Zadovoljna.si
Telo

Dieta

Ali lahko pijemo alkohol, če hujšamo?

Špela Zupan
16. 12. 2022 05.00
0

Lahko pijemo alkohol, pa bomo vseeno shujšale? Koliko kalorij ima alkohol? Kakšen obrok bi lahko pojedle namesto kozarčka vina, gin tonika, piva? Odgovarja osebni trener Daniel Jelovič.

Recept za hujšanje je enostaven – če želimo izgubiti telesno težo, moramo pokuriti več kalorij, kot jih zaužijemo. Omenjeno lahko dosežemo na zdrav način in brez hude lakote, in sicer s telovadbo ter pametno izbiro živil in pijače. Da, seveda tudi pijače, na katero včasih kar pozabimo, čeprav – tako kot šteje vsak grižljaj – je treba pri izračunu kaloričnega vnosa upoštevati tudi sleherni požirek.

Ali lahko s postenjem res shujšamo?
Preberi še
Ali lahko s postenjem res shujšamo?

Poleg sladkih pijač je prava kalorična bomba tudi alkohol. "Vsebuje prazno energijo, ki nam ne da ničesar drugega kot malo veselja (no, kdaj tudi več), v telesu pa povzroči nihanje krvnega sladkorja in hrepenenje po nezdravi hrani," opozarja osebni trener Daniel Jelovič. Zato ga ni zaželeno uživati med dietami, čeprav pa lahko ob upoštevanju formule "pojej manj, kot porabiš" kljub vnosu alkohola vseeno shujšamo. Lahko torej izgubimo kilograme ... a počasneje in težje.

Ko se odločimo za hujšanje, se – ne glede na to, kako se ga lotimo –, vračamo k osnovni formuli za izgubo teže, da je treba porabiti več kalorij, kot jih vnesemo v telo. Dobro je vedeti, da je denimo ravno alkohol prava kalorična bomba, zato ga je med dieto pametno opustiti, pravi osebni trener Daniel Jelovič.
Ko se odločimo za hujšanje, se – ne glede na to, kako se ga lotimo –, vračamo k osnovni formuli za izgubo teže, da je treba porabiti več kalorij, kot jih vnesemo v telo. Dobro je vedeti, da je denimo ravno alkohol prava kalorična bomba, zato ga je med dieto pametno opustiti, pravi osebni trener Daniel Jelovič. FOTO: Dejan Broz Nikolič

Zgolj gram alkohola namreč vsebuje kar sedem kalorij (29 kilodžulov), kar je zelo veliko v primerjavi z drugimi polnovrednimi živili. "To je če naredim primerjavo kar enkrat več energije, kot jo vsebujejo ogljikovi hidrati in beljakovine, in skoraj toliko kot jo dobimo iz maščob," je ponazoril osebni trener. Obenem je znova poudaril, da gre za razliko od zgoraj naštetih skupin živil pri alkoholu v bistvu za prazne kalorije, kar pomeni, da z njim ne dobimo nobenih hranil, vitaminov, mineralov. Res je, da je končni proizvod alkohola etanol, ki ga telo sicer lahko uporabi kot energijo, a še zdaleč ne tako dobro kot druga makrohranila, je pojasnil. 

"Če povem še v konkretnih številkah – eno pivo vsebuje od 200 do 300 kalorij (med 837 in 1256 kilodžuli), kar je kalorično primerljivo s kosom polnozrnatega toasta, dvema jajcema in velikim paradižnikom, torej lahko govorimo že o pravem zajtrku. Deciliter rdečega vina vsebuje med 80 in 100 kalorijami (med 335 in 420 kilodžuli), prav toliko kalorij ima merica žganja (0,3 decilitrov). Ženske, ki rade spijejo kakšen bambus, gin tonik ali koktajl, pa morajo alkoholnim kalorijam prišteti še kalorično vrednost primešanih gaziranih pijač. To na koncu primerjalno gledano nanese dovolj za vsaj takšen obrok, kot sem ga omenil na začetku," je orisal.

Če si že privoščite kozarec mešane pijače, tudi zato raje priporoča "zero" gazirane napitke brez kalorij, v vsakem primeru pa svetuje, naj kozarec gin tonika, piva, vina ali drugega raje počaka do poletja, če ste si za cilj zadali izgubiti nekaj kilogramov. Poleg praznih kalorij alkohol prinaša še več neželenega ob dieti, saj med drugim slabo vpliva tudi na samonadzor. "Saj poznate znano laž: Samo še tega spijemo in gremo domov. V resnici pa redko ostanemo pri eni pijači, sploh če smo zunaj v družbi. Če res ne morete brez piv in raznih gin tonikov, pa vam svetujem zmernost, izmenjavanje pitja alkoholne pijače in vode, ter kot že omenjeno nadomestilo sladkanih gaziranih pijač s tistimi brez sladkorja," je poudaril. Izpostavil pa je še nekaj nezanemarljivega – "še večja škoda, ki se po navadi nezavedno naredi ob pitju alkohola, je hkratno "grickanje" slanih ali sladkih prigrizkov". Alkohol namreč povzroči tudi nihanje sladkorja v krvi, zaradi česar postanemo lačni in zato poleg tekočih kalorij še prej in nenadzorovano v telo vnesemo kalorije iz vira izjemno nezdrave hitre hrane.

Če želite shujšati, je desna stran prava izbira.
Če želite shujšati, je desna stran prava izbira.FOTO: Dreamstime

Vse zgoraj omenjeno zagotovo ni dobro za hujšanje. Zato je resnično smiselno razmisliti o popolnem prenehanju ali vsaj omejitvi uživanja alkohola za dosego čim boljših rezultatov. Alkohol namreč vsebuje prazne kalorije in nima hranilnih vrednosti. Telo ga sprejme kot izjemno nezdravega in v prizadevanju, da bi ga čim prej izločilo, vse sile usmeri v njegovo razgradnjo, medtem ko se druge zaužite kalorije nalagajo v telesu. Negativno torej vpliva na presnovo, maščobe in druge zaužite kalorije se slabše razkrajajo, dvigne se nivo krvnega sladkorja, večja je želja po nezdravi, mastni hrani. Pod vplivom nam tudi hitreje popustijo "zavore" – medtem ko trezne verjetno ne bi klonile, si po kozarčku ali dveh prej in po nepotrebnem privoščimo pico ali burek, ki sta oba zelo kalorična. Še en razlog več, da je bolje reči "ne", pa je dejstvo, da nas po prekrokani noči skozi dan spremlja maček, ob slabem počutju in boleči glavi pa je veliko manj verjetnosti, da se bomo lotile telovadbe.

Top vaje za popolne začetnice
Preberi še
Top vaje za popolne začetnice

Če bi vseeno rade nazdravile ob posebni priložnosti ali slavju in se malce poveselile, pa izberite kozarec suhega vina ali žgane pijače brez dodanih gaziranih in sladkih pijač. Držite se zmernih količin in zaužijte veliko vode, ki bo pripomogla k razgradnji alkohola, zaradi česar bo zjutraj glava lažja. In ne pozabite: vedno se je mogoče in lepo poveseliti tudi brez rujne kapljice – nazdravljate namreč z ljudmi in ne s pijačo.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375