Zadovoljna.si
Mango

Dieta

Mango ima številne blagodejne učinke na telo

J.V.
02. 03. 2023 05.00
0

Mango je zasluženo dobil naziv kralj sadežev: ne le, da je zelo okusen, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na naše telo. Preverite, kakšne!

Kaj je mango?

Mango (Mangifera indica) je tropsko koščičasto sadje v velikosti grenivke. Barva kože je od rumene do zelene ali rdeče-zelene, meso je mehko in rumeno, sadež pa ima v sredini neužitno trdo koščico.

Sadež izvira iz južne Azije, zdaj pa ga gojijo tudi v drugih državah, vključno z ZDA, Mehiko in Karibskimi otoki. Ali ga je možno gojiti tudi pri nas, preverite TUKAJ

Mango
MangoFOTO: iStock

Ena skodelica (165 gramov) svežega manga ima:

Kalorije: 99

Beljakovine: 1,4 grama

Ogljikovi hidrati: 24,7 g

Maščobe: 0,6 g

Vlaknine: 2,6 grama

Sladkor: 22,5 g

Vitamin C: 67 odstotkov dnevne vrednosti (DV)

Baker: 20 odstotkov DV

Folat: 18 odstotkov DV

Vitamin B6: 12 odstotkov DV

Kakšne koristi ima mango?

Je bogat vir hranil.

Ima nizko vsebnost kalorij.

Lahko pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni. 

Ima visoko vsebnost zdravih rastlinskih spojin. 

Vsebuje hranila za krepitev imunskega sistema.

Podpira zdravje srca.

Lahko izboljša prebavo.

Lahko podpira zdravje oči.

Mango krepi imunski sistem

Mango vsebuje številna hranila, ki pomagajo krepiti imunski sistem, med drugim tudi vitamin A, ki je nujen za močan imunski sistem. Ena skodelica manga oziroma 165 gramov zagotavlja 10 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A, nezadostno uživanje tega vitamina pa povezujejo z večjim tveganjem za okužbo. 

Enaka količina manga zagotavlja tudi skoraj 75 odstotkov vaših dnevnih potreb po vitaminu C. Ta vitamin lahko vašemu telesu pomaga proizvesti več belih krvničk, ki se borijo proti boleznim, pomaga tem celicam delovati učinkoviteje in izboljša obrambo vaše kože.

Prebava
PrebavaFOTO: AdobeStock

Mango izboljša prebavo

Mango ima odvajalni učinek, saj vsebuje tako topne kot netopne vlaknine:

Topne vlaknine se raztopijo v vodi in ustvarijo gelasto snov, ki hrani dobre bakterije v našem debelem črevesu. Zagotavljanje goriva za koristne bakterije v našem črevesju je dobra stvar, saj imajo te črevesne bakterije lahko protivnetne učinke in to med drugim pomaga tudi pri zniževanju holesterola in uravnavanju krvnega sladkorja.

Netopne vlaknine, ki se ne raztopijo v vodi, dodajajo vlaknine in pospešijo tempo, s katerim se naše blato premika po telesu.

Vendar pa je pomembno upoštevati, da je mango živilo z visoko vsebnostjo FODMAP – ogljikovih hidratov, ki jih tanko črevo težko absorbira – zato lahko pri nekaterih posameznikih, zlasti pri tistih s sindromom razdražljivega črevesja, sproži vetrove in napenjanje.

Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?
Preberi še
Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?

Bogat vir zaščitnih antioksidantov

Mango je dober vir zaščitnih spojin z antioksidativnimi lastnostmi, te rastlinske kemikalije vključujejo galotanine in mangiferin. Obe sta bili raziskani glede njune sposobnosti za boj proti oksidativnemu stresu, ki je povezan z vsakodnevnim življenjem in izpostavljenostjo toksinom.

Ščiti pred poškodbami prostih radikalov 

Prosti radikali so spojine, ki so povezane s številnimi kroničnimi boleznimi in staranjem na splošno. Visoke ravni antioksidantov, vključno z betakarotenom in vitaminom C, pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Prav tako so vir fitokemikalij, rastlinskih spojin, znanih po svojih lastnostih, ki spodbujajo zdravje. Posebne fitokemikalije v mangu, vključno s fenolnimi kislinami, mangiferinom, karotenoidi in galotanini, so bile povezane s protivnetnimi, antidiabetičnimi učinki, poroča Everydayhealth.com.

Razlogi, zakaj mora biti na vašem poletnem jedilniku
Preberi še
Razlogi, zakaj mora biti na vašem poletnem jedilniku
Mangovo olje
Mangovo oljeFOTO: Shutterstock

Mango izboljša zdravje kože

Vitamin A v mangu je bistven za razvoj in vzdrževanje več vrst epitelijskih tkiv, vključno s kožo, lasmi in lojnicami. Velika prednost je tudi visoka vsebnost vitamina C, ki je potreben za proizvodnjo kolagena, vrste tkiva, ki daje koži elastičnost in pomaga preprečevati gube in povešanje kože.

Zelo priljubljena lepotna sestavina je mangovo maslo, ki ga lahko najdemo v številnih izdelkih za nego las in kože. Ima intenzivne vlažilne in protivnetne lastnosti ter lahko teksturo, zaradi česar je vlažilna krema za obraz ali telo enostavna za uporabo. Ima antioksidativne lastnosti in visoko vsebnost nasičenih maščobnih kislin, zato je lahko odlična naravna rešitev za suho kožo. 

Mangovo maslo priporočajo vsem tistim, ki imajo težave s suho in srbečo kožo, ali pa iščejo vlažilno kremo z zaščitnimi in obnovitvenimi lastnostmi. Tisti, ki so alergični ali občutljivi na mango, pa naj se ga izogibajo. 

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604