Zadovoljna.si
Debelost

Dieta

Hujšanje z zelo nizkoenergijsko dieto - za tiste, ki to res morajo storiti

zadovoljna.si
09. 07. 2019 07.41
0

Pri nekaterih zadostuje že, če so malce bolj pozorni pri vnosu živil in z jedilnika črtajo samo sladkarije in sladke pijače. Tisti, pri katerih telesna teža vpliva na zdravje, pa se morajo zadeve lotiti bolj resno. Tokrat smo pod drobnogled vzeli diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu.

Dandanes pomeni zelo nizkoenergijska dieta relativno kratkoročno dieto s hitro izgubo telesne teže, torej 1,4 do 2,5 kg na teden.
Dandanes pomeni zelo nizkoenergijska dieta relativno kratkoročno dieto s hitro izgubo telesne teže, torej 1,4 do 2,5 kg na teden.FOTO: iStock

Za koga je nizko- oziroma zelo nizkoenergijska dieta primerna in za koga ne?

Diete, ki temeljijo na znižanem energijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete (3350–5020 kJ oziroma 800–1200 kcal dnevno) in zelo nizkoenergijske diete (do 3350 kJ oz. do 800 kcal na dan). Slednje trajajo le nekaj tednov do mesecev, običajno potekajo pod zdravniškim nadzorom in so primerne za ljudi z indeksom telesne mase (ITM) višjim od 30, ki jim kljub spremembi prehranjevanja in telesni vadbi ni uspelo shujšati. Tisti, ki imajo nekoliko nižji indeks telesne mase, se lahko  poslužujejo tudi zelo nizkoenergijske diete, ki je primerna tudi za posameznike z ITM med 27 in 30, vendar praviloma le v primeru, ko jih že pestijo dodatni bolezenski znaki kot posledica prekomerne telesne teže, na primer povišan krvni tlak.

16:8 - dieta, ki je navdušila svet!
Preberi še
16:8 - dieta, ki je navdušila svet!

Takšna dieta pa ni primerna za nosečnice in doječe matere ter otroke in najstnike, razen v primeru posebnih vodenih programov hujšanja, posebna previdnost pa je potrebna tudi pri starejših in pri ljudeh z resnimi bolezenskimi znaki ali tistih, ki jemljejo zdravila za obvladovanje kroničnih bolezni.

Zelo nizkoenergijske diete so primerne za tiste, ki imajo ITM nad 30.
Zelo nizkoenergijske diete so primerne za tiste, ki imajo ITM nad 30. FOTO: iStockphoto

Kaj je zelo nizkoenergijska dieta?

Dandanes pomeni zelo nizkoenergijska dieta relativno kratkoročno dieto s hitro izgubo telesne teže, torej 1,4 do 2,5 kg na teden, pri čemer uživamo vso hrano v obliki polnovrednih nadomestkov obroka. Nadomestki obroka morajo biti primerno osnovani, saj nam v času hujšanja predstavljajo edini vir prehrane. Večina izdelkov, ki jih lahko najdemo na policah pod imenom nadomestila obrok, za zelo nizkoenergijsko dieto ni primernih in jih lahko uporabljamo le za nadomestitev 1–2 obrokov dnevno, saj ne vsebujejo vseh hranil, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje v obdobju hujšanja.

Med hujšanjem je treba zaužiti najmanj 50 g beljakovin, 50 g ogljikovih hidratov in 10 g vlaknin dnevno, seveda pa ne smemo pozabiti na zadosten vnos esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. 

HOROSKOP: vodnarke naj se izogibajo sladkorju, device potrebujejo vaje za moč
Preberi še
HOROSKOP: vodnarke naj se izogibajo sladkorju, device potrebujejo vaje za moč

Tudi med hujšanjem moramo ohraniti ravnovesje vnesenih snovi

Da organizem med hujšanjem zavarujemo pred preveliko izgubo brezmaščobne (torej mišične) telesne mase, moramo v telo vnašati zadostno količino beljakovin, hkrati pa mišično maso med hujšanjem ohranjamo tudi z ustrezno vadbo. Čeprav so mnogi prepričani, da bodo najbolj učinkovito shujšali, če bodo z jedilnika popolnoma izločili ogljikove hidrate, se je treba zavedati, da so ti za delovanje organizma izredno pomembni, saj je glukoza edini vir energije za možgansko tkivo. Težave lahko nastopijo tudi, če med zelo nizkoenergijsko dieto ne zaužijemo dovolj vlaknin, kar lahko povzroči zaprtje. 

9 največjih napak, zaradi katerih ne shujšate
Preberi še
9 največjih napak, zaradi katerih ne shujšate

Pozitivni in negativni učinki zelo nizkoenergijske diete

Z zelo nizkoenergijsko dieto lahko hitro in močno izboljšamo bolezenska stanja, povezana s prekomerno telesno težo, kot so diabetes tipa 2, povišan krvni tlak in povišan holesterol.

Osebni zdravnik mora biti vedno obveščen o takšnem hujšanju, da lahko ustrezno hitro prilagaja odmerke zdravil. Odmerki inzulina ali antidiabetičnih zdravil pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 se lahko med zelo nizkoenergijsko dieto drastično zmanjšajo ali celo ukinejo. Krvni tlak med dieto močno pade in mnogi bolniki s hipertenzijo celo dosežejo njegovo normalno raven. Številne študije tudi poročajo o znižanju ravni trigliceridov in holesterola v krvi, vendar pa se stanje po prehodu na običajno hrano ponavadi znova nekoliko poslabša. Med blažjimi stranskimi učinki, ki lahko spremljajo zelo nizkoenergijsko dieto, so recimo utrujenost, nenadna omotica, glavobol, prebavne težave, neredna menstruacija pri ženskah ... Ti učinki so neposredno povezani z nižjim energijskim vnosom v telo in so zato prehodne narave. Med samo dieto obstaja še nevarnost povečane tvorbe žolčnih kamnov, čemur se lahko izognemo z večjim dnevnim vnosom maščob, ki stimulirajo krčenje žolčnika.

Maščoba na trebuhu, bokih, stegnih? Ni panike!
Preberi še
Maščoba na trebuhu, bokih, stegnih? Ni panike!

Treba je spremeniti odnos do hrane

Zelo nizkoenergijska dieta sama po sebi ne zagotavlja trajne izgube telesne teže in izboljšanja bolezenskih simptomov, povezanih z debelostjo. V kombinaciji z ustreznim izobraževanjem o zdravem prehranjevanju, vzporedno vedenjsko terapijo ter povečano telesno aktivnostjo, se je tovrstna dieta izkazala za izjemno učinkovito tudi v smislu dolgoročnega hujšanja. Za dolgotrajen učinek je tako treba spremeniti odnos do hrane in način življenja.

Za dolgotrajen učinek je tako treba spremeniti odnos do hrane in način življenja.
Za dolgotrajen učinek je tako treba spremeniti odnos do hrane in način življenja.FOTO: iStock

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324