Zadovoljna.si
Liposukcija

Dieta

Ali je (že) zdaj pravi čas za hujšanje pred poletjem?

Špela Zupan
10. 12. 2022 05.00
1

Mnoge si vsak ponedeljek v novem tednu ali/in tudi v novoletnih zaobljubah zadajo cilj, da bodo shujšale do poletja. Mnogim med njimi žal ne uspe. Pol leta prehitro mine, čeprav se 1. januarja zdijo junij, julij in avgust še zelo daleč, in še prej se odvrti sedem dni v tednu. Zaprisege o dieti, hujšanju in telovadbi velikokrat "padejo v vodo" že drugi ali tretji dan, kar je pogosto zaradi nerealnih pričakovanj in številnih vmesnih razočaranj ter prevelikih skomin in posledično preveč pregreh.

Kdaj je torej pravi čas za začetek oblikovanje tako zelo zaželenega "bikini telesa"? Osebna trenerka in specialistka športne prehrane Alenka Zakojč, poznana tudi pod vzdevkom Coach Limony, je sprva poudarila, da bi morali vselej paziti na uravnoteženo prehrano in biti redno telesno aktivni, ne samo takrat, ko si želimo spremembe na telesu. Namreč, gre za zdravje, ki je najbolj pomembno in za katerega bi morali vseskozi skrbeti, je izpostavila in vsem postavila vprašanje: "Koliko od vas je trenutno zdravih in imate vse možnosti biti fizično aktivni, a tega ne izkoristite?"

Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane FOTO: Dejan Nikolić

Skrb za zdravje in dobro počutje bi morala biti del vsakdanjika in "teža ne bi smela nikoli drastično nihati. Ne glede na letni čas, saj gre v nasprotnem primeru za posledico prenajedanja ali stradanja v določenem obdobju, kar pa je nezdravo ter vodi v začaran krog in slabo voljo." A včasih si vseeno zadamo cilj izgubiti nekaj kilogramov in po njenih pojasnilih je primeren čas za začetek "projekta plaža" odvisen predvsem od ciljev, koliko telesne teže želite izgubiti. V vsakem primeru pa se je treba zavedati, da je utopično in zmotno pričakovanje, da boste odvečne kilograme lahko na hitro izgubili, saj jih verjetno tudi niste na hitro nabrali.

Tabata – čudežna nekajminutna vadba z izjemnimi učinki
Preberi še
Tabata – čudežna nekajminutna vadba z izjemnimi učinki

"Dlje, kot si vzamete časa za dosego cilja, boljši in dolgotrajnejši bo rezultat. Pravi čas za začetek hujšanja je torej včeraj," je ponazorila. Ključno pri vsem je zdravo hujšanje, pri čemer je od več dejavnikov odvisno, koliko kilogramov tedensko je še primerno izgubiti. Splošno velja, da ne bi smeli izgubiti več kot kilogram na teden, na kar pa med drugim vpliva začetna telesna teža. Če ste prekomerno težki, se bodo kilogrami na začetku hitreje topili tudi na račun izgube odvečne vode. Začetno veselje je torej veliko, pozneje pa mu lahko sledi razočaranje, je opozorila.

Vedno in vselej je hujšanje daljši proces, ki ne dovoljuje bližnjic. "Če si želite hitrih rezultatov ob stradanju in nespoštovanju telesa, lahko pričakujete, da se vam bo kmalu maščevalo. Upoštevanje pravil telesa je med drugim tudi zagotavljanje minimalnega vnosa energije, ki ga potrebuje za delovanje in za bazalni metabolizem. Z dolgotrajnim drastičnim zmanjšanjem dnevnega kaloričnega vnosa, čeprav lahko pokrije potrebe bazalnega metabolizma, si žal povzročite upočasnjeno presnovo, izgubo mišične mase in zmanjševanje bazalnega metabolizma. Vse skupaj pa vodi v začaran krog hujšanja in jojo učinkov," je pojasnila.

Skrb za zdravje in dobro počutje bi morala biti del vsakdanjika.
Skrb za zdravje in dobro počutje bi morala biti del vsakdanjika.FOTO: Adobe Stock

A kazatelj uspešnega hujšanja ni zgolj številka na tehtnici. "Če vključujete trening z obremenitvijo oziroma z utežmi, ki ji dodajate kardio vaje, bodo vaši kilogrami odvisni tudi od pridobljene mišične mase," je razložila. Mišice so težje kot maščoba, a obenem kurijo kalorije, kar pomeni – več ko boste pridobili mišic, več energije bo telo porabilo za delovanje. Zato lahko tudi več pojeste, "a še vedno uživajte toliko hrane, da bo vnos sovpadal z vašimi cilji". Ključen pri hujšanju je namreč tako imenovani kalorični primanjkljaj, kar pomeni, da morate zaužiti manj kalorij, kot jih porabite. "Če se vseeno odločite za tehtanje, naj bo tri oziroma štiri dni po končani menstruaciji, ko telo izloči odvečno vodo, in seveda takoj zjutraj po uriniranju," svetuje.

Hujšanje je torej uspešno ob kaloričnem primanjkljaju, ki pa ne sme biti previsok. "Osnovna pravila pri določanju primernega kaloričnega primanjkljaja so približno 300 kalorij pod dnevno energijsko porabo. Izjema so osebe, pri katerih indeks telesne teže označuje prekomerno debelost," je pojasnila Alenka Zakojč. Logika je dokaj enostavna. "Če ne pazite na prehrano oziroma če se vaš dnevni kalorični vnos ne dviga, ohranjate telesno težo. Z dodajanjem fizične aktivnosti, pri kateri je povprečna poraba 300 kalorij, dosežete kalorični deficit in napredek. Ko se proces ustavi, lahko zmanjšate vnos energije za okoli 300 kalorij in spet napredujete. Ko se napredek vnovič ustavi, dodate fizično aktivnost, denimo dodaten trening v tednu, podaljšate sprehode, vključite kardio vadbo po treningu ... in ponovno napredujte. Nato nadaljujete, vse dokler ne pridete do želene teže," je opisala.

Kaj pa ve, že dvigujete uteži?
Preberi še
Kaj pa ve, že dvigujete uteži?
Hujšanje je dolgotrajen proces, ki ne dopušča bližnjic.
Hujšanje je dolgotrajen proces, ki ne dopušča bližnjic.FOTO: Adobe Stock

Ob hujšanju je potrebno telesu poleg uravnotežene prehrane s kaloričnim primanjkljajem in redne telovadbe zagotoviti tudi dovolj počitka in spanja za obnovo. Hkrati je ključno poskrbeti za um, si vzeti čas za meditacijo in sprostitev, je izpostavila Alenka Zakojč, ki je obenem znova poudarila pomembnost skrbi za zdravje, ki je naše največje bogastvo. Ker ... včasih res pozabimo, da zdravje ni samoumevno in da moramo poskrbeti zanj, "kar pa storimo ravno z zdravo prehrano in z redno fizično aktivnostjo. Naj vam ne bo samo "projekt plaža" pogoj, da se lotite zdravega in aktivnega življenja. Zdravje bi moralo motivirati, da vstanete iz naslonjača, naredite nekaj zase zdaj in ne samo v obdobju pred poletjem."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375