašem jedilniku.

Jajca
Jajca FOTO: Profimedia

Staro prepričanje, da so jajca v večjih količinah škodljiva, je danes preteklost. Nova znanstvena odkritja in spremembe v zakonski ureditvi kokošje krme so privedla do tega, da strokovnjaki danes svetujejo, da jajca vključite v vsakodnevno prehrano. Ta so namreč pomemben vir beljakovin, esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, brez pomislekov pa si lahko privoščite dve jajci na dan.

Ne samo da so zdrava, ena od študij je pokazala, da vključevanje jajc v prehrano zmanjšuje možnosti, da bi posegali po nezdravih živilih in vam tako lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Res pa je, da to ne velja za ljudi, ki imajo povišan holesterol. V tem primeru zdravniki svetujejo, naj se izogibamo rumenjakom, saj vsebujejo veliko holesterola. Kljub temu si lahko privoščite zdrav beljak.

Jajca
JajcaFOTO: Thinkstock

Jajce imajo številne pozitivne lastnosti

1. Rumenjaki so eden najboljših virov holina, vitamina skupine B, ki je povezan z boljšimi nevrološkimi funkcijami in preprečuje vnetja.

2. Jajca so eden najboljših virov kakovostnih beljakovin, ki jih telo dobro vsrka.

3. Jajce vsebuje približno 22 odstotkov priporočljivega dnevnega vnosa selena. Gre za hranilo, ki skrbi za močan imunski sistem in uravnava hormone ščitnice.

4. V enem jajcu je kar 15 odstotkov dnevnega vnosa vitamina B2 oziroma riboflavina, ki hrano spreminja v energijo.

5. Jajca so bogata s proteini in pomagajo pri hujšanju. Dve trdo kuhani jajci za zajtrk bosta dovolj, da izgubite 65 odstotkov kilogramov več, kot bi jih s hujšanjem izgubili drugače.

Američani so to dokazali v raziskavi, ki je potekala dva meseca, udeleženci raziskave pa so bili odrasli, stari od 25 do 60 let. Pomembna ugotovitev raziskave je, da so tisti, ki so hujšali s pomočjo jajc, izgubili 65 odstotkov več teže, imeli so kar za 61 odstotkov nižji indeks telesne mase in bili bolj polni energije kot tisti, ki so za zajtrk jedli žemlje. Količina dobrega in slabega holesterola v krvi, prav tako pa tudi trigliceridov je pri obeh skupinah ostala enaka. "Ljudje se zelo težko držijo raznih shujševalnih kur. Naša raziskava je pokazala, da zajtrk z jajci presenetljivo poveča možnosti za uspeh. Videti je, da večja sitost in energija, ki jo dobimo z jajci, pomagata ljudem, da se lažje spopadajo s tem, da morajo pojesti manj kalorij," je povedal vodja raziskave in izredni profesor na penningtonskem biomedicinskem centru za raziskave Nikhil V. Dhurandhar.

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375