Zadovoljna.si
Plesni treningi so dobra priložnost, da se poslovite od odvečnih kilogramov in pozdravite čvrsto telo.

Šport in zdravje

Želite lepšo postavo? Zaplešite!

M.R.
11. 08. 2008 09.00
2

Obožujete poletje in z njim nujno potrebne sladkarije? Vas skrbi, kako se boste znebili odvečnih kilogramčkov? Pozabite na fitnes, tek, aerobiko in drastično odrekanje dobrotam. Ponujamo vam preprostejšo rešitev: zaplešite!

O tem, da je ples priljubljena in učinkovita telesna vadba, ni nobenega dvoma. Plesni treningi namreč združujejo vse elemente vadbe, s katerimi krepite zadnjico, noge, roke in na splošno poskrbite za vse mišice telesa. In ker pri tem plešete na vam ljubo glasbo, sploh ne opazite, da hkrati z zabavnim poplesavanjem tudi hujšate. In ne le to: vaša zadnjica bo čvrsta, noge napete, roke ne bodo več mlahave in celotna drža telesa bo bolj graciozna!

Plesni treningi so dobra priložnost, da se poslovite od odvečnih kilogramov in pozdravite čvrsto telo.
Plesni treningi so dobra priložnost, da se poslovite od odvečnih kilogramov in pozdravite čvrsto telo.FOTO: iStockphoto


Kakšen ples izbrati?

Če premišljujete o tem, kakšno zvrst plesa izbrati, da bi čimbolj shujšali, izbira sploh ni pomembna, saj glavno vlogo pri oblikovanju telesa na plesnem treningu odigra ogrevanje. Slednje pa je dokaj podobno pri vsaki zvrsti plesa. In če se v plesno šolo kljub vsem prednostim, ki jih ponuja, vseeno ne želite vpisati, se lahko ogrevate doma, za plesno dvorano pa si enostavno izberete domačo dnevno sobo.

Ogrevanje:

1. Tek:

Za pospešitev srčnega utripa najprej samo tecite. Če to počnete na nekaj pičlih kvadratnih metrih, enako šteje tudi tek na mestu. Tecite približno tri minute – ravno dovolj, da poženete kri po žilah, da ogrejete mišice in ravno dovolj, preden postane prenaporno. Da bo tek še lažji, si izberite priljubljeno glasbo in na celo pesem le tecite. Izbira glasbe je povsem individualna, predlagamo pa takšno, ki vas bo napolnila s pozitivno energijo. Balada v tem primeru najverjetneje odpade.

Dobre strani teka: tek poveča tudi oskrbo organizma s kisikom, krepi srce, znižuje zvišan krvni tlak, ugodno vpliva na imunski sistem in na duševno ravnovesje.

2. Poskoki:

Takoj po teku izberite drugo glasbo in na celo pesem poskakujte. Skoki so lahko sonožni ali izmenjaje na eni in drugi nogi. Vrsto in tempo skokov prilagodite svojim sposobnostim, držite se pravila, da raje upočasnite hitrost, kot da bi se povsem ustavili.

Poskoki vam bodo dali zagon za nadaljne treniranje.
Poskoki vam bodo dali zagon za nadaljne treniranje.FOTO: iStockphoto


3. Vaje za roke:

Stojte na mestu, med nogama naj bo približno pol metra razdalje. Roke odročite in stegnite v višini ramen (napnite mišice!), dlani stisnite v pest in ponavljajte sledeča giba: najprej pesti iz odročenega položaja približajte skupaj – pri tem se morata dlani dotakniti pred prsnim košem, nato pa na isti način še stegujte roke nad glavo in znova pazite na trdne roke, pesti pa se morata dotakniti nad glavo. Vajo ponovite 16-krat.

Nato roke obdržite v prvotni poziciji, torej odročene v višini ramen, dlani iztegnite (dlan gleda proti tlom) in z rokama minimalno krožite. Najprej osemkrat v eno in nato osemkrat v drugo smer.

Tako. Raztegnite mišice in globoko zadihajte.

4. Vaje za hrbet:

Zopet se postavite z nogama 50 cm narazen, iztegnite roke nad glavo in z iztegnjenimi rokami poskušajte svoje telo postaviti v pravokotno pozicijo. Z rokami se skušajte dotakniti tal, vendar ne obupajte, če vam na prvem treningu ne bo uspelo.

5. Kroženje z boki:

Povsem običajno kroženje z boki, najprej osemkrat v eno in nato osemkrat v drugo stran. Lahko izvajate tudi tako imenovano osmico, torej krožite v obliki številke osem.

6. Trebušnjaki:

Hočemo, nočemo, a moramo priznati. Zoprno dvigovanje trupa žal ne sodi v najbolj priljubljeno obliko rekreacije, a njihova učinkovitost ne pozna meja. Zato se trebušnjakom ne boste izognili niti na plesnih treningih. Lahko so osnovni, trup pa lahko dvigujete s pokrčenimi ali stegnjenimi nogami. Lahko izmenično stegujete levo in desno roko in s tem krepite še stranske mišice.

Še malce bolj naporna vaja za trebušne mišice: ulezite se na hrbet, iztegnite noge pravokotno v zrak in rišite števila od ena do devet.

Sprostite se in se s plesom znebite negativne energije in stresa, ki se je nabral v vas.
Sprostite se in se s plesom znebite negativne energije in stresa, ki se je nabral v vas.FOTO: iStockphoto

7. Skleci:

Kdo ne pozna sklec? Naredite jih vsaj deset in ponosni boste na svoje močne roke.

8. Raztegovanje:

Ne pozabite raztegniti nog, rok, vratnih mišic (kroženje z glavo v levo in desno smer), na koncu pa se uležite na trebuh in se uprite na iztegnjene dlani, glavno nagnite nazaj in globoko izdihnite.

S pridno vadbo in rednim plesom vam ne bo nerodno v oprijeti oblekici samozavestno preplesati noč.
S pridno vadbo in rednim plesom vam ne bo nerodno v oprijeti oblekici samozavestno preplesati noč.FOTO: iStockphoto

9. Ples:

Nato je na vrsti najbolj zabaven del: ples. Sploh ni pomembno ali je to hip hop, salsa, jazz ali disco ... važno je, da ogreti plešete koreografijo, pri kateri sploh ne boste opazili, da morda mišice delujejo še veliko bolj kot pri golem ogrevanju. Če pa plešete doma, si izberite poljubno glasbo in po občutku poplesujte nanjo. Ste potni? Potem ste lahko zadovoljni sami s seboj. Če pa vam ni še niti malo vroče, potem drugič trenirajte intenzivneje, na seznam vaj pa lahko dodate še kakšen trebušnjak več.

10. Ne pozabite ...

Pijte veliko vode, po aktivnosti pa si privoščite osvežujočo prho in še bolj osvežujoč sadni napitek. Sveže iztesnjene grenivke vas bodo napolnile z energijo in okrepile vaš imunski sistem. Svoje mnenje o tem lahko izrazite tudi na forumu.

Mnogi moški bi se strinjali, da so prav plesalke lastnice najlepših postav.
Mnogi moški bi se strinjali, da so prav plesalke lastnice najlepših postav.FOTO: iStockphoto


PRIHODNJIČ: Plesalci poleti ne počivajo. Obiskali smo trening mladih plesalk jazza.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404