Zadovoljna.si
Pozdrav soncu - 4. položaj

Šport in zdravje

VIDEO in FOTO: Naj vas obsije sonce!

Edita Žugelj
2008-08-06 09:00
1

Pozdrav soncu je čudovita vaja za zdravo, aktivno in energije polno življenje, ki povrhu še lepo oblikuje telo. Izkoristite počitnice ob morju, v gorah ali kje drugje tudi za to, da se naučite te enostavne jogijske prakse.

Pozdrav soncu ali Surya namaskar je starodavna tehnika, ki so jo v vedskih časih ljudem predali indijski modreci ali rišiji. Beseda surya pomeni sonce, namaskar pa pozdrav – v davnih časih so različna ljudstva sonce kot izvor življenja in zavesti častila z vsakdanjimi obredi. Z nizom dvanajstih fizičnih položajev, ki temeljito raztezajo vse telo, tako častimo naše zunanje in notranje sonce, hkrati pa vzdržujemo zdravje, smo bolj ustvarjalni in produktivni. Pozdrav soncu je idealna vaja za ljudi, ki živijo stresno življenje, se premalo gibljejo in preveč sedijo. Le od pet do petnajst minut vadbe na dan nam prinese hitre in dobrodejne rezultate.

Najbolje je, če pozdrav soncu izvajamo zjutraj, če je le mogoče ob sončnem vzhodu, obrnjeni proti soncu, lahko pa tudi kasneje, če se zbudimo bolj togi, celo zvečer. Zadnja leta lahko ob morju pogosto vidimo ljudi, ki na obali ob prvih jutranjih žarkih sonca izvajajo to vajo, ki telo in duha sprosti in napolni z novo energijo. V jogijskem smislu pozdrav soncu prebuja sončne aspekte človekove narave in ga pripravlja na širjenje zavesti. Vsakodnevna vadba surya namaskar ima tudi na telo izjemne in hitre učinke in je ena najbolj učinkovitih metod, da naše telo postane gibčno in prožno.

Vadimo tako, da najprej spoznamo vsak posamezen položaj in jih šele nato povežemo v celoto. Če so naši udi zelo neelastični in otrpli, vadimo počasi, z zavedanjem in se sproščamo v vsakem položaju. Ko položaje povežemo med sabo, jih uskladimo še z dihom. Osnovni princip pri dihanju je, da v položajih, v katerih se upogibamo nazaj, vdihujemo, v položajih, v katerih se upogibamo naprej, pa izdihujemo. Samo sledimo logiki - v prvem primeru se namreč prsni koš širi, v drugem pa stiska.

Naslednjih 12 položajev, ki si jih lahko ogledate v videu (s komentarjem učitelja joge Blaža Bertonclja in demonstracijo Katje Premrl) in v fotogaleriji, tvori polovico ciklusa pozdrava soncu. Ker obstaja več verzij te prakse, se tudi ti dve rahlo razlikujeta. En cikel tvori izmenično 12 položajev z desno in 12 položajev z levo nogo, skupaj torej 24. Tako uravnotežimo obe polovici telesa. Idealno je, če jih izvajamo tekoče in brez prekinitev, vendar je na začetku to običajno težko, zato jih delamo manj, npr. dva ali tri.

Če se utrudimo, se lahko med ciklusi malo ustavimo in umirimo dih preden nadaljujemo. Dih naj bo počasen in sproščen. Poleg tega se moramo izogniti naprezanju – vsak gib naredimo z najmanjšim naporom, uporabljamo samo mišice, ki so za določen položaj potrebne, ostale naj bodo čim bolj sproščene. Raztezanje bo bolj učinkovito, če se v vsakem položaju sprostimo. Iz giba v gib prehajamo mehko, kot pri plesu. Ko imamo boljšo fizično kondicijo, lahko delamo šest bolj umirjenih ciklusov in nadaljujemo s šestimi hitrejšimi. Pozdrava soncu ne smemo nikoli delati do izčrpanosti.

Po končani vaji se obvezno uležemo na hrbet, roki sta ob telesu z dlanema obrnjenima navzgor, nogi pa rahlo narazen – t.i. položaj mrtveca ali shavasana. Ko se naš dih popolnoma umiri, lahko vstanemo.

Pozdrav soncu je dobrodejna praksa ne glede na starost. Ni pa primeren za ljudi z visokim krvnim tlakom, z žilnimi boleznimi, kilo in za tiste, ki so imeli možgansko kap. Če imate težave s hrbtenico, se o vadbi posvetujte s specialistom. Nosečnice lahko pozdrav soncu delate do začetka 12. tedna. Za vse pa velja, da ne pretiravate.

Preden začnemo z vajo, stojimo z rahlo razmaknjenimi stopali, roke pa naj sproščeno padajo ob telesu. Zapremo oči, se zavedamo telesa in z izdihovanjem sproščamo napetosti. Vizualiziramo fizično sonce in duhovno sonce v naših prsih. Potem globoko vdihnemo in začnemo s prakso. Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152