Zadovoljna.si
Nemška raziskava je pokazala, da je med tistimi, ki se odločijo za nordijsko hojo kar 69 odstotkov žensk.

Šport in zdravje

VIDEO: Izkoristimo prednosti hoje s palicami

Marjana Harcet
17. 06. 2008 00.00
0

Nordijska hoja je kot nalašč za tiste, ki bi se radi začeli rekreirati - zanjo ne potrebujete veliko opreme, primerna je za vse generacije in ne glede na kondicijo. Samo začeti je treba.

Najboljša rekreacija za tiste, ki bi se po obdobju telesne nedejavnosti radi (spet) začeli nekoliko več posvečati svojemu telesnemu zdravju in formi, je hoja. Toda, ali ste vedeli, da lahko rekreativno hojo s čisto majhnim dodatkom naredite za 20 do kar 50 odstotkov bolj učinkovito?

Nordijska hoja ali hoja s palicami, kot ji pravijo, je ena od tehnik hitre hoje, ki pa je od same hitre hoje za kar tretjino bolj učinkovita. Strokovnjaki ocenjujejo, da je pri tehnično pravilno izvedeni nordijski hoji aktivnih kar 90 odstotkov vseh mišic.

Nemška raziskava je pokazala, da je med tistimi, ki se odločijo za nordijsko hojo kar 69 odstotkov žensk.
Nemška raziskava je pokazala, da je med tistimi, ki se odločijo za nordijsko hojo kar 69 odstotkov žensk.FOTO: Reuters

Prednosti nordijske hoje v odnosu do navadne rekreacijske hoje so:

- 20 do 40 odstotkov večja poraba energije
- aktivnih je 90 odstotkov mišic, pri navadni hoji le 50 odstotkov
- palice izboljšujejo stabilnost in ravnotežje pri hoji
- poraba kisika je višja do 25 odstotkov
- dejavne so tudi mišice hrbta, ramen in rok, zaradi česar se sprošča tudi napetost v vratu in predelu ramen

Hoja je primerna za ljudi vseh starosti in fizičnih sposobnosti.

Skrivnost te enostavne, vendar učinkovite rekreacije pa je v palicah. Zaradi njih so poleg mišic nog in medeničnega obroča pri nordijski hoji dejavne tudi mišice rok, ramenskega obroča in prsnega koša, obenem pa so sklepi v kolenih, kolkih in križu manj obremenjeni.

Da bi dosegli maksimalno učinkovitost, pa je potrebno uporabljati prave palice in osvojiti pravilno tehniko njihove uporabe.

Vse palice niso enako dobre

Palice za nordijsko hojo se razlikujejo od palic za planinarjenje po tem, da imajo drugače oblikovan ročaj, dodan trak za okoli roke, poleg tega pa jim je priložena tudi gumijasta kapica, primerna za hojo po trši podlagi. Ta protizdrsna guma omogoča optimalen oprijem in skrbi za kvalitetno oporo pri odrivu, ko hodite po trdi podlagi, ko pa ste na mehkem in neravnem terenu, jo lahko preprosto snamete.

Pri palicah za nordijsko hojo, je treba paziti, da bodo te ustrezno visoke. Idealno višino palic za nordijsko hojo izračunate tako, da svojo višino pomnožite z 0,66 in zaokrožite navzdol.

Kako osvojiti tehniko nordijske hoje

Čeprav je nordijska hoja dokaj preprosta, enkrat, ko jo osvojite, pa morda le ni odveč priporočilo strokovnjakov, da naj se popolni začetniki udeležijo katerega od organiziranih tečajev.

Matjaž Ovsenek, inštruktor nordijske hoje pri Zvezi združenj nordijske hoje Slovenije.
Matjaž Ovsenek, inštruktor nordijske hoje pri Zvezi združenj nordijske hoje Slovenije. FOTO:

Če torej razmišljate o tem, da bi začeli s to učinkovito, nezahtevno in za vsakogar primerno rekreacijo, se le odpravite do kakšnega inštruktorja ali vaditelja nordijske hoje. Ta vam bo lahko, individualno ali v skupini, pokazal, kako pravilno hoditi in česa se izogibati. Le tako boste lahko gotovi, da pravilno hodite in da je vaša hoja tudi učinkovita. Kajti učinkovitost bo dosežena le pod pogojem, da pravilno izvajate gibe rok in nog.

Učenje nordijske hoje se navadno začne na ravnem, kjer osvojite ritem gibanja rok in nog. Ta je sicer enak ritmu hitre hoje, razlika je le v tem, da pri nordijski hoji v rokah držite palici, s katerima se morate naučiti pravilnega gibanja. Kasneje, s hojo navkreber, pa osvojite tudi pravilne odrive s palicama.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404