Zadovoljna.si
Ljudje, ki ne zajtrkujejo redno, so bolj podvrženi debelosti.

Šport in zdravje

Z zajtrkom do lepe postave

N.S.
06. 05. 2008 15.30
5

Najstniki, ki zjutraj zajtrkujejo, zaužijejo več kalorij na dan, a tehtajo manj od tistih, ki se jutranjemu obroku odpovejo.

Ljudje, ki ne zajtrkujejo redno, so bolj podvrženi debelosti.
Ljudje, ki ne zajtrkujejo redno, so bolj podvrženi debelosti. FOTO: Mojca Koprivnikar

Rezultati ameriške raziskave, v kateri so zajeli okoli 2200 najstnikov, je potrdila neposredno povezavo med prehranjevalnimi navadami in prekomerno telesno težo. "Raziskava je potrdila točno tisto, kar so pokazale že predhodne študije. Otroci, ki ne zajtrkujejo, so bolj podvrženi debelosti," je dejal Mark Pereira iz Univerze v Minnesoti. Število najstnikov v ZDA, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, se je v zadnjih dvajsetih letih kar potrojilo. Kot je povedal Pereira, najstniki, ki svoj dan začnejo z zajtrkom, zaužijejo več kalorij, ogljikovih hidratov in beljakovin, kljub temu pa v povprečju tehtajo manj kot tisti, ki ne zajtrkujejo.

Nemški strokovnjaki svarijo pred dietami

Na nemškem ministrstvu za zdravje pa so po raziskavi o debelosti svojih državljanov ugotovili, da je vsak drugi Nemec debel, vsak peti pa debelušen. Zdravniki ljudi s prekomerno telesno težo pozivajo, naj se ne zatekajo k dietam, ker bodo dosegli ravno nasprotni učinek. Bliskovite spremembe prehranjevanja večinoma povzročijo povečanje telesne teže. Kot še opozarjajo nemški zdravniki, je za zmanjšanje telesne teže pomembno predvsem gibanje.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413