Ovseni kosmiči so izredno vsestransko živilo. So idealna sestavina za zajtrk, sploh če jih čez noč namočite v vodo ali jabolčni sok. Zjutraj jim dodajte še suho ali sveže sadje in že imate pripravljen kraljevski zajtrk, ki vas bo dodobra nasitil. Iz ovsenih kosmičev si lahko pripravite tudi kašo, ki je odlična izbira v času med obroki: enostavno jih namočite v kravje ali sojino mleko, skuhajte, za piko na i pa dodajte še žličko medu.
Fižol
Zdi se skoraj neverjetno, a fižol vsebuje izredno malo maščob in je bogat z beljakovinami. Prav zaradi tega ga vegetarijanci uporabljajo kot nadomestek mesnim jedem. Kot večina stročnic je tudi fižol zelo bogat z vlakninami in nas zato dolgo ohranja site. Uživanje fižola lahko poleg tega pomaga preprečevati nastanek nekaterih vrst raka, znižuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter krepi kosti.
Krompir
Krompir lahko pripravimo na najrazličnejše načine. Lahko ga skuhamo ali spečemo, še posebej hranilna pa naj bi bila njegova lupina, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in snovi, pomembnih za našo vitalnost, zato je ni potrebno odstraniti. Krompirja ne smemo predolgo skladiščiti prav tako ne sme biti izpostavljen sončni svetlobi, saj v tem primeru obstaja nevarnost, da v lupini nastane strupen solanin.
Jajca
Kdo bi si mislil, da le eno kokošje jajce zadovolji kar do 35 odstotkov dnevnih potreb po vitaminih D in B12. Poleg tega jajca vsebujejo tudi dragocene beljakovine in so precej enostavna za pripravo. Lahko jih skuhate, spečete na oko ali si pripravite okusno omleto, uporablja pa se tudi v pecivih in celo v enolončnicah.
Jabolka
Z lupino ali brez, surovo ali kuhano, kot prigrizek ali dodatna sestavina ostalim jedem: jabolka so vsestranska, poleg tega pa nas tudi nasitijo. Jabolka vsebujejo enostavno prebavljive ogljikove hidrate iz fruktoze in glukoze, vsebujejo pa tudi veliko vitamina C in mineralov, kot je kalij, zato veljajo za pravo 'superživilo'. Ne pravimo torej zaman, da 'eno jabolko na dan, odžene dohtarja stran'.
Meso
Meso vsebuje veliko beljakovin in pomaga pri gradnji mišic v telesu. Poleg tega nas beljakovine dolgo ohranjajo site. Strokovnjaki v času diete sicer ne priporočajo uživanja vseh vrst mesa, saj naj bi nekatero vsebovalo preveč maščob. Mirno pa lahko posežete po piščancu, puranu in ostalem pustem mesu, ponj pa se raje kot v trgovino odpravite kar v bližnjo mesnico, kjer obstaja večja verjetnost, da dobite zares sveže živilo.
Sir
Res je, da skoraj vse vrste sirov vsebujejo veliko maščob, a ne pustite, da vas to zavede. Mlečna maščoba, ki jo vsebujejo siri, je pomemben nosilec v maščobi topnih vitaminov, ki so bistveni za presnovne procese pri hujšanju. Poleg tega je sir pomemben vir beljakovin, vendar raje kot polnomastne izberite lahke sire, ki vsebujejo manj kalorij in nimajo tako intenzivnega okusa, a jih zato lahko brez slabe vesti pojeste nekoliko več.
Testenine
Testenine so neupravičeno postavljene na seznam živil, ki redijo, saj skorajda ne vsebujejo maščob in vam neverjetno dolgo dajejo občutek sitosti. Vsekakor vam bolj priporočamo polnozrnate izdelke, v velikem loku pa se izogibajte mastni smetanovi omaki.
Banane
Banane so ena najbolj priljubljenih vrst sadja. So odličen vir energije in vas dolgo ohranjajo site. Zaradi nizke vsebnosti škroba so idealno živilo za premagovanje prebavnih težav in pomagajo tako pri driski, kot tudi pri zaprtju. Narežete jih lahko v sadno solato ali kosmiče, jih uporabite kot naravno sladilo v jogurtih ali jih zmešate v mlečne napitke.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV