Zadovoljna.si
Olivno olje

Dieta

Kako zdravo je v resnici oljčno olje?

Zadovoljna.si
23. 12. 2022 05.00
0

Maščobe imajo visoko energijsko vrednost, zato jih moramo uživati v omejenih količinah. Obenem pa je pomembno tudi, katere maščobe uživamo, saj se med seboj razlikujejo glede na maščobno-kislinsko sestavo, vsebnost vitaminov in drugih koristnih snovi ter seveda po okusu. Oljčno olje se npr. od ostalih v prvi vrsti razlikuje po tem, da vsebuje veliko nenasičenih maščob, ki so koristne, ter malo nasičenih maščob, ki niso zaželene.

V oljčnem olju je le približno 15 odstotkov nasičenih maščob, v maslu slabi dve tretjini, v kokosovem olju pa več kot 90 odstotkov. Med oljčnimi olji je najbolj kakovostno ekstra deviško oljčno olje, ki lahko vsebuje visoke količine vitamina E in zdravju koristnih polifenolov, ki prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom, pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko.

Olja so vir energije in maščobnih kislin, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. 

Maščobe igrajo pomembno vlogo tudi pri absorpciji maščobo-topnih vitaminov. Po trenutno veljavnih priporočilih naj bi z maščobami zaužili med 20 in 30 odstotkov vnosa energije. V osnovi jih delimo na nenasičene maščobe, ki so bolj koristne, in nasičene maščobe, ki so manj zaželene ter katerih nadomestitev dokazano prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Zato naj bi delež nasičenih maščob v prehrani predstavljal največ tretjino vseh zaužitih maščob oz. manj kot 10 odstotkov dnevnega vnosa energije.

Znaki, da ne zaužijete dovolj zdravih maščob
Preberi še
Znaki, da ne zaužijete dovolj zdravih maščob
Kokosovo olje se potrošniku mnogokrat neupravičeno predstavlja kot zdrava izbira.
Kokosovo olje se potrošniku mnogokrat neupravičeno predstavlja kot zdrava izbira. FOTO: Dreamstime

"Za vse maščobe velja, da se zaradi velike energijske vrednosti priporoča zmerno uživanje, vendar pa so med maščobami po sestavi izjemno velike razlike. Od mnogih maščob se oljčno olje v prvi vrsti razlikuje po maščobno-kislinski sestavi. Vsebuje veliko koristnih nenasičenih maščob in malo neželenih nasičenih maščob, pri katerih se priporoča posebno omejevanje uživanja. Zanimive so primerjave med različnimi maščobami. Oljčno olje ima npr. le okrog 15 odstotkov nasičenih maščob, maslo pa kar dve tretjini. Tudi sicer imajo rastlinska olja večinoma ugodnejšo maščobno-kislinsko sestavo, ne velja pa to za vsa olja. Izjemi sta npr. palmino in kokosovo olje. Prav slednje se potrošniku mnogokrat neupravičeno predstavlja kot zdrava izbira. Da smo še bolj zmedeni, se takšno olje predstavlja kot ekstra deviško. Izpostaviti je treba, da tudi ekstra deviško kokosovo olje vsebuje več kot 90 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, celo precej več od masla," pojasnjuje prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?
Preberi še
Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?

Oljčno olje vsebuje zelo veliko enkrat nenasičene oleinske kisline, kar prispeva tudi k stabilnosti tega olja.

Za oljčno olje je sicer značilno tudi ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki je v sodobni prehrani pogosto porušeno zaradi velike porabe olj, bogatih z omega-6 maščobami. Med različnimi oljčnimi olji je najbolj kakovostno ekstra deviško oljčno olje, ki lahko vsebuje tudi veliko vitamina E in zdravju koristnih polifenolov

Pomembno je, da ste pozorni na vrsto maščob, ki jih uživate, saj imajo različne vrste maščob različen vpliv na vaše zdravje. Najbolj znana je delitev maščob na:

– nasičene maščobne kisline, ki jih najdemo večinoma v živalskih proizvodih, kot so meso, jajca in mlečni izdelki. Te maščobe so po navadi pri sobni temperaturi trdne;

- nenasičene maščobne kisline (te so lahko enkrat ali večkrat nenasičene). Živila, ki so dober vir te vrste maščob, vključujejo rastlinska olja (npr. olivno olje, olje kanole, sezamovo olje in žafranikovo olje), oreščke (npr. mandlji, arašidi, orehi in indijski oreščki), masla iz oreščkov (npr. arašidovo in mandljevo maslo) in avokado.

Za vse maščobe velja, da se zaradi velike energijske vrednosti priporoča zmerno uživanje.
Za vse maščobe velja, da se zaradi velike energijske vrednosti priporoča zmerno uživanje.FOTO: Shutterstock

Znanstveno dokazano je, da so polifenoli iz oljčnega olja zelo koristni za zdravje, saj prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom. "Izmed vseh olj je edino na oljčnem olju dovoljeno uporabljati tudi takšno zdravstveno trditev, če je seveda vsebnost polifenolov dovolj visoka. Mnoga ekstra deviška oljčna olja so tudi izjemno bogat vir vitamina D, pa tudi drugih koristnih snovi. Raziskave na našem inštitutu so pokazale, da oljčno olje predstavlja celo enega najboljših naravnih virov koencima Q10. Podatki raziskav kažejo, da je vsebnost antioksidantov v različnih oljčnih oljih zelo različna. Na to vpliva mnogo dejavnikov, med drugim sorta, pogoji rasti in obiranja ter predelave v olje, nenazadnje pa tudi pogoji hranjenja in starost olja," je pojasnil.

Antioksidanti v oljčnem olju pa niso koristni le z zdravstvenega vidika, temveč tudi za daljšo obstojnost samega olja, saj upočasnjujejo proces oksidacije maščob in s tem žarkost olja.

Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin
Preberi še
Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin

Vir: Inštitut za nutricionistiko

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471