Zadovoljna.si
Treningi pa ne pomenijo samo trdega dela, pač pa tudi druženje in veliko smeha.

Šport in zdravje

VIDEO: Treningi hip hopa

Mateja Ropoša
16. 06. 2008 09.00
0

Kakšne lastnosti mora imeti dober koreograf in kakšna je kvalitetna koreografija? V čem se treningi profesionalnih plesalcev razlikujejo od tistih, ki "hip-hopajo" samo za zabavo?

Velika plesna ideja se rodi v glavi koreografa in podobo dobiva na plesnih treningih.
Velika plesna ideja se rodi v glavi koreografa in podobo dobiva na plesnih treningih.FOTO:

Koreografija je umetnost, saj končno obliko plesoče skupine marsikdo lahko enači s končanim delom drugih umetnikov. Prav tako kot je slika končni izdelek slikarja, v katerega je vložil znanje, navdih, talent in energijo, prav tako je formacija rezultat dolgotrajnih treningov plesalcev. Le-ti poskrbijo za to, da ideja koreografa postane realnost.

Treningi pa ne pomenijo samo trdega dela, pač pa tudi druženje in veliko smeha.
Treningi pa ne pomenijo samo trdega dela, pač pa tudi druženje in veliko smeha.FOTO: Tomaž Ungar

Koreograf je neke vrste arhitekt, je prepričan Gena Zanelli. Najbrž ima še kako prav, saj – sploh pri hip hopu – ni napisanih pravil, ustaljenih tirnic ali drugačnih predpisov, ki bi se jih koreograf moral držati. Čimbolj izvirna je ideja in čimbolje je odplesana zgodba, višje kotira v plesnem svetu.

Gena Zanelli pravi, da je koreografsko delo podobno delu arhitekta.
Gena Zanelli pravi, da je koreografsko delo podobno delu arhitekta.FOTO: Polona Pirc

Koreograsko delo je umetnost in talent, ne pa nekaj, česar bi se lahko naučil. Vsaj tako so prepričani naši sogovorniki, ki s svojo koreografsko žilico vladajo domačemu in svetovnemu plesnemu parketu.

Preplesavanje na treningih dokončno zaživi na plesnem parketu. Kadar tekmovanje prinese še medalje, pa je trud toliko bolj poplačan.
Preplesavanje na treningih dokončno zaživi na plesnem parketu. Kadar tekmovanje prinese še medalje, pa je trud toliko bolj poplačan.FOTO:

Sicer pa je hip hop kljub svoji neomejenosti lahko tudi samo rekreativen šport. Če imate plesno predznanje, bo naloga lažja, vendar ne gre obupati, tudi če še nikoli niste stopili v plesno dvorano. Hip hop je primeren tudi za začetnike.

Če pa se odločite za profesionalni hip hop, vas morda čakajo tudi zaslužene stopničke na državnem prvenstvu.
Če pa se odločite za profesionalni hip hop, vas morda čakajo tudi zaslužene stopničke na državnem prvenstvu.FOTO: Polona Pirc

PRIHODNJIČ: Pod drobnogled bomo vzeli orientalske plese!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413