Zadovoljna.si
Dnevno moramo zaužiti dovolj zelenjave.

Šport in zdravje

/ Oglas

Zeleni zapeljivec

J.G.
18. 09. 2008 19.20
1

Dolga stebla in zeleni brsti, ki kar vabijo, da ugriznemo vanje, niso edini razlog, da je brokoli ena najbolj priljubljenih vrst zelenjave. Zapelje nas predvsem s tem, da je okusen in še koristen za zdravje.

Brokoli se na naših jedilnikih pojavlja že več kot 2000 let. Ime brokoli prihaja iz latinske besede 'brachium' in pomeni 'veja' ali 'roka'. Prvi so ga gojili naši zahodni sosedje Italijani v provinci Kalabriji. Tam so mu nadeli ime Calabrese. Danes poznamo kar nekaj vrst te okusne zelenjave, najbolj pogosti pa sta italijanski zeleni brokoli in brstični brokoli.

Ko izbiramo brokoli, je najbolje izbrati temno zeleno rastlino. Živa barva namreč kaže na visoko vsebnost hranilnih snovi. Temno zeleni, vijolični ali modro-zeleni brsti vsebujejo več beta karotena in vitamina C kot tisti, ki so bolj bledi ali že malo rumeno obarvani. Stebla morajo biti zelo čvrsta. Taka, ki jih zlahka upognemo ali se zdijo gumijasta, so slabe kakovosti. Izogibajmo se tudi brokoliju z odprtimi, cvetočimi, razbarvanimi brsti ali polnimi vode in trdimi, olesenelimi stebli.

Zdravje na našem krožniku

Poleg tega, da zadovolji naše potrebe po dnevnem uživanju sadja in zelenjave, ima brokoli kar nekaj koristnih snovi za naše zdravje. Vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga našemu telesu vsrkati železo, preprečuje razvoj sive mrene in lajša simptome prehlada.

Dnevno moramo zaužiti dovolj zelenjave.
Dnevno moramo zaužiti dovolj zelenjave.FOTO: iStockphoto

Folna kislina v njem pomaga ženskam ohraniti običajno rast tkiva in se pogosto uporablja kot prehranski dodatek, ko jemljemo kontracepcijske tablete in med nosečnostjo. Kalij, ki ga ta zelenjava vsebuje, pomaga tistim, ki imajo visok krvni pritisk, velika vsebnost kalcija pa pomaga v boju z osteoporozo. Brokoli je poleg tega bogat z vlakninami, kar izboljša delovanje prebavno-izločevalnega trakta in zmanjša raven holesterola v krvi.

Zvezda med zelenjavo

V zadnjih letih je ta "preprosta" zelenjava prišla tudi na naslovnice časopisov. Nekatere njene sestavine, kot na primer indole-3-carbinol (I3C) so pritegnile pozornost tistih, ki iščejo nove načine preprečevanja rakavih obolenj, povezanih s hormoni, kot sta rak dojke in rak na prostati. I3C pomaga "dobrim" hormonom in istočasno deluje proti uničujočim.

Druga taka sestavina je sulforaphane, ki pomaga zvišati količino encimov, ki preprečujejo pojav rakavih obolenj, beta karoten iz te zelenjave pa se v telesu spremeni v vitamin A, ki je učinkovit antioksidant ter uničuje proste radikale. Proste radikale pa krivijo za oslabljeno delovanje obrambne moči celic.

Kar pa še ni vse. Koristi brokolija so povezali s preprečevanjem in nadzorovanjem bolezni, kot so alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, pomanjkanje kalcija, rak na želodcu in debelem črevesju, maligni tumorji, pljučni rak, srčna obolenja in artritis. Pomagal naj bi tudi upočasniti proces staranja.

Zelena groza ali okusen obrok?

Čeprav je pri otrocih ta super zelenjava prišla na slab glas kot najbolj grozljiva zelena zdrava stvar na krožniku, obstaja veliko zapeljivih načinov priprave tega zelenega stebla s košatimi brsti.

Najboljši način kuhanja brokolija je v sopari, mikrovalovni pečici ali z malo vode. Ti načini priprave so boljši, kot če brokoli kuhamo v vreli vodi. Ko ga pripravljamo tako, izgubi nekaj vitaminov in mineralov, ki namesto v zelenjavi, kjer bi morali ostati, končajo v vodi, v kateri se je zelenjava kuhala. Kuhan brokoli bi moral biti dovolj mehak, da ga lahko prerežemo, a še vedno čvrst in prave barve.

Za tiste, ki radi to zelenjavo pripravljate na raznorazne načine, pa smo pripravili še recept za okusno kremno brokolijevo juho za štiri ljudi. Za pripravo potrebujemo 1,5 skodelice narezanega svežega brokolija (ali 300-gramski zavitek zamrznjenega), četrt skodelice narezane zelene, četrt skodelice nasekljane čebule, eno skodelico kokošje jušne osnove, dve skodelici nemastnega mleka, dve žlici koruzne moke, četrt čajne žličke soli, malo popra, malo timijana in pol skodelice naribanega sira.

Zelenjavo in jušno osnovo damo v posodo. Pustimo, da zavre, nato na majhnem ognju pokrito kuhamo, dokler zelenjava ne postane mehka (približno osem minut). Posebej zmešamo mleko, koruzno moko, sol, poper in timijan ter vse skupaj dodamo kuhani zelenjavi. Med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se juha malo ne zgosti in mešanica začne vreti. Odstranimo s kuhalne površine. Dodamo sir in mešamo, dokler se sir ne stopi.

In kalorije? Takšna juha vsebuje 115 kalorij na obrok, 10 miligramov holesterola, 255 miligramov natrija, tri grame maščobe in 24 odstotkov kalorij iz te maščobe. Naj vam tekne.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658