
Feta sir je sicer grški slani beli sir iz ovčjega mleka ali pa iz mešanice ovčjega in kozjega mleka. Pri teh receptih lahko uporabimo pravo feto, lahko pa tudi beli sir (torej sir, ki na prvi pogled izgleda kot feta, le da je iz kravjega mleka). Bolj kot to, iz katerega mleka je (če seveda nismo alergični na kravje mleko), naj nas skrbi vsebnost soli v teh sirih.
Taki siri namreč vsebujejo med 2 do 3 g soli na 100 g, pri izbiri torej skušamo najti tistega, ki ima soli čim manj, obenem pa nam prinese. Kar se tiče soli, imajo podoben hranilen profil tudi veganske različice feta sira, le da te ne prinesejo beljakovin.
Prav zaradi soli v siru izpustimo dosoljevanje recepta, čeprav je morda v originalnem receptu sol predvidena. Sol naj bo tudi naše vodilo pri določanju porcije recepta na osebo. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da naj dnevni vnos soli pri odraslih ne presega 5 g.

Če torej 100 g feta sira uporabimo pri receptu za 1 osebo, smo skoraj nekje na polovici tega priporočila in to le pri enem dnevnem obroku. Če svojo pečeno feto kombiniramo še s kruhom, se tej številki že zelo približamo. Na zelo vroč dan ali v vlažnem ozračju, ob povišani telesni temperaturi ali aktivnosti pride do nekaj višjih potreb po natriju oz. soli, a z njo vseeno ne gre pretiravati.
Ko torej v tedenskem jedilniku planiramo recept s pečeno feto, ga dajmo v dan, ko nimamo veliko jedi s soljo (to so predvsem predelana živila, kruh in pekovski izdelki, suhe mesnine hrenovke, paštete, humus, siri ...). Ob feti uporabimo veliko sveže, vodene zelenjave ali sadja. Primer treh receptov pečeno feto v dobri kombinaciji z drugimi živili pa je:

Pečena feta kot omaka
Pečico segrejemo na 200 C. Pladenj zaščitimo s peki papirjem in dodamo češnjeve paradižnike, šalotko in česen. Začinimo s poprom in rdečo papriko, po okusu lahko tudi z baziliko ter prelijemo z olivnim oljem. Na sredino damo feta sir in čez vse skupaj potresemo timijan. Pečemo nekje 40 minut, dokler feta ne pozlati, paradižniki pa razpadejo. Vmes rahlo premešamo.
Skuhamo izbrane testenine in nekaj vode od testenin prelijemo čez pečeno mešanico. Potem pa je stvar našega okusa. Pečeno feto s paradižniki lahko spasiramo ter prelijemo čez pasto. Lahko pa pasto le vmešamo v pladenj in feto ter paradižnike razrahljamo z vilico. V drugem primeru bo naša omaka imela več koščkov paradižnika, v prvem bo bolj gladka. Lahko pa naredimo tudi kombinacijo obojega. Del spasiramo, del pa vmešamo nespasiran.

Pečena feta kot priloga
Pečico segrejemo na 200 C. V posodici zmešamo olive, posušene paradižnike, olivno olje, nasekljan česen, origano, timijan, baziliko, rdečo papriko in poper. Pladenj zaščitimo s peki papirjem in na sredino položimo feto. Prelijemo z vsebino iz posodice, olive in paradižnike razporedimo ob strani, olje z začimbami pa prelijemo tudi čez feto. Pečemo okoli 20 minut, da se feta zmehča.
Postrežemo z nasekljanim svežim peteršiljem in popečenimi kruhki, toasti ali tortilja čipsi. Važno, da hrusta.

Pečena feta kot sladica
Pečico segrejemo na 200 C. Operemo fige in jih narežemo na 4 dele (oz. manjše fige na polovico). Olupimo in nasekljamo neslane pistacije. Pladenj zaščitimo s peki papirjem in na sredino položimo feto. Okoli potresemo fige in čez vse skupaj pistacije. Prelijemo z žlico olivnega olja in žlico cvetličnega medu in čez vse potresemo ščepec timijana. V ogreti pečici pečemo okoli 20 minut, da se feta zmehča.


Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV