Zadovoljna.si
Hujšanje

Dieta

Čudežna dieta obstaja, a ni taka, kot bi pričakovali

Tina Korošec
16. 11. 2019 19.15
0

Obstaja. A ni taka, kot bi pričakovali. Ne gre za navodila, katere diete se držati ali s kakšno vadbo boste prišli do želenega rezultata. Ni hitra in ne obljublja takojšnjih rezultatov.

Če bi bil problem odvečne teže zgolj seštevek pravilne prehrane in premalo gibanja, se s to temo, ne bi ukvarjali toliko, kot se.
Če bi bil problem odvečne teže zgolj seštevek pravilne prehrane in premalo gibanja, se s to temo, ne bi ukvarjali toliko, kot se.FOTO: iStock

Je daljša pot, a na dolgi rok resnično učinkovita, saj nam pomaga razumeti razloge, zakaj so se naši odvečni kilogrami v prvi vrsti pojavili. In tudi, kaj je treba spremeniti, da se bodo za vedno poslovili. Lahko bi ji rekli celostni pristop. A za lažje razumevanje te "čudežne diete" moramo najprej razumeti prepričanja, ki ležijo za tem pristopom.

ODVEČNA TEŽA NI PREPROSTA ENAČBA

Če bi bil problem odvečne teže zgolj seštevek pravilne prehrane in premalo gibanja, se s to temo ne bi ukvarjali toliko, kot se. Ljudje bi preprosto zmanjšali količino zaužite hrane, povečali frekvenco gibanja. In problem bi bil rešen! A na žalost to le redko deluje, zato je več kot očitno, da je odvečna teža kompleksnejša tema, ki je sestavljena iz več kot zgolj dveh dejavnikov.

Detoks z juhami: zakaj je boljši od smoothijev?
Preberi še
Detoks z juhami: zakaj je boljši od smoothijev?
Tina Korošec, socialna pedagoginja, Geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka.
Tina Korošec, socialna pedagoginja, Geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka. FOTO: osebni arhiv

ODVEČNA TEŽA JE LE VRH LEDENE GORE

Odvečni kilogrami so tisto, kar vidimo, torej so kot vrh ledene gore. Pod gladino pa je cel kup dejavnikov, ki jih na prvi pogled morda ne vidimo, a prispevajo h kopičenju in vzdrževanju odvečnih kilogramov. To so že res lahko slabe prehrambene navade, premalo gibanja, preveč ali nepravilna prehrana, ampak so najpogosteje tudi premalo tekočine, premalo spanja in na splošno počitka, nenehna izpostavljenost stresu, slabi odnosi z bližnjimi, neizpolnjujoče delovno okolje, pomanjkljivo razviti mehanizmi soočanja s stresnimi situacijami, nepredelane travmatične izkušnje iz preteklosti, občutek praznine, slaba samopodoba ali nizka samozavest in mnogo drugih, ki lahko v kombinaciji ene z drugo doprinesejo h končnemu rezultatu: odvečni teži.

Če torej želimo dolgoročno vplivati na svojo telesno težo, bomo morali v procesu izgubljanja le-te nujno pogledati ne samo, kaj se dogaja z našo prehrano in gibanjem, temveč tudi, kaj vse se skriva pod "našo gladino": naše navade, okolje, misli, čustva ... Šele tako bomo, torej z opazovanjem in raziskovanjem sebe in svojih navad, prišli do odgovorov na vprašanja, kot so "Zakaj so se mi nakopičili odvečni kilogrami?", "Zakaj jih ne morem izgubiti?" pa tudi, "Zakaj se vedno znova vračajo?"

