Zadovoljna.si
Prigrizki

Šport in zdravje

Zakaj si jih včasih tako močno želimo?

Z.M.
12. 08. 2013 08.23
2

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste si nenadoma zaželili prigrizniti nekaj slanega ali sladkega? Ali včasih tudi vi ne morete nadaljevati z delom, dokler ne popijete skodelice kave? Verjetno je ni dame, ki se ne bi že kdaj znašla v krempljih čipsa, čokolade in omamno dišeče kave, le redke pa vedo, da so vse te 'pregrehe' v bistvu posledica situacije, v kateri smo se znašli ali načina življenja. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj vzrokov, ki lahko predstavljajo past ter vam obenem ponujamo še učinkovite alternative, s pomočjo katerih boste preprečile kopičenje kilogramov.

Če ste si pravkar zaželeli čipsa, morda izgubljate nadzor nad trenutno situacijo.
Če ste si pravkar zaželeli čipsa, morda izgubljate nadzor nad trenutno situacijo.FOTO: iStockphoto
Ko ne gre brez čipsa

Če začutite nenadno potrebo po slanih prigrizkih, verjetno izgubljate nadzor nad trenutno situacijo ali nad svojim življenjem in nimate dovolj energije, da bi se učinkovito spopadli s težavami, ki vas težijo. Rezultati številnih raziskav po vsem svetu so potrdili, da se želja po slani hrani povečujte takrat, ko je v ljudeh prisotna negativna energija in jo želijo pregnati z grizljanjem čipsa ali soljenih prestic. Če se želite zares uspešno soočiti s preprekami, ki vam jih je navrglo življenje, namesto po čipsu raje posezite po hrani, ki vsebuje veliko vitamina C (citrusi) ter po kaliju, ki ga je veliko v figah in rozinah.

Rada bi, da peče ...

Če hrepenite po pekoči hrani, je to najverjetneje znak, da vašemu telesu primanjkuje cinka. To ustvarja občutek utrujenosti in lenobnosti, zato se želi telo prebuditi z nečim, kar bo res zapeklo. Ker ima lahko pekoča hrana na dolgi rok več negativnih kot pa pozitivnih učinkov, se raje poskušajte prisiliti, da boste jedil vsake tri ure, vaši obroki pa naj vsebujejo veliko beljakovin. Idealna izbira bodo oreščki, semena, riž in sicer precej kalorično arašidovo maslo.

Brez kave si številni ne znajo predstavljati jutra.
Brez kave si številni ne znajo predstavljati jutra. FOTO: iStockphoto
Brez kave ne gre

Če nujno rabite dozo kofeina, ste verjetno utrujeni, se dolgočasite ali pa se je vaše telo enostavno navadilo na vsakodnevni odmerek kofeina. Če v trenutkih, ko ste v stresu, pijete veliko kave, se zavedajte dejstva, da lahko pretiravanje s kofeinom stanje le še poslabša. Prepričajte se, da za dvig adrenalina v krvi in večjo motivacijo ne potrebujete skodelice kave, temveč bo dovolj že kozarec vode. Občutek utrujenosti je namreč največkrat znak dehidracije, zato vam bo steklenica vode koristila bolj in dalj časa, kot skodelica črne energije.

Ko 'zapaše' sladko …

Če kar naenkrat začutite neverjetno potrebo, da bi prigriznili nekaj sladkega, ste najverjetneje pod stresom. Glede na številne znanstvene raziskave naj bi bila potreba po sladkorju način, s katerim se poskušamo spopasti s hudimi pritiski. Željo po sladkem boste najbolj zdravo potešili tako, da se odpravite na sprehod. Po raziskavah sodeč bi naj namreč že 15 minut hoje močno zmanjšalo željo po sladkarijah. Športne aktivnosti namreč povečajo raven serotonina, hormona, ki je odgovoren za občutek sproščenosti, optimizma in sreče.

Testenine so zakon!

Če si zvečer zaželite krožnika testenin, ste najverjetneje nerazpoloženi ali pa imate PMS. Če ste nerazpoloženi in utrujeni, vam je najbrž upadel nivo serotonina v krvi in prav zaradi pomanjkanja hormona sreče, ga vaše telo poskuša nadomestiti z odmerkom ogljikovih hidratov. Potrebi po testeninah težko ubežite, zato bo najbolje, če v trenutku, ko vam 'zapašejo', izberete polnozrnate testenine ali podobna živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot sta sladek krompir ali bučke. Ta hrana ne bo tako močno dvignila ravni sladkorja v krvi, prav tako pa je zanjo značilno, da se počasneje prebavlja in tako telesu da več energije, ki kar traja in traja.

Testenin si najpogosteje zaželimo takrat, ko imamo PMS.
Testenin si najpogosteje zaželimo takrat, ko imamo PMS.FOTO:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478