Tisti, ki zajtrkujejo, se običajno bolj redno in zdravo prehranjujejo čez dan, je pokazala raziskava, ki jo je opravil Inštitut za varovanje zdravja RS med letoma 2001 in 2008, rezultati pa so bili objavljeni v publikaciji Zdravje in vedenjski slog prebivalcev Slovenije leta 2013. To pomeni, da pojedo več manjših obrokov, priporočljivo pa je, da jih zaužijejo 3 do 5 na dan. Ker telo na takšen način dobiva energijo in hranila enakomerno čez dan, se ne kopičijo maščobne zaloge, imamo boljšo presnovo in prebavo, preprečimo občutek utrujenosti in zaspanosti po hranjenju, izboljšajo se psihične sposobnosti in počutje.
Kakšne so posledice izpuščanja zajtrka?
Izpuščanje zajtrka običajno vodi do utrujenosti ter vpliva na zbranost in učenje. Redno zajtrkovanje je zato pomembno za uspešno delo in dobro počutje ves dan. Tisti, ki zajtrk preskočijo, čez dan pojedo več "prigrizkov", ki so energijsko bogati (vsebujejo več maščob ter sladkorja) in revni s hranili, ki jih telo potrebuje. Zato je tudi več možnosti, da se redimo. Zelo pomembno je, da si že otrok in mladostnik pridobi zdrave prehranjevalne navade in redno zajtrkuje, saj to pomembno vpliva na prehranjevanje v odraslem obdobju in s tem na zdravje. Zajtrk pa naj bo vselej v užitek.
Zajtrk pojejte – zjutraj!
Sliši se povsem logično, pa vendar – mnogo ljudi zajtrk zaužije več ur po tem, ko so se zbudili. Številne raziskave pa so pokazale, da je bolje zaužiti zajtrk takoj, ko se zbudite (oziroma v roku ene ure od trenutka, ko ste se zbudili), saj boste tako hitreje spodbudili delovanje metabolizma in spodbudili kurjenje maščob. Poleg tega telesu ne boste dali priložnosti, da bi se počutilo sestradano, kar lahko vodi v prenajedanje pri zajtrku, napačno izbiro jedi in posledično nabiranje kilogramov. Na pozabite na zadostno količino tekočine!
Raje manj sladkorja!
Zajtrk nam zagotovi približno četrtino dnevnega vnosa energije in naj vključuje čim pestrejši izbor živil. Piškoti, sladki namazi in tortice se morda zdijo odlična izbira za zajtrk, a so vse prej kot to. Imajo namreč ogromno kalorij, poleg tega pa malo hranilnih snovi, kar pomeni, da vas ne bodo napolnile z energijo dolgoročno, temveč vas bodo 'zbudile' le trenutno, sledila pa bo še večja utrujenost. Tudi recimo 5 borovnic z grškim jogurtom ni dobra izbira: ne le, da je obrok premajhen, ampak mu manjkajo tudi hranilne snovi, ki so ključne pri ustvarjanju občutka sitosti, ki traja do naslednjega obroka, trdijo nutricionisti.
Zajtrk naj vključuje: polnovredne ogljikohidratne izdelke (polnozrnati kruh, misliji, kosmiči ...), mleko (priporočljivo delno posneto) ali mlečne izdelke (priporočljivi manj mastni sirni namazi, siri, skute), sadje in/ali zelenjava oziroma sok iz svežega sadja in/ali zelenjave. Ne smemo pozabiti na tekočino: voda, čaj. Občasno si lahko privoščimo na kruhu na tanko namazano maslo ali kakovostno margarino. K takemu zajtrku pa je treba dodati več sadja in/ali zelenjave.
Glede na hiter ritem življenja, je dobro, da si, čeprav se nam mudi, vseeno vzamemo dovolj časa za zajtrk. Najbolj preprosto lahko zjutraj v svoj organizem vnesemo vse potrebno, če si za zajtrk privoščimo skodelico kosmičev, ki jih prelijemo z mlekom ali jogurtom.
Da so žitarice odlične za začetek dneva, so strokovnjaki med drugim dokazali tudi z raziskavo, ki so jo izvedli na Harvardu in rezultate objavili leta 2010. Spremljali so skupino moških in žensk, ki so se udeležili dvomesečne diete. Skupina, ki je na svoj jedilnik vključila več žit, je v enakem času izgubila dva kilograma več kot tisti, ki so se prehranjevali predvsem z beljakovinami.
Pri izbiri kosmičev je treba biti pozoren na vsebnost sladkorja. Nikar ne izberite kosmičev, ki vsebujejo več kot 10 gramov sladkorja na porcijo. Ne samo, da boste v svoje telo vnesli preveč sladkorja, pregreha se bo poznala tudi pri lakoti, ki se bo vrnila mnogo hitreje. A če ste eni tistih, ki menijo, da si za zajtrk zaslužijo nekaj dobrega in ne le zdravega, naj vam povemo, da je oboje popolnoma združljivo! Pri Nestle so izdelali nove Fitness žitarice, ki vsebujejo kar 30 odstotkov manj sladkorja. "Odstranili smo sladkor, ki smo ga ponavadi dodajali na začetku, ter ga raje nadomestili s polnozrnato pšenico in rižem. Ohranili smo le kanček sladkorja, dodanega na koncu. Prav nič pa nismo dodali umetnih sladil," pravijo. Izdelek je preizkusilo 400 žensk, ki so zatrdile, da imajo manj sladke žitarice še vedno odličen okus in da ga obožujejo.