Zadovoljna.si
Nespečnost - triki

Dieta

Katera banana je boljša za prebavo – zrela ali nezrela?

J.V.
30. 12. 2022 05.00
0

Medtem ko imajo nekateri radi še rahlo zelene banane, drugi obožujejo zelo zrele banane, katerih olupek je že rjav. Toda ali obstaja razlika med obema? Presenetljivo, da.

Britanski medij Daily Mail se je pogovarjal z britansko nutricionistko Rhiannon Lambert, ki je napisala knjigo 'Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well', v kateri je med drugim ugotavljala, ali je ena vrsta banan boljša od drugih. Lambertova pravi, da čeprav so banane vedno odličen vir kalija in drugih hranilnih snovi, njihovo uživanje v različnih fazah zrelosti prinaša različne koristi, odvisne od vašega zdravja.

6 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti banane
Preberi še
6 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti banane

Nezrele banane imajo manj sladkorja

Če imate sladkorno bolezen, bi morali razmisliti o uživanju banan, ki so prej premalo zrele kot prezrele. To je zato, ker se škrob, ko zori banana, začne spreminjati v sladkor. "Raziskave kažejo, da v nezrelih bananah škrob predstavlja 80 do 90 odstotkov vsebnosti ogljikovih hidratov, ki se, ko banana dozori, spremeni v proste sladkorje. Zato ljudem, ki trpijo za sladkorno boleznijo, svetujemo, da jedo banane, ki niso preveč zrele, da ne bi preveč dvignili krvnega sladkorja."

Rahlo prezrele banane so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo.
Rahlo prezrele banane so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo. FOTO: Shutterstock

Prezrele banane so lažje prebavljive

Rahlo prezrele banane pa so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo. The Verge je poročal, da ima bolj zelena banana bolj "odporen škrob", ki ga ljudje ne morejo prebaviti, vendar je lahko koristen, saj je "dobrim črevesnim bakterijam" všeč. Nicholas Gillitt, podpredsednik za raziskave prehrane in direktor Inštituta Dole Nutrition, je za revijo povedal, da "je to vrsta škrobnega materiala, s katerim se bakterije želijo hraniti".

Rhiannon pa je za Daily Mail povedala: "Ko se odporni škrob spremeni v preprost sladkor, banana dozori, študije pa kažejo, da so bolj zrele banane lažje prebavljive za povprečnega človeka."

Rahlo prezrele banane pa so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo.
Rahlo prezrele banane pa so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo.FOTO: Adobe Stock

 

 Rjava banana je polna antioksidantov

Članek na univerzi Spoon pravi, da ko je banana skoraj ali v celoti rjava, se v bistvu ves škrob razgradi v sladkor in klorofil je dobil novo obliko. "Ta razpad klorofila je razlog, zakaj se ravni antioksidantov povečujejo s staranjem banan," piše v članku. "Torej je popolnoma rjava banana močan antioksidant."

Hranilna vsebnost se torej ne spreminja glede na to, kako zrela je banana. Edina stvar, ki se resnično spremeni, je njen okus in način, kako vaše telo predela sladkor. Torej, za kako zrelo banano se boste odločili, je povsem odvisno od vašega okusa.  

Vir: sciencealert.com

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646