Zadovoljna.si
Čaj ali kava - izbira je vaša!

Šport in zdravje

Živila, ki ubijajo celulit!

S.O.
27. 04. 2009 15.07
3

Predstavljamo vam hrano, s katero boste celulitu pokazale zobe in svojo kožo obnovile ter zgladile. Da bo ritka čvrsta in napeta, si privoščite jagode, jogurt, kavo in še in še…


1. Meso za mišice

Telo za čvrste mišice potrebuje beljakovine, ki jih najdemo v mesu in ribah, pri tem pa moramo paziti, da izberemo le tiste, ki imajo čim manj maščob. Najprimernejše je belo meso purana in piščanca, telečji in svinjski file ali pa svež oslič, oarada in list. Pripravljena živila in konzerve vsebujejo veliko soli, zato se jim raje izogibajmo.

S sladkimi jagodami proti celulitu
S sladkimi jagodami proti celulitu FOTO: iStockphoto


2. Živila, ki odvajajo vodo

Jagode varujejo žile in vsebujejo veliko kalija ter vitaminov, enako velja za banane in šparglje, ki imajo pozitiven učinek za ledvice in telesu pomagajo odvajati vodo. Z gozdnimi sadeži in papriko spodbujamo limfni obtok in varujemo kapilare. Ananas pospešuje prebavljanje beljakovin in zaradi posebnega encima bromelina zavira kopičenje maščob. Prožno ožilje bomo ohranili z avokadom, ki vsebuje vitamin E in esencialne maščobne kisline. Najboljše je, da tovrstno sadje in zelenjavo zaužijemo surovo, saj ob kuhanju izgubijo veliko pomembnih vitaminov, s katerimi se borimo proti tovrstni nadlogi.

3. Začimbe za boljšo prebavo

Namesto soli posezite po začimbah, ki za razliko od soli spodbujajo presnavljanje hrane in njeno izločevanje. Ostra paprika naj bi tako zniževala krvni tlak in raven holesterola.

Žitarice bodo poskrbele za napeto kožo.
Žitarice bodo poskrbele za napeto kožo. FOTO: iStockphoto


4. Žita in vlaknine za napeto kožo

Za gladko, mehko in čvrsto kožo se lahko zanesemo na musli – mešanico polnovrednih žit, ki vsebujejo veliko vitamina B in cinka. Kruh z otrobi je najboljša izbira za urejeno prebavo, medtem ko koruzni zaradi betakarotena zagotavlja sijočo polt. Neoluščen riž in graham sta zakladnici vitamina B, pri prehrani z vlakninami pa ne smemo pretiravati, saj dražijo črevesje in povzročajo drisko.

5. Olivno olje za krvni obtok

Najboljša olja so olivno, sojino in olje iz pšeničnih kalčkov. Na dan je dovoljeno porabiti tri jedilne žlice. Olja so bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami in ščitijo naše ožilje.

6. Kava, čaj in voda za 'kurjenje' maščob

Začnimo pri vodi, ki jo moramo popiti od 1,5 do 2 litra ali več na dan. Za večjo porabo kalorij si privoščite dve skodelici zelenega čaja, enako velja za kavo. Dve skodelici bosta pomagali pri 'kurjenju' maščob, treba pa je poudariti, da morate popolnoma opustiti vsako sladilo.

Čaj ali kava - izbira je vaša!
Čaj ali kava - izbira je vaša!FOTO: iStockphoto

7. Jogurt proti zaprtju

Največji razlog zaprtja je pogosto povezan z zadrževanjem vode v telesu . Za dobro delovanje črevesa si tako privoščite mlečne izdelke. Najboljši med njimi je probiotičen jogurt, ki pa ima tudi pozitivne učinke na našo kožo.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478