Zadovoljna.si
Ali poznate osnove japonske kuhinje?

Dieta

Vitki in zdravi z japonsko dieto

Z.S.
12. 11. 2012 15.34
0

Japonska dieta vsebuje malo maščob, veliko vlaknin in omega 3 maščobnih kislin. Tovrstnemu prehranjevalnemu načrtu sledi tudi Victoria Beckham, dieta pa temelji predvsem na velikih količinah zelenjave, medtem ko je perutnina zelo redka. Pogosto se na njenem krožniku znajdeta še soja in pa sezam. Japonski dieti so tuji predvsem mlečni izdelki in pretirana uporaba maščobe. Jedi so pripravljene v teflonski ponvi ali na žaru, uporaba olja pa je minimalna, saj jo običajno nadomešča močan okus ingverja. Prav zaradi neobdelanih živil japonsko kuhinjo imenujemo tudi ’kuhinja čistih okusov’.

Ali poznate osnove japonske kuhinje?
Ali poznate osnove japonske kuhinje?FOTO: iStockphoto

Bolj vitki in zdravi
Bolj vitki in zdravi FOTO: iStockphoto
Spoštovanje do hrane

Prehrambni strokovnjaki japonsko dieto ocenjujejo kot eno najbolj zdravih diet na svetu, saj hrani pripisuje globji pomen. Japonci uživajo v njenem nepredelanem okusu, obroke pa si popestrijo s privlačno postrežbo. Do hrane gojijo posebno spoštovanje, zato nikoli ne pojejo več, kot njihovo telo potrebuje. Ko začutijo, da je želodec poln, se ne silijo s sladico, temveč počakajo, da se nekoliko umirijo, nato pa si privoščijo skodelico čaja in sadja.

Najnižja stopnja debelosti

Ker je japonska prehrana uravnotežena in raznolika, to vpliva tudi na manjši odstotek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in rakavih obolenj. Stopnja debelosti na Japonskem je zato najnižja na svetu. V njihovi prehrani se najde predvsem veliko zelenjave, rib, riža, soje in sadja. Okus jedi običajno izboljšajo kar z različnimi začimbami ali živili, kot so sezam, ingver, morske alge in limonska trava.

Učinkoviti nasveti

Hrano servirajmo v majhnih posodicah, ki bodo nasitile naše oči. Veliko skodelic in malo hrane je ena izmed glavnih značilnosti japonske kuhinje. Riž, ki ga pripravimo v rahlo soljeni vodi, je okusna in zdrava priloga različnim jedem. Uživamo ga lahko kot dodatek k ribi ali zelenjavi, medtem ko s samo količino seveda ne smemo pretiravati. Meso naj nadomesti tofu ali ribe. Japonci ne poznajo klasičnih sladic, temveč si za posladek privoščijo skodelico sadja. Če želimo vidne rezultate, se ob dieti izogibamo rdečemu mesu, predelanim živilom in mlečnim izdelkom. Ob hrani namesto vode uživamo zeleni čaj.

Obrok zaključimo s skodelico zelenega čaja, ki bo pospešil samo presnovo.
Obrok zaključimo s skodelico zelenega čaja, ki bo pospešil samo presnovo.FOTO: iStockphoto


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658