Zadovoljna.si
Značilna vijolična lupina jajčevcev skriva največ hranilnih snovi.

Šport in zdravje

Z jajčevci lahko tudi hujšamo

J.G.
06. 09. 2008 05.20
2

Vmesne poti ni. Ljudem so jajčevci všeč ali pa sploh ne. Če jih ne marajo, navedejo kot razlog grenak okus ali pa to, da so težko prebavljivi.

Veliko jedi, ki jih pripravljamo z jajčevci, je težkih, saj med cvrtjem jajčevec popije prav vso maščobo v posodi. Vendar pa obstaja tudi drugačen način priprave. Če moramo jajčevec ocvreti, je najbolje, da ga najprej popečemo.

Nato ga narežemo na koščke in znova skuhamo z drugimi sestavinami jedi. Popečen jajčevec ima izrazit aromatičen okus, ki pa ga je pravzaprav težko opisati. Nekateri trdijo, da popečen na žaru razvije aromo po orehih. Če ne potrebujete trdnih kosov, je pečenje dober način, da vam ne "obleži" želodcu.

Jajčevci so zelo dobri tudi na žaru in presenetilo vas bo, kako svilnati in okusni so lahko, če jih skuhamo v pari in prelijemo s solatnim prelivom po okusu.

Lupina je zakon!


Nekaterim ljudem nikakor ni všeč lupina jajčevcev. Kar je škoda, saj so v vrhnji plasti vijoličnih jajčevcev pomembne hranljive snovi.

Lupina vsebuje namreč močan oksidant nasunin, enega od vrste flavonoidov, imenovanih anthocyanini, ki so prisotni v sadju in zelenjavi z rdečo, modro in vijolično obarvano lupino (jagodičje, pesa, rdeče zelje ...). Ko kupujete jajčevec, izberite vijolično različico in jajčevca med pripravo nikar ne olupite.

Tako poln okusa in nežnosti ...

Ko pripravljamo jajčevce, je dobro vedeti, koliko časa jih lahko kuhamo ali pečemo, da še ohranijo obliko in okus. Velike jajčevce kuhamo ali pečemo približno 20 do 25 minut, majhne, ozke jajčevce pa kuhamo približno 15 minut.

Značilna vijolična lupina jajčevcev skriva največ hranilnih snovi.
Značilna vijolična lupina jajčevcev skriva največ hranilnih snovi.FOTO: iStockphoto

Če pripravljate jed, pri kateri mora jajčevec ohraniti obliko, ga pecite manj časa, dokler ne opazite, da se je lupina začela gubati.

Pripravimo si okusen obrok

Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija. Jajčevce po dolžini prerežemo na pol. Manjših jajčevcev ni potrebno prerezati.

Na papir za peko damo folijo in jo premažemo z ekstra deviškim olivnim oljem. Jajčevec položimo na folijo s prerezano stranjo navzdol. Položimo v pečico in pečemo 20 do 25 minut, odvisno od velikosti. Majhne, ozke jajčevce pečemo 15 minut.

Iz pečice vzamemo, ko se koža začne gubati, robovi in prerezana površina pa so rjavi in se je jajčevec omehčal, a se ni sesedel.

Pečene jajčevce nato z lopatico ločimo od folije (radi se "primejo" na folijo, vendar naj vas to ne skrbi) in jih s prerezano stranjo navzdol položimo na kuhinjsko rešetko nad papir za peko. Približno 15 do 30 minut jih pustimo, da se ohladijo in odcedijo.

Jajčevec lahko spečemo nekaj ur pred tem, ko ga nameravamo uporabili za pripravo kakšne jedi. Tako pripravljen jajčevec lahko jemo tudi takrat, ko smo na dieti, saj v osnovi jajčevec vsebuje le 20 do 26 kalorij na 100 gramov teže ter mnogo vitaminov. Pa dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646