Zadovoljna.si
Trebuh

Dieta

Peganska dieta: zanimanje za njo je v zadnjem letu naraslo za 337 %

J.V.
18. 02. 2019 07.59
1

Kaj dobite, če združite paleo dieto in veganski način prehranjevanja? Trenutno zelo priljubljen prehranjevalni načrt, ki so ga poimenovali peganska dieta. To je leta 2014 predstavil dr. Mark Hyman in združuje koristi obeh omenjenih diet. Tisti, ki se zanjo odločijo, jedo živila, kot so oreščki, sadje, zelenjava, meso, ribe in jajca, izogibajo pa se živilom, kot so mlečni izdelki, žitarice, stročnice, sladkor in predelana hrana. Ker gre za eno bolj striktnih diet, je peganska dieta na dolgi rok lahko velik izziv.

Peganska dieta obstaja že nekaj let, sodeč po statistikah družbenega omrežja Pinterest, pa je zanimanje zanjo v zadnjem letu naraslo za kar 337 odstotkov, iskanja pa le še rastejo. Gre za način prehranjevanja, ki sicer dovoljuje nekatere vrste mesa, rib in jajca, a vseeno prepoveduje žitarice, mlečne izdelke in stročnice.

Peganska dieta si je od obeh sposodila najboljše lastnosti in ideja je, da bi ljudje jedli več zelenjave in živil rastlinskega izvora ter omejili predelano hrano.
Peganska dieta si je od obeh sposodila najboljše lastnosti in ideja je, da bi ljudje jedli več zelenjave in živil rastlinskega izvora ter omejili predelano hrano.FOTO: iStock

Kot napeljuje že njeno ime, peganska dieta združuje koristi paleo diete in veganstva. Na kratko, dieta paleo temelji na hrani, ki so jo poznali že naši predniki iz paleolitika. To pomeni izogibanje vsej predelani hrani, sladkorju, soli, žitom in žitnim izdelkom (kruh, koruza, pšenica, riž, testenine ...), stročnicam, mlečnim izdelkom, kvasu, kavi in alkoholu. Medtem pa veganstvo temelji na prepovedi vseh mesnih izdelkov in ostalih živil živalskega izvora, izključuje tudi ribe, jajca, sir, jogurte in med. Dovoljena so le živila rastlinskega izvora.

Peganska dieta si je od obeh sposodila najboljše lastnosti in ideja je, da bi ljudje jedli več zelenjave in živil rastlinskega izvora ter omejeli predelano hrano. Dr. Hyman predlaga, da zelenjava in sadje predstavljata približno 75 % vašega krožnika. Še vedno lahko jeste meso, vendar si ga namesto kot glavno jed zamislite kot prilogo.

Peganska dieta obstaja že nekaj let, sodeč po statistikah družbenega omrežja Pinterest, pa je zanimanje za njo v zadnjem letu naraslo za kar 337 odstotkov, iskanja pa le še rastejo.
Peganska dieta obstaja že nekaj let, sodeč po statistikah družbenega omrežja Pinterest, pa je zanimanje za njo v zadnjem letu naraslo za kar 337 odstotkov, iskanja pa le še rastejo. FOTO: Thinkstock

Hyman namreč meni, da vse prevečkrat pozabimo, da se beljakovine nahajajo tudi v živilih rastlinskega izvora, kot so oreščki, semena in stroščnice, medtem ko naj tiste iz živalskih virov le dopolnjujejo vaše ostale potrebe po beljakovinah. Ko gre za maščobe, lahko z njimi zaužijete od 25 do 35 % dnevnih kalorij, pomembno je le to, da se osredotočite na vire maščobnih kislin omega 3. Te se nahajajo v mastnih ribah, lanenih semenih, olivah, avokadu in oreščkih. Izogibati pa se je treba rastlinskim oljem, v katerih je veliko maščobnih kislin omega 6. Sem sodijo olja, kot so repično, sojino in koruzno.

To pa ni edina stvar, ki se ni je treba na peganski dieti izogibati. Omejiti morate tudi žita brez glutena, pšenične izdelke in živila, ki vsebujejo gluten. Edina žita, ki jih lahko uživate v omejenih količinah (največ pol skodelice na obrok), so kvinoja, oves, amarant in rjavi riž.

Prepovedani so tudi mlečni izdelki živalskega izvora, medtem ko so veganske vrste mleka in drugih mlečnih izdelkov, dovoljene. Omejen naj bo tudi vnos stročnic, kar pomeni, da lahko dnevno zaužijete največ skodelico na dan.

DOVOLJENA ŽIVILA

- neškrobnata zelenjava,

- sadje,

- oreščki (jejte veliko mandljev, pistacije, orehe in druge oreščke poleg arašidov),

- semena (lanena, bučna, chia),

- ribe (sardele, inčuni),

- meso (svinjina, govedina, perutnina),

- jajca,

- nekatera olja (olivno in avokadovo olje vsebujeta zdrave meščobe).

Dovoljeni so oreščki.
Dovoljeni so oreščki.FOTO: iStock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413