Zadovoljna.si
ženska je solato

Šport in zdravje

Osvežite se po kraljevsko!

M.K.
10. 07. 2013 08.25
0

V vročih poletnih dneh najbolj 'sede' sveža, hrustljava solata. Povrhu vsega skleda te zelenjavne mešanice skrbi za našo vitko linijo, sajvsebuje veliko vode, ima nizko energijsko vrednost in je polna hranilnih snovi – dokler ne pridemo do prelivov in dodatkov, seveda. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj informacij o najbolj priljubljenih vrstah solate in svetujemo, katerih dodatkov se je bolje izogibati.

V vročih poletnih dneh se lahko osvežimo s solato, ki je z nekaj dodatki prava bomba vitaminov in mineralov.
V vročih poletnih dneh se lahko osvežimo s solato, ki je z nekaj dodatki prava bomba vitaminov in mineralov.FOTO: iStockphoto
Da bi se izognile slabi vesti in opazkam na račun naše podobe, ženske v restavraciji ali celo doma na pikniku v družbi prijateljev namesto gurmanskih specialitet velikokrat raje izberemo solato. Ta je, ne glede na vrsto, bogata z izredno pomembnimi sestavinami. Vsebuje vitamine B1, B2, B6, vitamin C, številne minerale, kot so kalij, fosfor in magnezij, najdemo pa lahko tudi sledi železa, ki pomaga pri oblikovanju idealne krvne slike. Ker solate praviloma ne obdelujemo pri visoki temperaturi, temveč jo zaužijemo surovo, s tem skorajda v celoti ohrani vse vitamine in mineralne. Poleg tega vlaknine spodbujajo občutek sitosti, prav tako pa tudi izredno pozitivno vplivajo na presnovo in prebavo.

Osnovne sestavine vsake solate so kis, olje in začimbe.
Osnovne sestavine vsake solate so kis, olje in začimbe. FOTO: Profimedia

Vitamin A

Korenje, brokoli, špinača in paprika vsebujejo beta karoten, ki se v telesu pretvori v za organizem izredno pomemben vitamin A. Ta je topen v maščobi, zato je to zelenjavo vedno dobro jesti z nekaj kapljicami olja ali maščobe. Običajni prelivi za solate vsebujejo dovolj maščobe, da lahko vaše telo iz zelenjave absorbira dragocene in za telo pomembne snovi. Vitamin A je pomemben za rast, presnovo ter strukturo kože in velja za pravi vir lepote.

Osnovne sestavine

Osnovne sestavine za pripravo okusnega preliva za solato najdemo v tako rekoč vsaki kuhinji. Mednje spadajo kis, rastlinsko olje in pa začimbe – pa naj gre za žlico gorčice, hrena ali sojine omake. Za popoln okus lahko dodate še žličko sladkorja, ki bo uravnotežil kislost jedi. Vedeti je potrebno, da šele izbira pravega preliva naredi solato zares okusno, ob tem pa velja biti pozoren na kvaliteto sestavin.

Pravilno kombiniranje

Zelena solata ni ravno neskončen vir vitaminov in mineralov, saj jo v kar 95-ih odstotkih sestavlja voda, a je po drugi strani polna vlaknin, ki skrbijo za uravnoteženo presnovo. Zato se je dobro pozanimati, katera zelenjava vsebuje vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje in jih vključiti v naš solatni krožnik. Nekatere vrste, kot so denimo melancani, stročji fižol ali kalčki je priporočljivo pred tem za dve minuti podušiti v slani vodi, jih nato odcediti in ohladiti s hladno vodo, da ohranijo prvotno barvo.

Hujšanje s solato? Ne nujno

Tisti, ki brez premisleka planejo na vse, čemur v osnovi pravimo solata, in so ob tem prepričani, da bodo na ta način učinkovito shujšali, utegnejo že po nekaj tednih pasti na realna tla. Dokler namreč njihova solata vsebuje majonezo ali sir, niti približno ne bodo mogli shujšati. Tvegana izbira pri dietah so tudi koruza in oreščki, zato se je tem živilom v borbi proti kilogramom bolje izogibati.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

Če v solato dodate napačne sestavine, lahko na izgubljanje kilogramov kar pozabite.
Če v solato dodate napačne sestavine, lahko na izgubljanje kilogramov kar pozabite.FOTO: iStockphoto
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478