Zadovoljna.si
Po vadbi

Fit do poletja

Večna dilema: vadba ali dieta?

M.K.
2017-02-02 09:30
7

Vsi vemo, da se je odvečnih kilogramov veliko težje znebiti, kot pa jih pridelati, prav tako so znane tudi najbolj običajne metode hujšanja. Pomagamo si lahko bodisi s skrbno izdelanim načrtom prehranjevanja bodisi z vsakodnevno intenzivno vadbo, lahko pa s kombinacijo obojega. V javnosti se že več let bije boj med zagovorniki in nasprotniki vsake od teh treh metod, rezultati ene od nedavnih ameriških raziskav pa so razkrili, da naj bi se kilogrami hitreje topili s pomočjo diete.

Rezultati nedavne ameriške raziskave, ki so jo opravili sodelavci revije Self, so razkrili, da naj bi po mnenju naključno izbranih anketirancev dieta imela bistveno hitrejši in vidnejši učinek na obliko telesa kot pa sama vadba. Anketiranci, ki so se striktno držali zapovedanega načina prehranjevanja in pazili na vnos energijske vrednosti, so hitreje izgubljali odvečne kilograme in bili videti vitkejši kot tisti, ki so samo redno telovadili, ne pa tudi pazili na to, kaj jedo. Poleg tega so tisti, ki so samo redno telovadili, pridobili mišično maso, kar se je sicer poznalo, a ne na tehtnici.

Najboljša ostaja kombinacija hrane in telovadbe

Ti rezultati seveda ne pomenijo, da bi morali sedaj vsi, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami, začeti stradati ali popolnoma opustiti športne aktivnosti. Večina nutricionistov namreč kot najboljšo možnost za uspešno dolgoročno izgubljanje kilogramov še vedno priznava le zmerno kombinacijo telovadbe in nadzorovane prehrane. Telovadba je torej obvezna v vseh letnih časih. Če se vam misel na šport upira, začnite s sprehodi in uporabo stopnic. Sprva bo naporno, nato pa boste svoje telo navadili in kmalu bo gibanje postalo del vsakdanjika. Na sprehod povabite prijateljico ali partnerja, včasih pa se ga lotite kar sami. Tako boste imeli dovolj časa za pogovor s svojo vestjo, vašimi željami in cilji. Prav tako se bo prilegel trenutek samo zase.

Vse se začne v glavi

Sama želja ni dovolj, da bi kilogrami zpuhteli. Veliko truda boste morali poleg svoje fizične pripravljenosti posvečati tudi psihološkim dejavnikom. Zagotovo se spominjate reka 'Vse je v glavi!' in ker samo mišljenje ne bo telovadilo namesto vas, morate najti ravnovesje med svojimi prepričanji in telesom. Želje, zakaj si želite izgubiti odvečne kilograme, napišite na list papirja, ki ga boste ob izgubi motivacije lahko znova prebrali. Zapomnite si, da boste spreminjali svoje telo za svoje počutje in ne za druge!

Uživajte življenje

Ko boste v svoji glavi počistili z dvomi in zadržki, je čas, da se spremembe življenjskega sloga lotite tudi sami. Ne pozabite, da je vsaka pot do cilja težka, in da se lahko zgodi, da se kilogrami ne bodo topili v vseh časovnih obdobjih enako hitro. Naj vam bodo ob težkih trenutkih v pomoč list, na katerega ste zapisali svoje cilje, in pa seveda prijatelji ter družina. Odločitev za bolj zdravo spremembo vašega življenja in doseženi rezultat pa sta samo vaša. Srečno!

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133