Dekleta, ki redno uživajo arašide in lešnike, tu ni izvzeto niti priljubljeno arašidovo maslo, lahko zmanjšajo nevarnost za nastanek raka dojke za kar 39 odstotkov. Raziskava medicinske šole, ki so jo izvedli na Harvardu, in bolnišnice Brigham, je vključevala 9.000 mlajših pripadnic nežnejšega spola. Ključna ugotovitev pa je bila, da imajo živila bogata z rastlinskimi beljakovinami in maščobami velik vpliv pri ohranjanju zdravih prsi, zaradi česar so nekatera dekleta manj podvržena pojavu najbolj pogostega raka, ki se pojavlja pri ženskah.
Raziskovalci so spremljali prehranjevalne navade deklet med devetim in petnajstim letom, vzporedno z raziskavo pa so deklice obiskovale tudi redne preglede, kjer so ugotavljali morebitne spremembe na prsih – benigne ali maligne.
Rezultati so pokazali, da so dekleta, ki so enkrat tedensko zaužila dve pesti arašidov in lešnikov ali dve porciji arašidovega masla, po dopolnjenem 30 letu kar za 39 odstotkov redkeje zbolela za rakom na dojkah.
Za popolno zaščito pred to nevarno boleznijo dr. Graham Colditz zato priporoča, da enkrat tedensko zaužijete 30 gramov arašidovega masla, seveda pa morate sicer skrbeti za zdrav življenjski slog in raznovrstno prehrano. "Dekleta, ki so alergična na arašidovo maslo, lahko jedo tudi lešnike. Poleg omenjenih živil ima pozitiven učinek na zdravje prsi še fižol, leča in soja," je še poudaril doktor.
Raziskava je obenem pokazala, da uživanje alkohola v obdobju adolescence povečuje možnost raka na dojkah za neverjetnih 11 odstotkov.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV