Zadovoljna.si
Zdrava prehrana

Dieta

Kislo zelje ima malo kalorij in številne pozitivne lastnosti

Špela Zupan
09. 11. 2022 05.00
1

Kislo zelje ima izredno malo kalorij in ima tudi druge pozitivne lastnosti, pojasnjuje certificirana nutricionistka Mojca Cepuš. Preverite, zakaj je tako zdravo!

Kislo zelje je pozimi pogosteje na jedilniku, bodisi kot samostojna jed bodisi kot priloga. Izviralo naj bi s Kitajske, kjer naj bi ga prvič pripravili že davnega leta 2000 pr. n. št., saj so s fermentacijo lahko za dlje časa ohranili hitreje pokvarljive jedi.

Danes je priljubljeno tudi pri nas in ravno zaradi fermentacije je izjemno zdravo. "Vsebuje odlično kombinacijo pre- in probiotikov. Prebiotiki so hrana za naše probiotične bakterije oziroma v črevesju omogočajo ustrezno okolje za rast bakterij črevesne flore," je pojasnila certificirana nutricionistka Mojca Cepuš. Raziskave so tudi pokazale pozitivno vlogo probiotičnih kultur pri lajšanju težav pri laktozni intoleranci, pri preprečevanju raka na debelem črevesju, pri izboljšanju delovanja imunskega sistema, pri nižanju ravni stresa, pri zniževanju holesterola in krvnega pritiska ter pri izboljšanju absorpcije mineralov, je naštela.

Mojca Cepuš
Mojca Cepuš FOTO: osebni arhiv

Poleg kislega zelja je priljubljena tudi kisla repa, ki je prav tako zdrava. Oboje lahko jemo surovo ali kuhano, saj se tudi s kuhanjem ohrani kar precej probiotičnih lastnosti, in priporočljivo ju je uživati, če želimo izgubiti odvečno telesno težo. "Gre za nizkokalorično hrano, ki jo lahko jemo tako rekoč brez omejitev. Lahko je pojemo vsak dan toliko, da ne dobimo driske ali drugih prebavnih težav," je pojasnila. "Kislo zelje ima okoli 24 kalorij (100 kilodžulov) na 100 gramov, repa pa 28 kalorij (118 kilodžulov) na 100 gramov. Torej res izjemno malo!" je poudarila.

Zdrave so lahko tudi jedi, ki jih pripravimo s kislim zeljem ali repo, kot so recimo jota, segedin in sarme, pri čemer pa moramo biti pozorni na dodatke, kot so recimo suhomesnati izdelki, ki so po navadi precej škodljivi in tudi kalorični. Vse je torej odvisno od načina priprave. "Če v naštete jedi ne damo veliko mesa in soli, so lahko izjemno priporočljive. Če jih preveč začinimo in dobimo na koncu mesno jed, pa žal to ni več zdravo. Težava je predvsem, da je v takšni hrani po navadi veliko mastnega, prekajenega mesa, ki obenem vsebuje še nitrate. Kombinacija, če jo jemo pogosto, ni najbolj posrečena, saj povzroča številne bolezni," je opozorila Mojca Cepuš. Kot primera zdravih obrokov s kislim zeljem ali repo je navedla kislo zelje, matevž in žlico ocvirkov ter dušeno kislo zelje, polnozrnato polento in košček pustega, nemastnega mesa.

Mojca Cepuš je naštela nekaj zanimivosti o kislem zelju:

– Narezano zelje, ki nekaj časa stoji, vsebuje več vitamina C kot sveže. Obenem vsebuje tudi vitamina K in B9. 
– Kislo zelje vsebuje probiotike in prebiotike, ki so bistveni za krepak imunski sistem, prehranske vlaknine pa tudi pozitivno vplivajo na prebavo.
– Kislo zelje je nizkokalorična zelenjava: 100 gramov vsebuje le 24 kalorij (100 kilodžulov).
– Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in glukozinolatov spada v skupino živil, ki ščitijo pred rakom.

Idealno za hujšanje – kislo zelje ima malo kalorij in veliko vlaknin, vsebuje pa tudi probiotike in prebiotike.
Idealno za hujšanje – kislo zelje ima malo kalorij in veliko vlaknin, vsebuje pa tudi probiotike in prebiotike. FOTO: Dreamstime

Lahko ga kupite ali pripravite doma

Kislo zelje lahko kupite, pri čemer pa bodite pozorni na nekaj dejavnikov. Izogibajte se dodanim sladkorjem in konzervansom ter pasteriziranim izdelkom. Jesti moramo nepasterizirano hrano, če želimo ohraniti probiotične bakterije, je poudarila Mojca Cepuš. Nepasterizirana hrana je v trgovini praviloma v hladilniku, a vseeno raje dodatno preverite napis na embalaži.

Kislo zelje pripravite tudi doma. Priprava je hitra in enostavna; za najpreprostejši recept potrebujete le zeljno glavo in sol. Zelje narežete na rezine in vanj kar z rokami enakomerno vtrete sol. Po želji ga lahko začinite s česnom in kumino ter dodate nariban korenček. Vse postavite v kozarec in dobro pritisnite, da vmes ni zračnih žepkov. Nepredušno zaprite in pustite na sobni temperaturi v temnem prostoru dva do štiri tedne.

Tako se pripravita domače kislo zelje in repa
Preberi še
Tako se pripravita domače kislo zelje in repa

Če imamo zdravo črevesje, pogosteje posegamo po zdravem

"Kislo zelje in repa s svojimi probiotičnimi lastnostni tudi ugodno vpliva na našo črevesno mikrofloro, ki ima posredno vlogo pri tem, kako bomo izkoristili hranilne snovi iz hrane," je poudarila strokovnjakinja za prehrano. Nekatere raziskave denimo tudi razkrivajo, da miške z ugodnejšo črevesno floro izbirajo bolj zdravo hrano in da imajo primernejšo telesno težo, kar bi po ocenah raziskovalcev seveda lahko veljalo tudi za ljudi.

Če torej želite shujšati, sta kislo zelje in kisla repa prava izbira. Če ju ne marate, pa Mojca Cepuš priporoča kimči, naravno kisano probiotično začinjeno mešanico zelja in druge zelenjave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375