Zadovoljna.si
Vadba na viskoih petah - novost ali norost?

Šport in zdravje

Zadnji hit: Stilleto strenght

P.V.
27. 03. 2009 19.25
0

Modna novost in norost na področju telesne vadbe je stilleto strenght. Novost prihaja iz ZDA, vse bolj popularna pa postaja tudi med Evropejkami. Njena posebnost je v tem, da vadimo na vratolomno visokih petah.

Vadba na viskoih petah - novost ali norost?
Vadba na viskoih petah - novost ali norost?FOTO: iStockphoto

Stiletto Strength so raztezne vaje, s katerimi učinkovito oblikujemo zadnjico, izboljšamo telesno držo, hoja pa postane elegantna in občudovanja vredna. Od drugih vadb jo razlikuje le podrobnost, vadimo na vratolomno visokih petah. Slišati je neverjetno, sploh, če na »štiklih« običajno zdržite le kratek čas.
Doslej smo posegale po zelo visokih petah predvsem ob posebnih priložnostih, ko smo želele biti bolj ženstvene, izgledati vitke in seksapilne. Časi pa se spreminjajo in vse kaže, da bomo »štikle« nosile tudi v telovadnicah. Stilleto strengt je ameriška pogruntavščina, vse več privrženk ima tudi v Evropi, denimo v sosednji Italiji. Zamisel se je porodila v glavi ameriške plesalke Amber Efe, vadbo pa je namenila predsvem ženskam, ki ne nosijo visokih pet, ker so prepričane, da jih ne znanjo nositi. Prva telovadnica na svetu, v kateri so organizirali vadbe na visokih petkah je Crunch Center v New Yorku.

Milančanke že veselo vadijo. Se bomo ogrele tudi Slovenke?
Milančanke že veselo vadijo. Se bomo ogrele tudi Slovenke?FOTO:

Vadba na 15 cm

Z vadbo na petkah krepimo mišice v spodnjem delu telesa. Še posebej krepimo mišice na nogah, zadnjico, gležnje in trebušne mišice. Telesna drža postane bolj elegantna, hoja z visokimi petami bolj samozavestna in stabilna, koža bolj napeta. Gre za vadbo, ki najbolj navdušuje predvsem ženske med 20 in 45 letom starosti, ki bi rade bile v formi in postale bolj elegantne in ženstvene.
Za vadbo na visokih petah potrebujete udobne hlače, oprijeto majico in glavni rekvizit: čevlje z visoko peto. Te morajo meriti v višino najmanj 10 cm, ko jih osvojite pa se lahko odločite tudi za 12 ali 15 cm. Vadba poteka v treh sklopih. Najprej je na vrsti ogrevanje z razteznimi vajami, ki razgibajo gležnje. Sledi učenje koreografije, s katero povečamo koordinacijo gibov. Zadnji sklop vaj pa poveča napetost mišic in jih okrepi. Celotna vadba poteka ob glasbi.

Ostajate raje staromodne?
Ostajate raje staromodne?FOTO: iStockphoto

Ujemite ravnotežje

Pomembno je torej ravnotežje, glede na to, da ima vsaka dve nogi, pa to ne bi smelo predstavljati prevelike težave. Zaradi visokih pet je torej zategovanje mišic med vadbo veliko bolj učinkovito. Tudi zato, ker kandidatka ves čas vadbe stoji na konicah prstov. Trening vključuje tudi učenje manekenske hoje, kot tudi ples ob različnih vrstah glasbe. Morda bo slišati neverjetno, vendar vadba ni niti najmanj enostavna. Je dokaj naporna, predvsem pa okrepi tiste dele telesa, na katere smo rade najbolj ponosne. In še nasvet: vsak dan si vzemite vsaj pol ure časa, nadenite svoje najljubše petke, navijte glasbo in si privoščite nor in nepozaben trening. Verjemite, dan bo lepši in bolj zabaven.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471