Zadovoljna.si
Hujšanje - 4

Dieta

Kakšen detoks priporočajo naturopati?

J.V.
06. 01. 2023 05.00
0

Že nekaj časa razmišjate o detoksu? Se vam zdi, da vaše telo hrepeni po razstrupljanju? Vas muči pretirana želja po sladkem ali slanem ter imate povečan obseg pasu in nekaj kilogramov preveč? Se večino časa počutite utrujene, imate težave s koncetrancijo, prebavo in napihnjenostjo? Vas mučijo akne? Potem je morda detoks res tisto, kar vaše telo trenutno potrebuje.

"Edino pravo razstrupljanje je takšno, da pustimo telesu, da s svojimi funkcijami poskrbi zase," je za spletni portal Vizita.si povedala prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki obenem opozarja, da je seveda drugače v primeru bolezni ali zastrupitve. "Najlažje se bo telo razstrupilo, ko ne bo imelo dodatnega dela s prebavljanjem hrane in odvajanjem vseh dodatnih toksinov. Zato se lahko občasno odločimo za post." A ker post ni za vsakogar, obstajajo tudi drugi načine razstrupljanja in detoks diet, ki so lahko priporočljive in zdrave, kadar gre za kratkoročni detoks, ki je uvod v bolj zdrav in aktiven življenjski stil. Če boste po detoksu takoj spet nadaljevali z dnevnim uživanjem sladkarih, hitre prehrane in gaziranih pijač, ne boste telesu naredili nobene usluge.

HCLF dieta je nov hit na področju hujšanja. Pa je res tako super?
Preberi še
HCLF dieta je nov hit na področju hujšanja. Pa je res tako super?
Da bi detoks res dosegel maksimalne učinke, bi se ga morali držati od enega tedna do enega meseca.
Da bi detoks res dosegel maksimalne učinke, bi se ga morali držati od enega tedna do enega meseca.FOTO: Dreamstime

Kakšen detoks priporočajo naturopati?

Detoks, ki ga po pisanju spletne strani Bodyandsoul priporočajo številni tuji naturopati, bo najbolj naporno za tiste, ki so odvisni od sladkorja. Ti se bodo v prvih dneh verjetno soočali z glavobolom, občutkom slabosti in pomanjkanjem energije. Zato je pomembno, da čez dan dovolj pijete in po enem ali dveh dneh 'trpljenja', se bo delovanje črevesja izuboljšalo, koža bo bolj sijoča in morda pade tudi kakšen kilogram. Da bi detoks res dosegel maksimalne učinke, bi se ga morali držati od enega tedna do enega meseca, odvisno od vašega zdravja in tega, kako pestro je vaše družabno življenje.

Čemu se je treba izogibati?

Vsa živila z dodanim sladkorjem, pekovski izdelki in procesirana hrana. Da bi se res čim bolj izognili sladkorju, je priporočljivo brati oznake na izdelkih. Vse, kar ima več kot 5 gramov sladkorja na 100 gramov, je dodan sladkor.

CICO dieta jamči izgubo kilogramov
Preberi še
CICO dieta jamči izgubo kilogramov
Jesti je priporočljivo veliko sadja in zelenjave.
Jesti je priporočljivo veliko sadja in zelenjave. FOTO: Thinkstock

Alkohol.

Čaj in kava res vsebujeta antioksidante, a ko ste na detokus, se morate izogibati kavi in čajem, ki vsebujejo kofein. Zamenjajte jih z zeliščnimi čaji.

Vsa predelana hrana in umetna sladila.

Ocvrta hrana.

Kaj lahko jeste?

- sveže sadje in zelenjava

- stročnice (čičetika, leča, fižol)

- semena in oreščki (surovi in neslani)

- jajca

- piščanec brez kože

- ribe

- hladno stiskana olja in kokosovo olje, ki ga lahko uporabite za kuhanje in prelive

Na dan je priporočljivo spiti vsaj tri litre tekočine, to so zeliščni čaji, naravni sadni in zelenjavni sokovi in voda.

Naše telo se načeloma razstruplja samo, a s tem, ko zdravo živimo, mu pri tem pomagamo. Še posebej je za raztrupljanje pomembno odlično delovanje prebave in črevesja. Zanju boste veliko naredili, če boste redno uživali lanena semena in kefir.

Živila za detoks
Živila za detoksFOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375