Sprememba prehrane namreč hitro lahko vpliva na našo prebavo. Pogosto se zgodi, da smo vsaj prvih nekaj dni v novem okolju zaprti in napihnjeni ter imamo morda celo bolečine v trebuhu, druga skrajnost pa je driska. Tega na dopustu res ne želimo, saj nam lahko tako počutje popolnoma pokvari prvih nekaj dni oddiha. Prvo pravilo, ki se ga tako držimo na dopustu, je, da skušamo prehrano ohraniti čim bolj podobno tisti, ki smo je vajeni od doma, potem pa obrok po obroku, dan za dnem prilagajajmo na živila in izbire, ki so nam dostopni na lokaciji, kjer dopustujemo. Za urejeno prebavo skušamo v svoj dopustniški jedilnik vključiti kar se da veliko prehranskih vlaknin, ob ustreznih vnosih tekočine. Dober vir obeh sta zelenjava in sadje. Dodamo lahko tudi jutranji jogurt, kislo mleko ali kefir, prebavo pa bo pospešilo tudi gibanje. Svoja jutra na dopustu začnimo s sprehodom.
Naslednje izhodišče, ki ga upoštevamo pri izbiri obrokov, ki jih bomo jedli, je tip našega dopusta. Če dopustujemo tako, da veliko počivamo, beremo in imamo po domače povedano vse štiri od sebe, bo naša prehrana seveda popolnoma drugačna od tiste, ki jo potrebujemo na aktivnem dopustu, kjer se veliko gibamo in premagujemo takšne in drugačne ovire. V prvem primeru izbiramo lahko hrano, prednost damo zelenjavnim in sadnim izbiram. V drugem primeru potrebujemo energijsko bolj bogato hrano, ki pa bo obenem vseeno tudi dovolj lahkotna, da nam ne obremeni želodca. V obeh primerih je pomembna še hidracija in nadomeščanje izgubljene tekočine, ki je v drugem primeru izgubimo seveda več.
In kot tretje, tudi s prehrano na dopustu skušamo vsaj približno dosegati svoje siceršnje prehranske cilje oz. omejitve. Če imamo težavo z alergijami, intolerancami, morda celo visokim pritiskom, holesterolom, sladkorjem ali prekomerno telesno maso, so te težave žal na dopust odšle z nami. Izbirajmo torej obroke, ki bodo podprli naše potrebe, in si skušajmo brezskrbnost dopustniških dni pričarati znotraj seznama dovoljenih živil.
In čeprav je nemogoče priporočiti obroke, ki bodo ustrezni za vse, bomo skušali prikazati tri obroke, ki si jih lahko pripravite na dopustu in ne zahtevajo veliko opreme in pribora. Končna kombinacija obroka je stvar okusa in tega, katera živila imate na voljo in kateri prehranski cilj zasledujete.
POLETNA SOLATA Z LUBENICO IN KUMARO
Lubenico razkoščičimo in narežemo na koščke. Kumaro operemo, po okusu olupimo in očistimo pešk ter narežemo na koščke. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na obročke. Kumaro, lubenico in čebulo pretresemo v posodo, rahlo posolimo in dodamo malce popra. Feta sir narežemo na koščke ter stresemo v skledo. Dodamo natrgano svežo meto. Prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da zmešamo žlico cvetličnega medu, rdeči vinski kis in olivno olje. Pustimo v hladilniku ter postrežemo kot samostojno jed ali prilogo.
BUČKINO-RIŽEVI REZANCI Z RAKCI
Operimo bučko in jo s spiralnim rezalnikom spremenimo v rezance. V primeru, da ga nimamo, bučko lahko tudi naribamo oz. na tanko narežemo. Posolimo in pustimo stati približno 15 minut, da spusti vodo. Po navodilih iz embalaže pripravimo (polnozrnate) riževe rezance.
Na olivnem olju segrejemo vok ali ponev. Ko je olje segreto, dodamo 2 stroka iztisnjenega česna ter prepražimo izbran vir beljakovin (rakce, lignje, piščanca, purana, tofu ...). Ko je ta pripravljen, dodamo bučkine in riževe rezance ter še nekaj minut pražimo.
Pripravimo pesto. Olupimo avokado ter mu dodamo sok iztisnjene limone, česen, baziliko, malce soli, po okusu poper in neslane olupljene pistacije. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Če ga nimamo na voljo, skušamo vse skupaj pripraviti tako, da sestavine drobno nasekljamo. Druga izbira je lahko tudi paradižnikov pesto. Štiri paradižnike olupimo in odstranimo semena. Grobo jih narežemo in dodamo svežo baziliko, olivno olje, kis po okusu ter ščepec soli in poper. Vse skupaj lahko zmeljemo z mešalnikom ali pustimo narezano.
Ponev odstavimo ter vmešamo izbrani pesto. Pustimo nekaj minut, da se prepojijo okusi, postrežemo z manj mastnim sirom ali parmezanom.
MELANCANI PIZZA
Melancan(e) narežemo na kolobarčke ter posolimo. Pustimo približno 15 minut oz. toliko, da spusti vodo. Če imamo na voljo pečico, jo segrejemo na 180 stopinj Celzija, v nasprotnem primeru melancane lahko popečemo tudi na ponvi, na toasterju ali v pizza panu.
Pripravimo omako. Olupimo in drobno nasekljamo čebulo, česen in špinačo ali blitvo ter jih popražimo na olivnem olju. Ko zadiši, dodamo paradižnikovo omako. Izberemo tako s čim manj sladkorja. Začinimo po okusu. Omaki se priležejo poper, rdeča paprika, čili, (svež) origano, (sveža) bazilika ...
Melancan(e) obrišemo s papirnato brisačko in z obeh strani prepojimo z olivnim oljem. Termično obdelamo v pečici nekje 7 minut, na ponvi po občutku.
Zadovoljna fit
Vmes pripravimo nadev za našo "pico". Dietetik priporoča kvalitetno mesnino močnega okusa, na primer pršut. V primeru, da nam bolj diši vegetarijanska pica, lahko pripravimo sušene paradižnike in gobice, lahko pa pripravimo tudi morsko izbiro in na melancan damo tuno, rakce, lososa ... Izberemo kvaliteten sir, ki je lahko nariban ali rezan na rezine. V primeru kombinacije s pršutom je dobra izbira mocarela, saj ni slana, lahko pa izberemo tudi parmezan ali sir za pico. Dodamo lahko še artičoke, kapre, koruzo, čili ... Ni da ni. Sledimo svojemu okusu. Ko se melancani zmehčajo, jih namažemo s paradižnikovo omako in obložimo. Našo pica melancani še za dobrih 5 minut postavimo nazaj v pečico oz. ponev pokrijemo s pokrovko, da se sir stopi. Za piko na i lahko dodamo še prerezane češnjeve paradižnike in pest pinjol, ki jih prav tako popečemo, in pico postrežemo na posteljici rukole.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV