Zadovoljna.si
Kuhana jajca na krožniku

Dieta

Jajčna dieta: katera živila so dovoljena in kakšni so učinki

J.V.
26. 06. 2022 05.00
1

Jajčna dieta je ena izmed bolj priljubljenih instant diet, ki tako, kot namiguje že njeno ime, temelji na prehranjevanju s kuhanimi jajci. Dieta vključuje več obrokov trdo kuhanih jajc na dan, v kombinaciji z drugimi pustimi beljakovinami, zelenjavo brez škroba in sadjem z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Kaj je jajčna dieta?

Jajčna dieta je ena od tako imenovanih metod hujšanja z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov – in z visoko vsebnostjo maščob – ki naj bi pomagala pri izgubi teže. To pomeni, da se zaužije veliko beljakovin, ogljikovih hidratov pa se na splošno izogibamo. Na jajčni dieti bi morali zaužiti do 35 jajc na teden, torej do pet na dan. Dieta s kuhanimi jajci je načrt prehranjevanja, ki temelji na knjigi iz leta 2018, ki jo je izdala Arielle Chandler.

Kako jajčna dieta deluje?

Po mnenju ustvarjalke diete vam lahko ta nizkokalorični vzorec prehranjevanja z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pomaga izgubiti do 11 kg v samo 2 tednih. Poleg pospeševanja izgube teže pa zagovorniki diete trdijo, da prehrana zagotavlja hranila, ki izboljšajo nadzor krvnega sladkorja, podpirajo zdrav vid in krepijo vaše kosti, lase in nohte.

V vseh različicah načrta na dan pojeste tri glavne obroke brez prigrizkov in pijete samo vodo ali pijače brez kalorij. Bolj prilagodljive oblike jajčne diete vključujejo živila, kot so piščanec na žaru, ribe in zelenjavo kuhano na pari, vendar pa iz prehrane izločite škrobna živila in sladkor.

Dieta, na katero prisegajo številne zvezdnice
Preberi še
Dieta, na katero prisegajo številne zvezdnice
jajca na oko
jajca na okoFOTO: Dreamstime

Kaj lahko jeste na jajčni dieti?

Puste beljakovine, kot so piščanec, ribe, sirloin zretek in puste kose svinjine.

Zelenjavo, kot je brokoli, špinača, šparglji, listnati ohrovt in gobe.

Od sadja je najboljša izbira grenivka.

Vrste jajčne diete

14-dnevna jajčna dieta

Če se odločite za 14-dnevno različico, boste vsak dan zaužili tri obroke. Prigrizki niso dovoljeni; tudi pijače s kalorijami ne. Vsak dan pojejte en obrok z jajci, preostali obroki lahko vključujejo druge vire pustil beljakovin, kot je na primer piščanec ali ribe. Da bo na vašem krožniku več beljakovin, dodajte zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot sta brokoli ali špinača. Ta dieta se včasih imenuje "dieta s kuhanimi jajci" in zahteva, da jeste trdo kuhana jajca, ne pa poširana, umešana ali ocvrta.

Dieta z jajci in grenivko

Tudi ta oblika diete traja dva tedna, le da pri tej različici diete pojeste polovico grenivke ob vsakem obroku z jajcem ali pustimi beljakovinami. Dovoljeno ni nobeno drugo sadje.

Hranilna sestava jajc in vplivi na zdravje
Preberi še
Hranilna sestava jajc in vplivi na zdravje

Dieta samo z jajci

Ta različica jajčne diete je mono dieta. Mono diete so ekstremni in nezdravi programi hujšanja, pri katerih dalj časa jeste samo eno hrano. Ljudje v tem programu dva tedna jedo samo trdo kuhana jajca in pijejo vodo. 

"Medicinska" jajčna dieta

Pri tej dieti trikrat na dan pojeste eno jajce in en kos kruha, obenem lahko pojeste tudi toliko sadja in zelenjave, kot želite. Dovoljene pijače vključujejo vodo, črno kavo in druge pijače brez kalorij. Jajca lahko pripravite na poljuben način, le da mora biti zdrav. To pomeni, da za pripravo jajca ne morete uporabiti masla ali olja.

Keto jajčna dieta

Ketogene diete, imenovane tudi keto diete, zahtevajo, da povečate vnos maščob, da svoje telo spravite v stanje ketoze. Ta različica jajčne diete priporoča, da jeste jajca z maslom in sirom, da vaše telo proizvaja ketone. Najbolj priljubljeno razmerje, ki ga promovirajo na internetu, je eno jajce na eno žlico maščobe (sira ali masla).

Keto dieta
Keto dietaFOTO: Shutterstock

Ali je jajčna dieta varna?

Čeprav dieta s kuhanimi jajci spodbuja uživanje zdravih skupin hrane in lahko spodbuja kratkoročno izgubo teže, je tudi preveč omejujoča in nevzdržna. Da bi zdravo shujšali in se po določenem času kilogrami ne bi vrnili, je treba spremeniti življenjski stil in tako prilagoditi prehrano, da ni prevelikih odrekanj, da vaše telo dobi vsa potrebna makrohranila in da v času hujšanje, nikoli niste lačni. Omejitve jajčne diete lahko predstavljajo tudi tveganje za gostoto kosti, zdravje srca in prebavo, še posebej, če se ji sledi dlje časa.

Jajca so odličen vir popolnih beljakovin in zagotavljajo več koristnih vitaminov in mineralov, vključno s holinom in vitaminom A. V primerjavi z dragimi dietami, ki zahtevajo posebne praške in dodatke, jajčna dieta omogoča prehranjevanje s polno hrano. Vendar pa, odvisno od tega, kako strogo ji sledite, jajčni dieti manjkajo bistvena hranila, kot so vlaknine.

Ker imajo jajca samo približno 78 kalorij, je malo verjetno, da boste na dan zaužili dovolj kalorij. Obstaja tudi velika verjetnost, da na tako omejevalnem načrtu ne boste imeli energije za vzdrževanje rednih treningov, ki bi podpirali vaš metabolizem.

Koliko jajc je v resnici zdravo pojesti?
Preberi še
Koliko jajc je v resnici zdravo pojesti?
Trenerka svetuje: 'V procesu izgube kilogramov ne smete biti nikoli lačne.'
Preberi še
Trenerka svetuje: 'V procesu izgube kilogramov ne smete biti nikoli lačne.'

Viri: miss7.hr, verywellfit.com, healthline.com

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413