Zadovoljna.si
Kvinoja s sladkim krompirjem in pečenim jajcem

Dieta

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin

J.V.
05. 02. 2023 05.00
0

Kvinoja ali mati vseh žit, kot jo mnogi imenujejo, velja za superživilo in bogat vir beljakovin, tako je močno priporočljiva za vegetarijance. Ne vsebuje glutena, obogatena pa je z esencialnimi aminokislinami. Zaradi svoje sestave je primerna tudi za vse tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, poleg tega pa pomaga tudi pri obnovi las.

Kaj je kvinoja?

Starodavna žitarica kvinoja izvira iz južnoameriških Andov, kjer jo gojijo že tisočletja. Že takrat so jo Inki zelo cenili in jo imeli za sveto. Od tam izhaja tudi izraz mati vseh žit oziroma zrn. Zanimivo je, da jo uvrščamo med žita, čeprav to ni. Gre za nepravo oziroma psevdo žito, kar pomeni, da ne sodi med trave, temveč zeleno listnato zelenjavo, a se jo večinoma uporablja kot žitarico.

Zaradi svojih pozitivnih učinkov deluje izredno krepilno in vsebuje več beljakovin kot katero koli žito, zato jo danes uvrščamo med tako imenovana superživila. Te beljakovine imajo skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin, visok odstotek predstavlja predvsem lizin, ki spodbuja obnovo tkiv. Poleg tega je odličen vir mangana, magnezija, železa in bakra. Velja tudi za vir energije, saj vsebuje vitamin B2.

Kako skuhamo kvinojo in kaj lahko iz nje pripravimo?
Preberi še
Kako skuhamo kvinojo in kaj lahko iz nje pripravimo?
Zaradi svojih pozitivnih učinkov deluje izredno krepilno in vsebuje več beljakovin kot katero koli žito.
Zaradi svojih pozitivnih učinkov deluje izredno krepilno in vsebuje več beljakovin kot katero koli žito.FOTO: iStock

Je odličen vir beljakovin

Zanimivo je, da vsebuje več beljakovin kot katero koli drugo žito. Te beljakovine imajo idealno razmerje esencialnih aminokislin z mnogo lizina, metionina in cisteina. Ne vsebuje škodljivega glutena, ki je pogosto alergen in lahko povzroča hude avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni artritis, in težave, kot so razdražljivo črevo, izpuščaji in glavoboli.

Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Preberi še
Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja

Obnavlja poškodovane lase

Kvinoja je odlična tudi za lase, zahvaljujoč vsebnosti aminokislin, ki pomagajo pri obnavljanju poškodovanih las. Vsebnost proteinov pa jih naredi močne in jih varuje pred zunanjimi vplivi. Zaradi njenih pozitivnih učinkov jo vse več uporabljajo tudi kot sestavino v šamponih in balzamih za lase.

Ne vsebuje glutena

Čeprav ni tipična žitarica, jo mnogi še vedno uporabljajo kot tako. V resnici gre za psevdo žito, kar pomeni, da ne sodi med trave, temveč zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, blitva in rdeča pesa. Del, ki ga jemo, so semena, ki jih skuhamo kot riž. Obstaja več kot sto vrst kvinoj, najbolj komercialne pa so bela, rdeča in črna. Preden jo pripravite, je najbolje, da jo dobro sperete, saj ima sicer precej grenak okus.

S kvinojo in orehi polnjene pečene paprike
S kvinojo in orehi polnjene pečene paprikeFOTO: Shutterstock

Hranilne vrednosti 100 g kvinoje:

- 368 kcal 

- 14,1 g beljakovin 

- 6,07 g maščobe 

- 64,16 g ogljikovih hidratov 

- 47 mg kalcija  

- 4,57 mg železa  

- 197 mg magnezija  

- 563 mg kalija  

- veliko vitamina B-kompleks in folata

- 7 mg E vitamina

- 70 mg holina

Strokovnjaki so izračunali, da lahko 42,5 g semen kvinoje zadovolji naslednje dnevne potrebe odrasle osebe: 43 odstotkov mangana, 21 odstotkov triptofana, 20 odstotkov magnezija in 19,5 odstotkov folata.

Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Preberi še
Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo

Kvinoja in vnetje

Potrjeno je, da ima kvinoja izrazit protivnetni učinek zaradi pomembne prisotnosti zaščitnih faktorjev kvercetina in kempferola, pa tudi dragocene količine omega-3 maščobnih kislin. Zanimivo je, da kuhanje, dušenje in kuhanje na pari ne poslabša blagodejnih učinkov kvinoje. Kvinoja vsebuje veliko količino vlaknin, ki pospešujejo prebavni proces in ne vsebuje glutena. Priljubljenost kvinoje je v zadnjih letih močno narasla, posledično tudi zato, ker se je povečalo povpraševanje po enostavnih in hranljivih alternativah žitaric brez glutena. Ne samo, da je kvinoja bogata s hranili, ampak ima tudi številne koristi za zdravje. 

Recepte za jedi s kvinojo najdete na spletni strani Okusno.je.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

Kvinojina solata z granatnim jabolkom in oreščki
Kvinojina solata z granatnim jabolkom in oreščkiFOTO: iStock

Vir: misszdrava.hr, verywellfit.com, healthline.com

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658