Zadovoljna.si
Pitje kave

Šport in zdravje

'Čudežni' napitek, ki pomaga pri boljši prebavi in krepi imunski sistem

Ma.K.
18. 04. 2016 09.09
0

Je še kaj lepšega kot začetek dneva ob dišeči skodelici jutranje kave? Marsikdo si brez tega toplega napitka ne predstavlja življenja in največji ljubitelji si skodelico kave radi privoščijo večkrat na dan. Izbira na trgu je ogromna, prav Slovenci pa se lahko pohvalimo z novico, da smo kot prvi na svetu potrošnikom ponudili prav posebno mešanico pražene kave: kavo s probiotiki, ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje.

Ni lepšega kot začeti dan s skodelico omamno dišeče kave.
Ni lepšega kot začeti dan s skodelico omamno dišeče kave. FOTO: Thinkstock
V Sloveniji na leto popijemo približno 5 kilogramov kave na prebivalca. 80 odstotkov nas najraje poseže po kavi, pripravljeni na turški način. Sledijo espresso različice, med katere sodijo tudi razni avtomati za domačo rabo in vse bolj priljubljene kapsule, potem kava, pripravljena v kafetieri in v zanemarljivem obsegu še ostali načini priprave (filter kava, french press in podobno). A po besedah Tanje Nadišič Kobal iz podjetja Gala, d. o. o., enega največjih proizvajalcev kave pri nas, smo še vedno premalo zahtevni. »Ko kupujemo kavo v trgovini, je v največji meri merilo dobrega nakupa blagovna znamka, kateri smo večinoma lojalni, sledi pa faktor cene,« ugotavlja strokovnjakinja za kavo in poudarja, da ne eno ne drugo ni zagotovilo za kakovost tega poživljajočega napitka. Prav tako nam je v precejšnji meri uganka tudi kava kot sestavina, saj ne znamo povedati, kakšno vrsto kave ali mešanico običajno pijemo, niti ne znamo opisati njenega okusa.

Ni jih malo takih, ki brez omamno dišeče kave ne morejo začeti dneva. Še več, veliko si jih jo privošči zjutraj na tešče, na prazen želodec. Če k temu prištejemo še nezdravo prehrano, pomanjkanje spanja, hiter tempo življenja, jemanje kakšnih zdravil ter vse prej kot zdrav življenjski slog, ni nič čudnega, da ima kar velik odstotek prebivalstva porušeno ravnovesje v prebavnem traktu, zaradi česar peša tudi imunski sistem. Prebavni trakt je namreč odgovoren za absorpcijo hranil, vitaminov in mineralov, zato je zelo pomembno vzdrževati raven pozitivnih in negativnih bakterij v črevesju.

Ideja kavne mešanice Galador s probiotikom je bila združiti najljubše dnevno opravilo – pitje kave – in obenem poskrbeti še za pomemben vnos probiotikov v naše telo, ki so ključnega pomena za naše dobro počutje.
Ideja kavne mešanice Galador s probiotikom je bila združiti najljubše dnevno opravilo – pitje kave – in obenem poskrbeti še za pomemben vnos probiotikov v naše telo, ki so ključnega pomena za naše dobro počutje.FOTO: Aljoša Kravanja

Kava Galador je v osnovi koncept, ki je nastal v sozvočju izkušenosti začetnikov podjetja Gala in naslednikov pražarne, ki gredo v korak s časom in katerih namen je zadovoljiti najširši spekter kupcev: tako po iskanju arome in okusov, kot po načinu priprave.
Kljub dodanemu probiotiku okus ostaja isti

A to je danes lažje povedati kot narediti. Zato lahko veliko naredimo že s tem, da v telo dnevno vnesemo dovolj probiotikov in tako pripomoremo k ravnovesju v telesu. Prav v ta namen so pri blagovni znamki Galador pripravili kavo, ki ji je dodan probiotik. »Gre za posebej obstojno naravno pridobljeno organsko sporo, ki preživi vretje in pot skozi prebavni trakt. Svojo funkcijo prične opravljati, ko se naseli v črevesju, kjer naleti na odlične pogoje za germinacijo. Je popolnoma brez kalorij, brez glutena in brez GSO,« pojasnjuje gospa Nadišič Kobal in dodaja, da je posebnost tega probiotika prav v tem, da je zaradi posebej obstojne beljakovinske zaščite, ki jo tvorijo celice, izredno stabilen in s tem sposoben preživeti tako vretje kot tudi pot skozi naš prebavni sistem.

