Zadovoljna.si
Pred vadbo se morate najprej ogreti.

Šport in zdravje

VIDEO: Z mišicami nad maščobo

Vesna Pfeifer
2008-09-04 18:03
0

Med najbolj učinkovita orožja proti telesni maščobi sodijo prav mišice, trdijo strokovnjaki. Če se želite znebiti odvečne telesne maščobe, stradanje brez vadbe ni prava rešitev.

Nekaj koristnih napotkov za uspešno vadbo razkrivamo v pogovoru s fitnes inštruktorjem Jožetom Božičkom iz Športnega centra Vojnik.

Kolikokrat na teden naj bi človek, ki bi rad dosegel nek rezultat, obiskal fitnes?

Priporočam, da vadite vsaj trikrat tedensko, vadba pa naj traja od pol ure do 45 minut. Če želimo shujšati, moramo dvigniti srčni utrip na 120 do 130 udarcev na minuto in to vsaj za 20 minut. Maščobe se namreč začnejo kuriti šele po 20 minutah intenzivnega dela. Prej telo uporablja za gorivo vse druge celice, ki jih imamo, šele zadnja pride na vrsto maščoba.

Človek ima na voljo različne oblike vadbe. Kako lahko ugotovimo, da je prav vadba v fitnesu prava za nas?

Kadar se odločimo, da bomo naredili nekaj zase, preprosto začutimo, kaj je tisto, kar nam najbolj odgovarja. Vadba z obremenitvijo jača naše mišice. Žal pa so ljudje, ki bi radi shujšali in videli rezultate predvsem na tehtnici, po vadbi v fitnesu pogosto razočarani. Velikokrat ne vedo, da kljub temu, da pazijo pri hrani in redno vadijo, lahko pridobijo kakšen kilogram. S tem ni nič narobe, saj se z vadbo mišice začnejo krepiti. Dejstvo je, da so mišice težje od maščobe. To pa je tudi razlog, da tehtnica pokaže kakšen kilogram več. Pomembno je, da smo dosegli namen in izgubili odvečno maščobo. Zmotno je mišljenje, da se je maščoba spremenila v mišice. Maščobo smo preprosto pokurili, mišice pa so se okrepile.

Kaj priporočate osebi, ki si je zastavila za cilj lepo oblikovano telo?

Preden začnemo z vadbo, se moramo najprej dobro ogreti. Mišice so namreč kot guma. Če hladno gumico poskušamo raztegniti, se strga in podobno je z mišico. Če je gumica dobro ogreta, jo lahko bolj obremenjujemo. Ko se dobro ogrejemo, nadaljujemo po programu, ki ga je pripravil fitnes inštruktor. Tistim, ki še nikoli niso bili v fitnesu, svetujem, da najprej teden do 14 dni namenijo preizkušanju in spoznavanju vseh naprav. V tem obdobju naj izvedejo na vsaki napravi enkrat po 15 ponavljanj, kar je za začetek povsem dovolj. Na ta način bomo mišico navadili na to, da je začela delati. Mišica mora najprej dobiti informacijo, da se z njo nekaj dogaja. Nato pride na vrsto večje obremenjevanje mišice in sicer število ponovitev podvojimo. Po dveh do štirih tednih lahko dodamo še eno serijo ponovitev.

Koliko časa pred vadbo ne smemo jesti?

Priporočam, da vsaj pol ure do 45 minut pred vadbo ne jeste, s polnim želodcem je namreč težko vaditi. Kot veste, mišice med vadbo napenjamo. Že se je zgodilo, da so ljudje bruhali od napora. Najbolje je, da obrok pojemo po končani vadbi.

Kaj pa pitje tekočine?

Vsakomur, ki vadi eno uro, priporočam, naj popije vsaj liter tekočine, najbolj primerna je voda. V primeru, da vadba traja več kot eno uro in ste izgubili že dovolj soli, pijte izotonične napitke.

Obstajajo starostne omejitve za vadbo v fitnesu?

Starostnih omejitev navzgor ni. Dokler se počutimo sposobni za gibanje, gibajmo. Imamo namreč tudi vadbo za starostnike. V fitnesu lahko na vsaki napravi težo prilagajamo, tako da je vadba primerna za vsakogar.

Nekateri se tako navdušijo nad vadbo v fitnesu, da potem pretiravajo. Kaj pravite na to?

V življenju je v vsem, kar počnemo, potrebna zmernost. Fitnes trener pripravi program in določi mejo, ki je za vsakega posameznika prava, sicer pa ni priporočljivo v fitnesu preživeti več kot eno uro na dan. Seveda se nekateri zadržujejo v fitnesu tudi več ur, vendar vam moram povedati, da polovico tega časa preklepetajo.

Kaj priporočate nekomu, ki je začetnik?

Tudi v fitnesu je pomembno, da za vsakega posameznika pripravimo poseben program dela, saj smo ljudje različni.
Pomembno je, da za vsakogar pripravimo tako vadbo, da se oseba po nekaj obiskih ne naveliča ali pa ji zadeva postane neprijetna. Zagovarjam namreč postopno uvajanje v vadbo, saj prevelike obremenitve lahko spodbudijo ravno nasproten učinek. Vadeči lahko obupa. Jasno pa je, da moramo tudi v športu uživati, ne pa trpeti.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152