Na začetku se namreč to, da se prehranjujemo po "programu", zdi precej enostavno, saj v naše življenje dieta uvede tudi določen red in rutino, a že po kakšnem tednu ali dveh, se ponavadi naš um in telo, kljub morebitnim rezultatom, upreta.
Na začetku se namreč to, da se prehranjujemo po "programu", zdi precej enostavno, saj v naše življenje dieta uvede tudi določen red in rutino, a že po kakšnem tednu ali dveh, se ponavadi naš um in telo, kljub morebitnim rezultatom, upreta.FOTO: iStock
To je ključni dejavnik pri hujšanju, na katerega večina pozablja
Preberi še
To je ključni dejavnik pri hujšanju, na katerega večina pozablja

PROBLEM DIET JE, DA IZHAJAJO OD ZUNAJ

V prid raziskovanju sebe, namesto hujšanja po dietah, govori tudi dejstvo, da je del problema, zakaj diete ne delujejo v tem, da izhajajo "od zunaj" in ne od "znotraj". To pomeni, da se, kadar ste na dieti, ne prehranjujete v skladu s svojimi potrebami, ampak v skladu z vnaprej določenimi priporočili, ki jih je pripravil nekdo (lahko strokovnjak) na podlagi svojega znanja in prepričanj o zdravi prehrani. S tem seveda ni nič narobe, če je bila dieta predpisana konkretno za vas, a temu ponavadi ni tako, saj diete ponavadi najdemo na spletu ali v knjigah. A tudi, če bi bila predpisana za nas, ni nujno, da bi našemu telesu zares ustrezala. Na začetku se namreč to, da se prehranjujemo po "programu", zdi precej enostavno, saj v naše življenje dieta uvede tudi določen red in rutino, a že po kakšnem tednu ali dveh se ponavadi naš um in telo, kljub morebitnim rezultatom, upreta. Najpogosteje zato, ker jima tak način prehranjevanja ne ustreza. Telesu namreč veliko bolj od vnaprej predvidene prehrane ustreza prehrana po počutju v danem trenutku (torej po principu izbire prehrane od "znotraj", z vprašanjem: "Kaj mi/mojemu telesu ustreza v tem trenutku?).

POSLUŠAJMO SVOJE TELO

Seveda se moramo za tak način prehranjevanja najprej zares naučiti poslušati sebe in svoje telo. Saj nam telo, kadar je bilo dolgo časa hranjeno z nepravilno prehrano ali neupoštevano tudi z drugih vidikov svojih potreb (npr. spanja, tekočine, stresnega okolja), pošilja napačne signale ali pa jih celo ne pošilja. Ko se enkrat naučimo poslušati svoje telo, od takrat v vsakem trenutku vemo, kaj potrebujemo in kaj je dobro za nas. In pri tem ne govorimo samo o hrani, ampak tudi o drugih področjih našega življenja: glede spanja, odnosov, službe, dela ...

Poslušati sebe se najlažje učimo tako, da čim večkrat na dan poskušamo usmeriti pozornost na svoje telo in ga preprosto začutiti ter si postaviti vprašanje: "Kako se počuti moje telo v tem trenutku?" V situacijah, ki od nas zahtevajo izbire, pa si tekom dneva postavljamo vprašanje: "Mi tole ta trenutek ustreza?" Pa naj gre za povabilo na kavo, prošnjo, da nekomu pomagate, naročanje hrane v restavraciji ali kakršno koli drugo situacijo, ki bo tako ali drugače vplivala na vaše počutje (fizično ali psihično).

V najboljšem primeru se bo naša dieta hitro zaključila, mi pa bomo posegli po naših starih prehranjevalnih navadah.
V najboljšem primeru se bo naša dieta hitro zaključila, mi pa bomo posegli po naših starih prehranjevalnih navadah.FOTO: iStock
14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden
Preberi še
14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden

DIETE LAHKO RESNO NAČNEJO NAŠE PSIHIČNO ZDRAVJE

Še en razlog, ki govori v prid drugačnemu pristopu k hujšanju, bi bil, če damo na stran fizični del škodljivosti neprimernih diet, da diete lahko resno škodujejo tudi s psihološkega vidika. Hrana v naših življenjih namreč pogosto igra nadomestek za mehanizme soočanja s težavami ali stresnimi situacijami. In kadar je temu tako, je najbolj nespametna stvar, ki jo lahko naredimo, da si "tolažilno" hrano vzamemo (torej, da gremo na dieto), preden smo razvili druge, bolj zdrave vzorce soočanja s stresom. In kadar gremo na dieto tako psihološko slabo opremljeni in torej nepripravljeni na situacijo, bo to neizogibno vodilo v dodaten stres in stisko. V najboljšem primeru se bo naša dieta hitro zaključila, mi pa bomo posegli po naših starih prehranjevalnih navadah. A kadar bomo vztrajali predolgo, lahko načnemo svoje psihično zdravje in dodatno poškodujemo že tako načeto samozavest ali samopodobo.

