Prehrambni strokovnjaki japonsko dieto ocenjujejo kot eno najbolj zdravih diet na svetu, saj hrani pripisuje globji pomen. Japonci uživajo v njenem nepredelanem okusu, obroke pa si popestrijo s privlačno postrežbo. Do hrane gojijo posebno spoštovanje, zato nikoli ne pojejo več, kot njihovo telo potrebuje. Ko začutijo, da je želodec poln, se ne silijo s sladico, temveč počakajo, da se nekoliko umirijo, nato pa si privoščijo skodelico čaja in sadja.
Najnižja stopnja debelosti
Ker je japonska prehrana uravnotežena in raznolika, to vpliva tudi na manjši odstotek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in rakavih obolenj. Stopnja debelosti na Japonskem je zato najnižja na svetu. V njihovi prehrani se najde predvsem veliko zelenjave, rib, riža, soje in sadja. Okus jedi običajno izboljšajo kar z različnimi začimbami ali živili, kot so sezam, ingver, morske alge in limonska trava.
Učinkoviti nasveti
Hrano servirajmo v majhnih posodicah, ki bodo nasitile naše oči. Veliko skodelic in malo hrane je ena izmed glavnih značilnosti japonske kuhinje. Riž, ki ga pripravimo v rahlo soljeni vodi, je okusna in zdrava priloga različnim jedem. Uživamo ga lahko kot dodatek k ribi ali zelenjavi, medtem ko s samo količino seveda ne smemo pretiravati. Meso naj nadomesti tofu ali ribe. Japonci ne poznajo klasičnih sladic, temveč si za posladek privoščijo skodelico sadja. Če želimo vidne rezultate, se ob dieti izogibamo rdečemu mesu, predelanim živilom in mlečnim izdelkom. Ob hrani namesto vode uživamo zeleni čaj.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV