Zadovoljna.si
Ženski spolni organi

Šport in zdravje

Za svežino 'tam spodaj' poskrbite tudi v poletnih dneh

J.V.
06. 07. 2015 08.07
8

Poletje je čas, ko moramo biti zaradi povečanega znojenja bolj pozorni na osebno higieno in ji posvečati več časa, tudi higieni intimnih predelov. Da bodo vaši poletni dnevi brezskrbni se morate držati treh osnovih pravil za svežino in čistočo 'tam spodaj'.

Ženski spolni organi
Ženski spolni organiFOTO: iStockphoto

Čistoča je prvi pogoj za urejenost intimnih predelov, ki so občutljivi in običajno zahtevajo blago in skrbno nego ter je obenem pogoj za zdravo počutje, samozavest in zdravje. Umivanje intimnega predela pa kljub zahtevani čistoči ne sme biti prepogosto, saj na ta način lahko povsem nevede porušimo ravnovesje naravne vaginalne flore, kar pa lahko privede do draženja in okužb.

Uporabljajte milo brez vonja

Zahvaljujoč sposobnosti nožnice, da se lahko najbolj očisti sama, je za umivanje intimnih predelov dovolj voda, s katero boste obdržali naravno ravnovesje sluznice. Če pa kljub temu ne morete brez mila, potem uporabljajte nevtralno milo brez vonja ali posebna intimna mila in robčke. Intimni predeli so naravno zaščiteni z nizko vrednostjo pH vaginalne flore, ki zavira razvoj bakterij in glivic, ki v kislem okolju težko preživijo. Vendar, če z umivanjem pretiravamo, se opisana vaginalna flora zmanjša in tako poruši naravno ravnovesje. Rezultat je pretirano draženje, srbečica, tveganje za različne okužbe in v nekaterih primerih tudi boleča spolnost.

Pazljivo izbirajte spodnje perilo

Čipkaste, satenaste ali spodnjice iz sintetičnega materiala, ki jih nosite tekom leta se je poleti priporočljivo izogibati v velikem loku. Gre za material, ki koži ne dovoli, da diha in posledica so številne glivične okužbe. Najboljša izbira v vročih poletnih dneh so klasične spodnjice iz 100 odstotnega bombaža, ki so zračne in ne zadržujejo vlage.

Znebite se vraščenih dlačic

Vraščene dlačice so zlasti v času bikini sezone za večino pripadnic nežnejšega spola prava nočna mora. Da bi preprečile njihov nastanek, si dva dni po depilaciji bikini predela privoščite nežen piling, ki pa naj vsebuje samo naravne sestavine. Po pilingu na izsušeno kožo nanesite kremo proti vraščanju dlačic, ki bo kožo pomirila in zmanjšala možnost vraščanja. Sicer pa je zelo pomembno, da vraščenih dlačic nikoli ne poskušate puliti, saj boste z bakterijami na rokah naredile več škode kot koristi ter povečale možnost okužbe.
 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375