Povečamo količino gibanja oz. gibanje dodamo v svoj dnevni ritem, če ga do sedaj tam še ni bilo.
Povečamo količino gibanja oz. gibanje dodamo v svoj dnevni ritem, če ga do sedaj tam še ni bilo.FOTO: iStock

Psihoterapevti zato pri ljudeh, ki se odločijo hujšati s pomočjo psihoterapije, nezdravih prehranjevalnih navad ne ukinjamo, dokler posameznik v terapiji ne razvije bolj zdravih načinov za soočanje s stresnimi situacijami. Šele, ko ocenimo, da je človek dovolj  dobro opremljen, da bo težave lahko dejansko reševal na druge načine, se lahko začne postopoma odrekati "tolažilni" hrani. Do česar pa ponavadi pride kar samo od sebe, saj posameznik hrane na tak način, kot jo je potreboval prej, ne potrebuje več in se ji zlahka odreče.

KAKO SE TOREJ LOTIMO HUJŠANJA, ČE ŽELIMO IZGUBITI KILOGRAME PO CELOSTNEM PRISTOPU?

Problema odvečne teže se lotimo celostno. To pomeni, da delujemo na več področjih našega življenja hkrati:

- Si uredimo prehrano po principu zdravega prehranjevanja (brez diet, samo s pravilnimi količinami in vsebinami obrokov, ki so sestavljeni iz čim več sveže in nepredelane hrane in pri tem poslušamo svoje telo).

- Povečamo količino gibanja oz. gibanje dodamo v svoj dnevni ritem, če ga do sedaj tam še ni bilo. Pri tem se moramo zavedati, da se z odvečnimi kilogrami naše telo lahko hitreje poškoduje, zato je lahko vadba za začetek že sama hoja ali plavanje, če se pred tem nismo gibali.

Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo
Preberi še
Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo

- Pijemo zadostno količino vode in si privoščimo vsaj osem ur spanca vsako noč. (Spočiti in dovolj hidrirani namreč ne bomo imeli takšne potrebe po nezdravi prehrani).

- Si dobro organiziramo življenje! (Česar ni na urniku, pogosto spregledamo, zato si v tedenski urnik splanirajmo vse: od nakupovanja sestavin za zdrave obroke, čas za pripravo, tudi čas za gibanje in vse ostale obveznosti. Na telefon si lahko nastavimo opomnike za pitje vode, za odhod v posteljo ... Skratka vse, kar nam bo olajšalo prilagajanje na spremenjen ritem življenja, kar celostni pristop k izgubljanju pravzaprav je).

Pijemo zadostno količino vode in si privoščimo vsaj 8 ur spanca vsako noč.
Pijemo zadostno količino vode in si privoščimo vsaj 8 ur spanca vsako noč.FOTO: iStock

- Naredimo revizijo našega življenja, okolice v kateri živimo in odnosov v katere smo vpleteni (smo z njimi zadovoljni? Nas naša služba oz. delo osrečuje? Smo srečni s partnerjem? Moramo kaj spremeniti? Je treba narediti kakšno čistilno akcijo, se posloviti od ljudi ali stvari, ki nas obremenjujejo? Se z njimi pogovoriti?).

- Začnimo opazovati sebe: v kakšnih situacijah in ob kakšnih občutkih posegamo po nezdravi hrani (npr. ko nam hrano ponudi nekdo drug, ob stresnem obdobju v službi, po prepiru s partnerjem, ob občutkih osamljenosti ali preprosto, ko nam je dolgčas ... Kakšne misli nam gredo takrat skozi glavo?) Presenečeni bomo, kaj vse lahko izvemo o sebi na tak način in kako enostavno je začeti odpravljati težave in povezave, ko jih enkrat vidimo!

