Zadovoljna.si
Vijoličen kruh
Šport in zdravje

Ves svet je ponorel za vijoličnim kruhom - to je razlog, zakaj!

J.V.
31. 03. 2016 19.24
28

Kruh je bil dolgo časa tarča kritik številnim nutricionistov, sedaj pa je ta kot kaže nov način, da se znova vrne v kuhinje. Tokrat v bolj zdravi in bolj zanimivi različici. Verjeli ali ne, vijolični kruh je nov hit v svetu, poleg, da je videti nadvse zanimivo, pa je tudi veliko bolj zdrav od svojega starejšega belega predhodnika.

Vijoličen kruh
Vijoličen kruhFOTO: Twitter

Vijolični kruh je novo super živilo, trdijo strokovnjaki. Kruh je bil zadnjih deset let pod napadom, profesor Zhou Wibiao, živilski znanstvenih na državni univerzi v Singapurju, je zaradi tega izumil novo vrsto kruha, ki je po svet postala pravi hit.

Nutricionisti menijo, da se beli kruh prehitro prebavi, vpliva na zvišanje sladkorja in je povezan s prekomerno težo. Skratka, je največji sovražnik ljudi, ki se želijo zdravo prehranjevati. Največji problem belega kruha ni v kalorijah, 100 gramov belega kruha vsebuje približno 250 kalorij, ampak v njegovem glikemičnem indeksu, ki pomeni kako hitro se hrana spreminja v krvni sladkor. Da bi rešil ta problem, a ohranil njegov okus, mehko teksturo in božanski vonj, ga je profesor Wibiao obarval na vijolično.

Ta je bogat z antioksidanti, telo ga prebavlja kar 20 % počasneje in narejen iz popolnoma naravnih sestavin. »Izziv je bil preveriti ali lahko spremenimo formulo kruha brez, da bi spremenili mehko teksturo belega kruha, ki ga ljudje obožujejo,« pravi profesor. Iz črnega riža je vzel ekstrakt antocianina in ga dodal kruhu ter ga s tem obarval vijolično. Antioksidant antocianin je naravni pigment, ki ga najdemo tudi v sadju in zelenjavi, kot so borovnice, grozdje in sladek krompir.

Vijolični kruh je morda bolj zdrav od belega, pa ima tudi manj kalorij? »Jeste isto količino škroba in bele moke, zato je njegova hranilna vrednost enaka. Bistvo je, da te kalorije porabljate dalj časa,« pravi Zhou. Vijoličnega kruha zaenkrat še ni na trgu, profesor pa je menda prejel že številne ponudbe za prodajo.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
v darfurju in cigani in afriki že vrsto let jejo obarvan kruh s plesnijo in pepelom pa se nič ne hvalijo
Zato pa zdaj prihajajo v Evropo, ker se cedi med in mleko. Ko vidijo kaj vse imigrantje dobijo.
prvi april je že minil
User1014270 04. 04. 2016 13.43
Lih ne zgleda estesko privabljiv no :D
Kličem in kličem prijateljico, pa se že 3 dni ne javi..... Tudi naših sosedov ni videti! Zdaj vem zakaj! Ker so vsi ponoreli zaradi vijoličnega kruha!
Kruh redi, ker ga ljudje požrejo nenormalno veliko ... Postrežejo ga pri vseh jedeh, razen pri sladicah in ljudje se pač hočejo zastonj oz. poceni nažreti, kot da bo jutri zmanjkalo hrane. Nekateri komentarji o glikemičnem indeksu kot 'populističnem ludizmu' je pošteno izvita iz trte in se mu smeji vsak, ki ima vsaj malo razčiščene pojme o prehrani. Jaz si kot diabetik (tip 1) ne predstavljam, da bi za zajtrk pojedla kos belega kruha. Problem današnjega časa niso maščobe, ker jih vsi prav psihopatsko izločajo, pač pa sladkor. Poznam kar nekaj debeluhov, ki se noro bojijo maščob, vnašajo pa nenormalne količine kruha in ostalih 'slabih' OH. Glede vijoličastega kruha ... Tisti, ki sami pečemo kruh, ga poznamo že davno. In ne, ne barvamo ga s kemikalijami, pač pa s tem, kar raste na vrtu!
no, no... kot diabetik tip 1 res ne boste jedli belega kruha. gre za bolezen, za fiziološko nepravilnost!! zdrav pa lahko kos belega kruha poje kadarkoli se mu zahoče! ne poznam pa nobenega, ampak res nobenega, ki bi bil dobel od kruha. to je ludizem še enkrat in vaša religija. sami ste povedali, jedo ga zraven, da redčijo maščobe. ludizem so maščobe. in,. da tudi to dokazujejo danes brezštevilni, ki jedo večinoma ogljikove hidrate in malo maščob iz cele hrane. tudi tisti obstajajo, ki jedo samo maščobe in skoraj nič ogljikovih hidratov,.. pa predvsem mladim to tudi gre. pri sladkorju je bilo že v preteklosti dokazano, da ni nobeden bav-bav. da je danes vsaka mastna hrana polna še sladkorja - ja, za kriščevo voljo, ne krivite sladkorja za oljčno olje v polivki za solato. kar plašnice sneti. in, da najbolj dvigne raven inzulina beljakovinski prašek.
majazmaja2 spet pametuješ nekaj, mnogi "debeluhi" niso debeli zato ker jejo, ampak ravno obratno: DEBELI SO ZATO, KER NE JEJO PRAVILNO IN DOVOLJ. Debeli načeloma ne pojejo 5 obrokov na dan, ki morajo biti približno ob istem času. Sama kruha ne jem veliko, ne jem testenin ali makaronov, majoneza mi je za bruhati, se ne nažiram, pa sem kljub temu okrogla. A si mogoče kdaj pomislila, da za debelostjo tiči tudi kaj drugega kot je "prenažiranje s hrano". ne očitno za to nisi še nikoli slišala. Žal pa je res. mene ta na vijolično barvo obarvan kruh ni premamil, probala bi ga samo v koščku 3x3 cm, da vidim okus, drugače pa mi je bljek.
ne, ni res. podatki iz statističnih meta analiz v znanstvenih raziskavah v katerih je vključenih tudi po več deset tisoč ljudi kažejo, da debelost ni povezana s petimi obroki na dan. še več, tisti, ki jedo več obrokov so bolj debeli. ponovno zelo enostavno - v razvitem svetu so porcije ponorelo prevelike. ne, ne modrujem. samo zdrave pameti se držim, znanstvenih raziskav, predznanja iz zgodovine (predvsem iz druge svetovne vojne, ko so ljudje najbolj spremenili prehrano) in nisem ponoreli vernik populističnih medijev ter trmasto ne vztrajam pri svoji religiji. drugače pa vezuv_, pa saj je na stotisoče ljudi na planetu, ki jedo ravno kruh (kruh, ne kemije modernih pekarn,..kruh narejen doma. to je danes edino še kruh), testenine, krompir, riž,.. tisti, ki jedo skoraj samo to (škrobno hrano) in zelenjavo zraven, nekaj stročnic, redko, redko meso.. nobeden ni debel. no, no, skrajnost, da pa bi bil okrogel od zraka ali od gledanja tortic v izložbi ne obstaja, kaj je to okroglo in kaj ne je stvar pogleda v ogledalo (marsikdo ni nič okrogel pa sebe enostavno pri normalni postavi vidi takega), in, da za debelostjo je lahko tudi kaj drugega kot prenažiranje s hrano. tale provokatvina beseda, ki gre v nos pa je glavni razlog zanjo. v veliki, veliki, veliki večini primerov.
kaj pa morda ... PREMALO GIBANJA? + nepravilna prehrana?
Seveda Narcissa. To dvoje gre zmeraj eno z drugim. pravilo lahko da potrdi tudi kakšna izjema, v principu pa je točno to. V modernem svetu se ne samo gibljemo premalo, ampak nam gibanje dobesedno onemogočajo (pomisliti na planet podrejen avtomobilu in ves v betonu in asfaltu). Sem globoko v minusu zaradi resnice. Tudi to je realnost.
stroški za komunalo se bojo povešali ker bodo morali postaviti posebne kontejnerje za kruh
bravo Hary!
ža nekaj časa je od kar je kar nekaj raziskovalcev, ki so delali po načelih znanstvenega eksperimenta dokazalo, da je glikemični indeks isto kot populistični ludizem. nič ni narobe z glikemičnim indeksom in hrana z visokim ali nizkim ni, ne bolj zdrava, ne bo bolana. Bolan je kvečjemu populizem in neskončnost človekove neumnosti. dva človeka nimata enake prebave, in kar pri enem pomeni visoki glikemični indeks pri drugem o tem ni ne duha ne sluha. kruh je bil dolga tisočletja najbolj zdrava hrana na planetu, in je, v kolikor je delan doma s počasno fermentacijo, tak še zmeraj. enako kot krompir - ga ni bolj zdravega od krompirja. današnjemu desetkrat preslanemu in polnemu kemijskih dodatkov kruhu reči kruh, pa je definitivno slaba šala. da o neskončni neumnosti, da si bolan opd kruha, in da debeli, sploh ne govorimo. debeli hrana, ki jo jemo in kruh od vsega najmanj. masti, masti in še enkrat masti.. e, to pa je že druga zgodba. kaj danes vse pojemo skupaj, da smo tako neskončno debeli,..dajmo malo migajmo možgane, glikemični indeks,..pa kaj še. najti bo treba še kakšnega grešnega kozla. tudi zgodba s sladkorjem je več ali manj popolnoma mimo.
Če je kdo ponorel ste to vi s temi bednimi naslovi
pri nas bo na policah čez kakih pet let ....
zizi Z djskl 02. 04. 2016 22.23
V tem članku je najprej ta kruh nov hit v svetu, na koncu, ga pa še ni na trgu....hmmm ? mah spet sm jst una m o n a k ne razumem za ki se gre, ane...
A ves svet je za njim ponorel, pa sploh še ni na trgu?
Zgleda umeten. In samo pobarvan.
Izgovori se Zhou Weibiao* ne pa Zhou Wibiao, ker zlog "wi" v kitajščini ne obstaja. Vsi zlogi , ki se začnejo na "w" so wa, wai, wan, wang, wei, wen, weng in wu. Drugače pa zanimiv članek, mogoče pa je to revolucionarni kruh, ki bo zamenjal belega. :)
malo je zamudu prvi april pa to =D
Nori ste vi na 24ur,pa to!!!
Luna Mesec 1 02. 04. 2016 19.37
.......no, mi ga bomo delali s teranom, pa bo dvojni učinek
tako smo daleč prišli da več ne vemo kaj bi izumili kruh je kruh
S čim so ga obarvali, to je vprašanje?
Malo barvne tempere pa je nov kruh za norce.
spet ena nova norija za norega človeka.
Za naš trg ga bodo obarvali kar s "šolskimi" vodenimi barvami.....je najceneje, pa še poljubni odtenki so možni..
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1164