Kava s probiotikom je Galador je inovacija družinskega podjetja Gala, d.o.o., ki se lahko pohvali z bogato tradicijo predelovanja kave v Sloveniji.
Kava s probiotikom je Galador je inovacija družinskega podjetja Gala, d.o.o., ki se lahko pohvali z bogato tradicijo predelovanja kave v Sloveniji.FOTO: Aljoša Kravanja

Vključevanje probiotikov v redno prehrano je več kot priporočljivo, saj so številne raziskave pokazale, da redno uživanje probiotikov zmanjša napenjanje in tvorbo plinov v črevesju ter abdominalne bolečine. Poleg tega, da pomaga pri boljši prebavi, poveča izkoristek mineralov in beljakovin ter tako skrbi za ravnovesje v prebavnem traktu in posledično podpira delovanje imunskega sistema. In ravno to je bilo vodilo razvijalcev kave s probiotiki pri blagovni znamki Galador: združiti najljubše dnevno opravilo – pitje kave – in obenem poskrbeti še za pomemben vnos probiotikov v naše telo, ki so ključnega pomena za naše dobro počutje. Gre za prvo kavno mešanico s probiotikom na svetu in poleg tega, da se s to za svet izjemno pomembno inovacijo lahko pohvali prav slovensko podjetje Gala, d. o. o., je pomembno tudi to, da potrošnik probiotika v kavi ne zazna in tradicionalen okus kave torej ostaja nespremenjen.

Tanja Nadišič Kobal pravi, da v podjetju Gala, d.o.o. s kavo oskrbujejo predvsem slovenski, italijanski in ruski trg.
Tanja Nadišič Kobal pravi, da v podjetju Gala, d.o.o. s kavo oskrbujejo predvsem slovenski, italijanski in ruski trg. FOTO: Aljoša Kravanja
Kako jo pripraviti?

Kava s probiotikom Galador se pripravi na popolnoma enak način kot katerakoli druga kava, ki jo lahko dobite v trgovinah. Zaradi probiotika ni priprava prav nič otežena ali spremenjena. Kavo s probiotikom lahko, tako kot vse Galador mlete kavne mešanice, pripravite bodisi v džezvi bodisi v kafetieri, saj je mletje prilagojeno za pripravo na oba načina. Prav tako se probiotik ob različnih načinih priprave ne uniči, kar pomeni, da gre za povsem običajno pripravo kave. Da, točno take, kot ste jo vajeni pripravljati in si jo najraje privoščite. Dodate ji lahko tudi mleko in sladkor po okusu.

Zakaj je kava s probiotiki odlična izbira?

Ljudje se danes bolj kot kadar koli prej poglabljamo v svoje telo in zdravje. Kot pravi Tanja Nadišič Kobal iz družinskega podjetja Gala, d. o. o., ki se že več desetletij ukvarja s proizvodnjo kave, je to verjetno posledica »družbenih medijev in širitve tako imenovane kulture lepega. Vsi bi želeli biti večno mladi, lepi, všečni in srečni. Pri tem pozabimo, da je za zdravje in dobro počutje potrebna koherentnost, dan za dnem. Četudi to v teoriji obvladamo in smo precej dobro obveščeni o možnostih, ki jih lahko izbiramo za dosego cilja 'zdrav duh v zdravem telesu', vse prevečkrat želimo to doseči v kratkih, skoraj nemogočih rokih in posegamo po skrajnih metodah.«

Zakaj se torej zdravega načina življenja ne bi lotili na drugačen način, korak za korakom? Prvi je denimo lahko ta, da navadno kavo zamenjate za tako, ki ima dodan probiotik. In če sodite med tiste posameznike, ki si privoščijo vsaj tri skodelice omamno dišečega črnega napitka na dan, že pomembno prispevate k izboljšanemu ravnovesju v vašem črevesju, s tem pa tudi k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Pri blagovni znamki Galador se sicer lahko pohvalijo s številnimi mešanicami kave, primernimi tako za pripravo v džezvi, kot tudi v kafetieri. V ponudbi imajo poleg tega še instant mešanice kave ter v zadnjem času vse bolj priljubljene kavne kapsule.
Pri blagovni znamki Galador se sicer lahko pohvalijo s številnimi mešanicami kave, primernimi tako za pripravo v džezvi, kot tudi v kafetieri. V ponudbi imajo poleg tega še instant mešanice kave ter v zadnjem času vse bolj priljubljene kavne kapsule.FOTO: Aljoša Kravanja

Sponzorirana vsebina
 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375