- In nenazadnje razmislimo, kaj se je v našem življenju dogajalo, ko smo začeli pridobivati odvečno težo. Se je takrat kaj spremenilo? Se je zgodil kakšen neprijeten ali celo travmatičen dogodek? Smo bili izpostavljeni stresu, smo morda spremenili svoje prehrambene in življenjske navade? Nekaj informacij lahko dobimo sami o sebi tudi z brskanjem po preteklosti. Vendar ne pretiravajte, saj bi lahko, v primeru, da gre pri vas za povezavo odvečne teže s travmatično izkušnjo, lahko odprli kakšna vrata, ki bi jih potem težko zaprli sami. Zato je v pretekle dogodke kljub vsemu najbolj priporočljivo pogledati pod vodstvom psihoterapevta.

To so živila, ki bi jih morali dnevno zaužiti vsaj 30 gramov
Preberi še
To so živila, ki bi jih morali dnevno zaužiti vsaj 30 gramov
Če se boste projekta lotili sami, pa si nujno vzamite čas in se izobrazite o priporočilih za zdravo prehranjevanje in gibanje, saj lahko s slabimi izbirami naredimo sebi in svojemu telesu več škode, kot koristi.
Če se boste projekta lotili sami, pa si nujno vzamite čas in se izobrazite o priporočilih za zdravo prehranjevanje in gibanje, saj lahko s slabimi izbirami naredimo sebi in svojemu telesu več škode, kot koristi.FOTO: iStock

POIŠČITE POMOČ STROKOVNJAKOV

Vsekakor pa je, pri vsem zgoraj naštetem priporočljivo poiskati pomoč primerno izobraženih strokovnjakov, pa naj gre za nutricionista ali drugega strokovnjaka za področje prehrane, športnega trenerja, fizioterapevta ali kineziologa glede priporočil za gibanje ali psihoterapevta, ki vam bo lahko pomagal raziskati in odpraviti nezdrave vedenjske vzorce ... Vsak od njih vam lahko vaš proces spreminjanja življenjskih navad zelo olajša ter ga hkrati naredi bolj varnega, saj se na svoje področje spozna veliko bolje, kot mi sami, sploh, kadar smo šele na začetku uvajanja sprememb in ne vemo, kam se obrniti po nasvete.

Včasih je lahko iskanje takega strokovnjaka problem, saj ne vemo kje začeti. A na srečo v Sloveniji že obstaja nekaj celostnih programov hujšanja, ki lahko iskanje primernega človeka zelo olajšajo, saj že ponujajo kombinacijo sodelovanja dveh ali več omenjenih strokovnjakov z namenom bolj zdravega pristopa k izgubi kilogramov. Vsekakor pa je glavno pravilo, ki ga morate upoštevati primerna strokovna izobraženost in reference. Če se boste projekta lotili sami, pa si nujno vzemite čas in se izobrazite o priporočilih za zdravo prehranjevanje in gibanje, saj lahko s slabimi izbirami naredimo sebi in svojemu telesu več škode, kot koristi. V vsakem primeru, s strokovno pomočjo ali brez nje, se je potrebno zavedati, da na začetku taka, celostna pot do izgube kilogramov, vsekakor ne bo lahka.

Gre namreč za korenite spremembe, ki jih pri tem naredimo v življenju. In to zahteva veliko več časa in energije, kot držati se diete. A nagrada je zato bolj bogata: ker spremenimo svoje življenjske navade, se izboljšajo naše fizično in psihično počutje, naši odnosi z drugimi in nenazadnje tudi naše splošno počutje, saj se tekom takega procesa naučimo bolje ravnati s stresnimi in težkimi življenjskimi situacijami. Najboljši rezultat tega pristopa pa je, da odvečna teža, ko počistimo na vseh področjih našega življenja, odide (za vedno), skupaj z našimi slabimi navadami.

Izračunajte, koliko časa potrebujete za izklesan trebuh
Preberi še
Izračunajte, koliko časa potrebujete za izklesan trebuh

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413