Vitamin A
Korenje, brokoli, špinača in paprika vsebujejo beta karoten, ki se v telesu pretvori v za organizem izredno pomemben vitamin A. Ta je topen v maščobi, zato je to zelenjavo vedno dobro jesti z nekaj kapljicami olja ali maščobe. Običajni prelivi za solate vsebujejo dovolj maščobe, da lahko vaše telo iz zelenjave absorbira dragocene in za telo pomembne snovi. Vitamin A je pomemben za rast, presnovo ter strukturo kože in velja za pravi vir lepote.
Osnovne sestavine
Osnovne sestavine za pripravo okusnega preliva za solato najdemo v tako rekoč vsaki kuhinji. Mednje spadajo kis, rastlinsko olje in pa začimbe – pa naj gre za žlico gorčice, hrena ali sojine omake. Za popoln okus lahko dodate še žličko sladkorja, ki bo uravnotežil kislost jedi. Vedeti je potrebno, da šele izbira pravega preliva naredi solato zares okusno, ob tem pa velja biti pozoren na kvaliteto sestavin.
Pravilno kombiniranje
Zelena solata ni ravno neskončen vir vitaminov in mineralov, saj jo v kar 95-ih odstotkih sestavlja voda, a je po drugi strani polna vlaknin, ki skrbijo za uravnoteženo presnovo. Zato se je dobro pozanimati, katera zelenjava vsebuje vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje in jih vključiti v naš solatni krožnik. Nekatere vrste, kot so denimo melancani, stročji fižol ali kalčki je priporočljivo pred tem za dve minuti podušiti v slani vodi, jih nato odcediti in ohladiti s hladno vodo, da ohranijo prvotno barvo.
Hujšanje s solato? Ne nujno
Tisti, ki brez premisleka planejo na vse, čemur v osnovi pravimo solata, in so ob tem prepričani, da bodo na ta način učinkovito shujšali, utegnejo že po nekaj tednih pasti na realna tla. Dokler namreč njihova solata vsebuje majonezo ali sir, niti približno ne bodo mogli shujšati. Tvegana izbira pri dietah so tudi koruza in oreščki, zato se je tem živilom v borbi proti kilogramom bolje izogibati.
Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV