V življenju si je treba vzeti čas za stvari in ljudi, ki nam vsakič znova narišejo nasmeh na obraz. Pozabiti na vsakodnevne skrbi in preprosto uživati v radostih, ki nam jih ponuja življenje. In prazniki so idealen čas, da pustimo delo pri strani ter si privoščimo sprehod po okrašenih mestnih ulicah, spijemo kozarček ali dva omamno dišečega kuhanega vina ter svoje najdražje povabimo na kulinarično razvajanje. Ravno tako ne bo nič narobe, če si privoščimo kos orehove potice, ki je nepogrešljiva na prazničnih druženjih, ali pa vanilijeve rogljičke, medenjake, košček božičnega kolača … Se vam že cedijo sline?
Če pa bi se kljub vsemu radi izognili uživanju tovrstnih dobrot, lahko nekatere sestavine nadomestite z bolj zdravimi različicami ali za spremembo pripravite sicer nekoliko netipične, a vendarle božanske sladice, ki jih boste lahko uživali brez slabe vesti. Če nimate idej, vam spodaj ponujamo inovativne recepte za bolj zdrave in lahke sladice, ki zagotavljajo popoln uspeh. Naj vas ne skrbi, da bodo vaši gostje razočarani. Verjemite, obliznili si bodo prste … In se v prihodnje večkrat povabili k vam na obisk.
Superfood puding z jabolki in lanenimi semeni
Sestavine:
- 100 g zmletih lanenih semen
- 500 ml ovsenega mleka
- 1 žlica Kotányi mletega cimeta
- 1 noževa konica Kotányi kardamoma
- 200 g jabolčne čežane brez sladkorja
- 50 g sončničnih semen
- 50 g bučnih semen
- jabolčni čips za dekoracijo
Priprava:
Lanena semena namočite v ovseno mleko, dodajte cimet in kardamom ter čez noč pustite v hladilniku. Po plasteh dajte v kozarec jabolčno čežano ter puding iz lanenih semen. Potresite z bučnimi ter sončničnimi semeni. Okrasite z jabolčnim čipsom ter postrezite. Lahko uporabite tudi druge vrste sadja in mleka.
Krekerji s chia semeni in oreščki
Sestavine za 20 do 25 krekerjev:
- 2 beljaka
- 4 do 5 žlic medu
- 1 žlička Kotányi mletega kardamoma
- ščepec soli
- 70 g sezama
- 110 g nasekljanih mandljev
- 120 g sončničnih semen
- 20 chia semen
Priprava:
Beljak, med, kardamom in sol previdno stepite. Dodajte ostale sestavine ter vse skupaj dobro premešajte. Maso položite na papir za peko ter z žlico oblikujte 20 do 25 krekerjev. Pecite v predogreti pečici na 120°C 20 do 30 minut. Glede na razpoložljivost, lahko uporabite različne oreščke, tudi rozine ali sadje. Namesto kardamoma lahko uporabite cimet ali vanilijo.
Domača energijska čokolada
Sestavine za 1 tablico:
- 300 g temne čokolade (vsaj 60 %)
- 1⁄2 žličke Kotányi mletega cimeta
- ščepec morske soli
- 100 g različnih oreščkov (orehi, makadamija, indijski oreščki in pistacije)
- 75 g posušenega sadja (jagode, brusnice, rozine)
- Potrebujete še model za peko in papir za pečenje
Priprava:
Čokolado stopite v posodi nad paro. Dodajte cimet in sol. Del čokolade nalijte v model ter nanjo enakomerno razporedite mešanico oreščkov ter sadja. Nato dodajte še preostalo čokolado. Nekaj časa pustite v hladilniku, da se strdi in ste končali. Po želji lahko dodate tudi marelice, drugo sadje ali druge oreščke. K čokoladi se poda tudi čili v manjših količinah.
Sponzorirana vsebina