Zadovoljna.si
Raztezanje mišice podaljša in jih naredi bolj gibljive.

Šport in zdravje

VIDEO: Do vitkosti z gyrotonicom

Mojca Koprivnikar/POP TV
09. 09. 2008 19.19
2

Si želite biti gibki kot gimnastičar, vitki kot plesalec in izurjeni kot jogi? Rešitev je v vadbi gyrotonic.

Z vadbo gyrotonic vzpostavite ravnovesje telesa in uma.
Z vadbo gyrotonic vzpostavite ravnovesje telesa in uma.FOTO: Miro Majcen

Sistem vaj gyrotonic je sestavil Romun Julio Horvath, ki je svojo poklicno pot začel v domači deželi kot baletnik, končal pa v New Yorku kot izumitelj vadbe gyrotonic. V ZDA se je odpravil leta 1960, ko je bila zaradi poškodbe njegova plesna kariera končana. V New Yorku se je po rehabilitaciji seznanil z jogo in kmalu razvil vadbo, ki jo je najprej poimenoval joga za plesalce.

Vadba za zvezdnike

Gyrotonic je osvojil tudi Madonno.
Gyrotonic je osvojil tudi Madonno.FOTO: Reuters

Kasneje je Horvath jogo za plesalce nadgradil in nastala je vadba gyrotonic. Dobro ime vadbe se je silovito razširilo in preizkusile so jo mnoge znane Hollywoodske zvezdnice, med njimi Madonna, Teri Hatcher in Edie Falco.

Raztezanje mišice podaljša in jih naredi bolj gibljive.
Raztezanje mišice podaljša in jih naredi bolj gibljive. FOTO: iStockphoto

Sama vadba vključuje elemente plavanja, gimnastike, joge in tai chija ter se izvaja na posebnih napravah, ki jih je v ta namen razvil prav Horvath. Kot pravi inštruktorica Špela Perc, je cilj vadbe izboljšati prožnost telesa, predvsem hrbtenice, in vzpostaviti ravnovesje uma in duha. Manjši poudarek je tudi na gradnji moči mišic, sicer pa je gyrotonic aerobna vadba. Mnogi zatrjujejo, da je gyrtonic zelo podoben pilatesu, drugi v njej vidijo nekakšno jogo na napravah.

Proti bolečinam v križu

Vincent Macagnone iz gyrotonic studia v New Yorku pravi, da je vadba umirjena, vendar ne tako pasivna kot joga, poudarek je predvsem na usklajenosti dihanja in gibanja telesa. Telo z vadbo postane prožnejše, odpornejše in vitalnejše. »Vadba deluje na zunaj in znotraj,« pojasnjuje Macagnone in dodaja, da ob zdravi prehrani pomaga do boljše prebave in hitrejšega metabolizma.

Vadba je koristna za tiste, ki opravljajo delo v pisarni, se bolj malo gibljejo in veliko sedijo, saj je izredno učinkovita pri odpravljanju bolečin v vratu, hrbtenici in križu. Primerna je za vse, ki si želijo lepo oblikovanega telesa in za tiste, ki imajo rajši umirjeno obliko vadbe.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413