Zadovoljna.si
Losos na žaru. Njami, zdravo in okusno, pa še za oko privlačno.

Šport in zdravje

S stradanjem bo zadnjica večja!

R.O.
25. 06. 2009 18.36
0

Trenirajmo voljo, kot treniramo mišice. S pravilno vadbo krepimo eno in drugo in hkrati povečamo sposobnost obvladovanja. In kako lahko dosežemo, da s treningom pri prehrani dosežemo želene rezultate?

Začimbe in dišavnice so čudovito nadomestilo za sol.
Začimbe in dišavnice so čudovito nadomestilo za sol.FOTO: iStockphoto

Ne odrekajmo se hrani, ki jo imamo radi. Nikar preveč kruto ne posegajmo v svoje običaje in se kdaj pa kdaj tudi pregrešimo, a ne pretiravajmo. Tako zadovoljimo svoje potrebe po določeni vrsti hrane in ne kompenziramo vnosa iz druge skupine živil. Ta razvada lahko marsikdaj povzroči ravno nasprotno od želenega in namesto da bi shujšale, se zredimo. Dobro vemo, kakšne so posledice: ne le slaba volja, tudi obup, depresija, celo zavračanje svojega telesa se lahko pojavijo. Tega pa si res ne želimo. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ne pretiravamo niti s sadjem ali zelenjavo, kot bi morda lahko pomislili. Vedno pazimo, da je vnos hrane, ki jo zaužijemo, manjši od porabe.

Ne izpuščajmo obrokov. Pet na dan je dobro izhodišče za ohranjanje vitke linije in če vprašate tiste ženske, ki s težo nimajo težav, vam bodo jasno in glasno povedale, da je izpuščanje obrokov bljižnica do povečane telesne teže. To je pravilo številka dve, saj ohranjanje ravni krvnega sladkorja prepreči pojav nenadzorovane, volčje lakote. Naše telo si namreč zapomni občutek lakote in si v trenutku, ko pojemo prvi grižljaj, naredi zalogo. In to ravno na tistem delu telesa, kjer si najmanj želimo, na zadnjici, trebuhu ali na stegnih. Pa še to, nivo krvnega sladkorja vpliva tudi na naše razpoloženje, delovno storilnost in celo na večjo zgubanost kože. Dekleta, po pameti, torej!

Dosledno in pošteno pisanje dnevnika je pravilo številka tri. Če se še niste navadile pisati dnevnika o tem, kaj in koliko pojeste, je skrajni čas, da to naredite. Prav presenečene boste, kaj vse se bo znašlo na papirju in začudene boste, koliko hrane ste zaužile. Ne štejte kalorij, raje se osredotočite na obseg ali kot radi rečemo, štejte centimetre, ne kilogramov.

Losos na žaru. Njami, zdravo in okusno, pa še za oko privlačno.
Losos na žaru. Njami, zdravo in okusno, pa še za oko privlačno.FOTO: iStockphoto

Jejmo z drugo roko, kot pišemo. Zanimiva metoda obvladovanja telesne teže je namreč predpostavka, da desničarke skušamo jesti z levo roko in obratno. Tako se osredotočimo na hrano in se ne ukvarjamo z drugimi stvarmi. Sprva bo šlo morda nekoliko počasneje, a pomembno je, da vztrajamo. Tako ali tako si moramo za hrano vzeti čas in uživati v polni meri.

Nikoli ne izpustimo zajtrka! Raje vstanimo kakšno minuto prej in si privoščimo sadni sok, jogurt s sadjem, kosmiče ali kuhana jajčka. Ne dovolimo si, da bi zapustile svoj dom brez jutranjega obroka. V nasprotnem primeru se kaj lahko zgodi, da v službi ali šoli podležemo prvi hrani, ki nam pride na pot in ki praviloma ni primerna za naše zdravje in videz. Predvsem pa si enkrat za vselej priznajmo, da nam vrečka čipsa, tortice ali druge nezdrave jedi ne bodo vrnile fanta, niti našle nove službe ali nas spravile v dobro voljo. Vse to je odvisno od nas in lahko smo prepričane, da si bomo še kako hvaležne, ko se bomo pogledale v ogledalo in ugotovile, da smo si končno spet všeč.

Brez redne vadbe ne gre. Poskrbimo, da postane telovadba  naša najzvestejša spremljevalka. In priznajmo si, da bi bili vsi zdravi in lepi, če bi fitnese prodajali v stekleničkah, mar ne? Je pa svojevrstern izziv, ko si vedno znova, po vsaki uri vadbe povemo, da smo "the best". In ko ugotovimo, da lahko za svoje zdravje in lepoto največ naredimo same, je vse lažje. Nikogar drugega ne moremo kriviti za neuspeh in nič več si ne moremo zatiskati oči. Dekleta, vse je odvisno od nas in kakor si bomo postlale, tako bomo spale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493