Zadovoljna.si
Hujšanje

Dieta

Ali obstaja 'čudežna' dieta? To je odgovor osebne trenerke

J.V.
18. 12. 2019 08.06
0

Že razmišljate o tem, kako se boste po praznikih lotile hujšanja in izgube kilogramov, ki jih boste pridelale v prihajajočih dneh? Verjetno niste edine. Iskanje hitrega načina hujšanja in diete, ki obljublja rezultate s čim manj napora in odrekanj, so v prvih mesecih novega leta zagotovo med top iskanji na spletu. O tem, ali dejansko obstaja kakšna 'čudežna' dieta, smo poklepetali z osebno trenerko in specialistko športne prehrane Alenko Zakojč.

"Na žalost nimam čudežne diete, ki vam bi jo lahko priporočila. Sem pa tudi sama poizkusila že kar nekaj diet, po večini iz radovednosti, ker me je res zanimalo, kako se telo odzove na določene načine prehranjevanja. Na koncu vedno ugotovim enako, da je za uspešno izgubo kilogramov potrebno ravnovesje makro hranil in kalorični deficit," pravi Alenka Zakojč.

Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane FOTO: Dejan Nikolić

"Torej, da poenostavim, če zaužijete 2000 kcal (8,368 KJ) dnevno in temu dodate fizično aktivnost nekajkrat na teden (daljši sprehod ali trening z obremenitvijo), s tem porabite cca. 300 kcal (1,255 KJ) na aktivnost. Aktivnost je torej vaš kalorični deficit, torej hujšate brez diete. Če temu dodate še zdrav način prehranjevanja, torej uživate živila, ki so vam okusna in kljub temu zdrava, poleg vsega pa niste lačni, ker kalorično pojeste manj, volumensko pa več, saj so polnovredni obroki veliko bolj nasitni od grešnih, ste na dobri poti do uspeha."

Med najbolj iskanimi dietami leta 2019 so bile po statističnih podatkih spletnega iskalnika Google: 16:8 dieta, dr. Sebi dieta, Noom dieta, dieta s 1200 kalorijami, Golo dieta, Dubrow dieta, 'sirtfood' dieta, dieta brez ogljikovih hidratov in brez sladkorja, dieta za endomorfe in dieta Jennifer Lopez. Med top 10 najbolj iskanih pa ni bilo mediteranske diete, ki je po mnenju strokovnjakov najboljša dieta leta 2019. 

Mediteranska dieta izbrana za najboljšo dieto leta 2019
Preberi še
Mediteranska dieta izbrana za najboljšo dieto leta 2019

"Mediteranske diete sicer nisem poskusila, saj ima večji del prehrane iz ogljikovih hidratov in maščob, beljakovine pa ima večinoma iz stročnic in občasno iz rib (1–3x na teden), redkeje pa iz perutnine in rdečega mesa, kar pa jaz obožujem. Večina hrane je torej rastlinskega izvora, kar lahko pri beljakovinah predstavlja problem, in sicer kako količinsko zapolniti dnevno potrebo po beljakovinah in seveda zadostiti potrebno količino aminokislin. Uravnotežena prehrana mora namreč vsebovati zadostno količino esencialnih in neesencialnih aminokislin, ki jih zaužijemo v obliki beljakovin," pojasnjuje Alenka in dodaja, da ji je pri omenjeni dieti najbolj všeč to, da se izogiba procesirani hrani. "In daje velik poudarek aktivnosti, kar pa je seveda bistvenega pomena pri zdravi izgubi telesne teže."

Alenka poudarja, da naše telo in možgani za energijo potrebujejo ogljikove hidrate, beljakovine naše telo potrebuje za delovanje organizma in regeneracijo, maščobe pa so prav tako zelo pomemben del prehrane, saj imajo velik vpliv na zdravje. "Namesto, da se ljudje lotevajo raznih diet, bi se morali najprej izobraziti na področju zdrave prehrane, omejiti vpliv raznih gurujev, ki svetujejo dobesedno stradanje in seveda upoštevati razum, na katerega včasih kaj hitro pozabimo."

Čudežna dieta ne obstaja.
Čudežna dieta ne obstaja.FOTO: Dreamstime

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375