Zadovoljna.si
Poletne jedi - katja simić
Dieta

Kako priljubljene recepte in jedi narediti bolj "poletne"?

Katja Simić
30. 06. 2025 15.32
0

V poletni vročini je organizem precej obremenjen in super je, če ga uspemo podpreti z lahkimi, osvežilnimi živili, ki ga ne bodo še dodatno segrevale in obremenile, ampak raje prinesle potrebno svežino in tudi tekočino. A vseeno jemo tudi za občutek sitosti in le od nekaj malega vodene zelenjave ali sadja se ne bomo najedli. Vsaj ne za dlje časa.

Diplomirana dietetičarka in prehranska svetovalka Katja Simić
Diplomirana dietetičarka in prehranska svetovalka Katja Simić FOTO: Tija Ažman

Svoje dnevne obroke tako navkljub vročini kar se da uravnotežimo in organizem podprimo z vsemi hranili, ki jih potrebuje, torej poleg svežine in vode tudi z lahko prebavljivimi beljakovinami, zdravimi maščobnimi kislinami in sestavljenimi ogljikovimi hidrati.

Sicer nam bo telo sporočilo, da je lačno ali celo sestradano, ko bo vročina popustila, kar je poleti lahko tudi zelo pozno zvečer. Jesti takrat pa bo ponovno po nepotrebnem obremenilo organizem in otežilo nočni počitek ter regeneracijo. Tako se bomo zbudili utrujeni, kar bo ponovno telo lahko signaliziralo kot lakoto in znajdemo se v začaranem krogu.

Kako skombinirati določene priljubljene recepte ali jedi, da bodo bolj poletno ustrezni?

Polovico obroka naj predstavlja zelenjava ali sadje

Če se nikakor ne moremo upreti pohanim izbiram in nas premamijo praženi lignji (ali dunajski zrezek, nagci in podobne pohane izbire), potem se ustavimo vsaj pri prilogi in namesto pomfrija ali pečenega krompirja raje izberimo kuhan krompir z blitvo ali zelenjavo na žaru.

Živila, za katera verjameš, da so zdrava, a v resnici niso
Preberi še
Živila, za katera verjameš, da so zdrava, a v resnici niso

Prav tako naše izbire ne pomakajmo v majonezo ali podobno omako na bazi majoneze ter za prilogo dodajmo solato sestavljeno iz kar se da vodene zelenjave npr. paradižnikovo, šobsko ali grško solato, ki ji dodamo le malce kisa in olja. Izognimo se jogurtovim ali smetanovim prelivom. Podobno pravilo uporabimo tudi na piknikih in si na krožnik poleg čevapčičev, ražnjičev, pleskavic naložimo še svežo solato, namesto majoneze pa ajvar.

Poletne jedi - katja simić
Poletne jedi - katja simićFOTO: osebni arhiv

Mastne omake naj zamenjajo bolj sveže izbire

Še en izmed pogostih poletnih obrokov so testenine, te pa pogosto kombiniramo z raznimi smetanovimi omakami (ala carbonara, štirje siri, tartufi v smetanovi omaki ipd). Gre seveda za zelo okusne in tudi hitro pripravljene omake, a po takem krožniku se naše telo skoraj gotovo ne bo počutilo polno energije, ampak prej utrujeno, zaspano ali pa celo zelo neprijetno.

Hit poletja: pečena feta
Preberi še
Hit poletja: pečena feta

V gostilnah bomo težko menjali recepture takih omak. Tam je torej bolje, da ob testeninah izberemo zelenjavne omake npr. paradižnikovo z baziliko. Doma pa imamo več manevrskega prostora in lahko smetanove omake naredimo bolj sveže. Zelo podobno, kot smetana, se namreč obnašajo buratta, ricotta ali tudi quark.

Idej za recepte najdemo na spletu ogromno, eden izmed zelo preprostih in okusnih kosil pa so npr. testenine s špinačno omako v ricotti. Recept je predstavljen kot ideja, točne količine so odvisne od števila oseb, za katere ga pripravljamo. Testenine skuhamo po navodilih iz vrečke, na ponvi pa segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo česen. Dodamo narezano mlado špinačo in ko spusti vodo dodamo pinjole. V skledi zmešamo ricotto, sok ene limone, malce limonine lupinice (če imamo bio limono), sol, poper ter rdečo papriko. Vse skupaj lahko malenkost razredčimo z vodo v kateri so se kuhale testenine.

Odlični recepti z jagodami, ki vas bodo navdušili
Preberi še
Odlični recepti z jagodami, ki vas bodo navdušili

Mešanico počasi dodamo v ponev, v katero stresemo tudi kuhane testenine in premešamo. Ob serviranju postrežemo še z malce parmezana, bazilike ali peteršilja. Še ena izmed super menjave (kisle) smetane v receptu, je tudi menjava z pravim grškim jogurtom, in sicer v tzatziki solati. Okus raje dodajmo z žlico olivnega olja, izpustimo pa torej kislo smetano.

Top recepti, ki vsebujejo najbolj priljubljeno sestavino v tem trenutku
Preberi še
Top recepti, ki vsebujejo najbolj priljubljeno sestavino v tem trenutku

Obroke kombinirajmo s hladnimi juhami

Juhe smo vajeni jesti pozimi, a tudi poletne juhe so lahko odlična izbira k obroku. Pomagale bodo dvigniti naše vnose tekočine in tudi nasitile naše telo. Odlično se v poletni juhi znajdejo paradižniki ali kumare, najdemo pa celo recepte za sadne poletne juhe.

Živila, ki zmanjšujejo kronična vnetja
Preberi še
Živila, ki zmanjšujejo kronična vnetja

Za super poletno osvežilno paradižnikovo juho zmiksamo večji paradižnik, rdečo papriko, polovico rdeče čebule in strok ali dva česna. Posolimo, popopramo in dodamo kis ter olivno olje. Začinimo po okusu (npr. bazilika, čili, tudi kumina, če nam je dobra). Še enkrat dobro zmiksamo in v hladilniku hladimo vsaj 3 ure. Postrežemo lahko v kozarcu, ki mu dodamo še na koščke narezane kumare.

Če bomo hladno paradižnikovo juho pojedli kot samostojen obrok, ki dodajmo še nasekljano trdo kuhano jajce, da v telo vnesemo še nekaj beljakovin in popečene kruhove koščke. Če pa jo imamo kot del obroka z glavno jedjo, ta dva dodatka izpustimo.

Juha za poletje - katja simić
Juha za poletje - katja simićFOTO: osebni arhiv

Za žejo pijmo navadno vodo

Za piko na i za žejo pijmo navadno ali mineralno vodo, limonado ali ohlajen nesladkan čaj. Izogibajmo se alkoholu, kavi, sladkim pijačam, gaziranim pijačam ... Take pijače organizma ne hidrirajo, nekatere imajo celo nasproten učinek.

Z nekaj malega prilagoditvami naših obrokov torej poskrbimo, da nas poleti hrana ne izčrpa. Telo nam bo hvaležno in po obroku se bomo počutili sveže ter polni energije, ki jo lahko izkoristimo za odlično preživljanje našega prostega časa.

Voda z okusom limona in kumara - katja simić
Voda z okusom limona in kumara - katja simićFOTO: osebni arhiv
Mailing
Zadovoljna fit
Si že prijavljen na vse naše e-novice?
UI Vsebina ustvarjena z generativno umetno inteligenco.
KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1007