Zadovoljna.si
Premagovanje ovire

Šport in zdravje

VIDEO: Privoščite si odklop!!!

Mojca Koprivnikar
05. 08. 2008 08.00
1

Prepustite se in popeljali vas bomo v adrenalinski park, kjer si boste privoščili totalen odklop in pozabili na vse skrbi. Užitek zagotovljen!

Premagovanje ovire
Premagovanje ovireFOTO: iStockphoto

V Športnem centru Koren Ljubelj smo se pridružili energični skupini prijateljev, ki so vroče poletno popoldne preživeli na prav poseben način, v adrenalinskem parku. Čudovito gorsko okolje pa je vzbudilo še dodatne občutke navdušenja in vznesenosti.

Najprej pa nekaj o zgodovini in razvoju adrenalinskega parka.

Skrivnosti adrenalinskega parka

Obstaja več imen, ki se povezujejo z današnjimi t.i. adrenalinskimi parki: “Challenge Courses”, “Obstacle Courses”, “Assault Courses” ter “Commando Courses”. Kljub temu da ima vsak izraz drugačen pomen, nam lahko asociira vojaški trening, iz katerega so se davnega leta (neuradno okoli leta 1900) tudi pričeli razvijati današnji adrenalinski parki, namenjeni predvsem zabavi in sprostitivi vseh željnih adrenalina in nekoliko drugačnega športno-rekreativnega udejstvovanja. Program je povsem varen in fizično nezahteven. Rekreativno-adrenalinska zabava je namenjena prav vsem!

Zabavno in varno


Adrenalinski park je sklop skrbno načrtovanih in nadzorovanih ovir oziroma nalog za reševanje in premagovanje na prostem, ki posamezniku ali skupini predstavljajo predvsem psihološki izziv. Sestavljen je iz nizkih elementov, premagovanje ovir na tleh ter dinamično skupinsko reševanje nalog (pajkova mreža, poligon ...) Reševanje temelji na vodilu “več glav, več ve” in “v slogi je moč”, udeleženci pa kreativno zbirajo ideje in iščejo načine, kako rešiti problem. Podobno velja za visoke elemente, kjer so ovire postavljene na določeni višini, običajno osem do 14 metrov nad tlemi, viseči mostovi, orjaške gugalnice, viseče stopnice itd. Premagovanje visokih ovir običajno poteka v dvoje, kjer se med partnerjema razvija mesebojno zaupanje in sodelovanje. Kljub temu pa vsak posameznik ali ekipa rešujejo naloge na sebi najprimernejši način.

Vsi udeleženci so primerno varnostno opremljeni in zavarovani, vse pa poteka pod nadzorom izkušenega in profesionalno usposobljenega inštruktorja adrenalinskega parka

Komu je namenjen adrenalinski park?


Odgovor se glasi: Vsem, ki so željni zabave, adrenalinskih izzivov, česa drugačnega in vsem tistim, ki si upajo preizkusiti nekaj novega ter so pripravljeni vstopiti v svet užitkov in nepozabnega. Vse bolj se za tovrstne adrenalinske užitke in izzive odločajo tudi podjetja, ki pošljejo v adrenalinski park svoje uslužbence, ki delajo na t.i. “team buildingu” in reševanju problemov. Kajti skupinski obisk parka še okrepi povezanost in zaupanje v krogu sodelavcev in dolgoročno pripelje do njihove večje produktivnosti, boljših delovnih rezultatov ter predvsem usklajenosti znotraj skupine.

Tisti, ki so se že preizkusili v adrenalinskem parku, pravijo, da so bolj samozavestni in imajo več samozaupanja. Tudi njihova pripravljenost za sodelovanje je večja, lažje sprejemajo odločitve in delo v skupini in imajo večjo kontrolo nad stresom in življenjem nasploh.

Kaj so neposredni učinki učenja na tovrstnih poligonih?

- razvoj motoričnih sposobnosti

- udeležencem daje občutek dosežka in dogodivščin

- povečuje motivacijo

- razvija medsebojno zaupanje in pomoč

- povečuje pripravljenost za sprejemanje odločitev

- izboljša reagiranje v stresnih situacijah

V adrenalinskem parku ni cilja, ki ne bi bil dosegljiv!
V adrenalinskem parku ni cilja, ki ne bi bil dosegljiv!FOTO: iStockphoto

Vsak cilj je dosegljiv!

Z uspešnim premagovanjem ovir in reševanjem nalog si boste povečali samozavest, motivacijo, samospoštovanje, okrepili medsebojno zaupanje ter razvili motorične sposobnosti in vzdržljivost.

Skupinske igre v adrenalinskem parku
Skupinske igre v adrenalinskem parkuFOTO: iStockphoto

O tem lahko razpravljate tudi na našem forumu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413