Zadovoljna.si
Prebavni encimi imajo pomembno vlogo v našem telesu.

Dieta

Živila, ki povzročajo vetrove

J.V.
03. 08. 2023 05.00
0

Tudi živila, najbolj bogata s hranili, lahko povzročajo občutek napihnjenosti in težave z napenjanjem in vetrovi. Če je to nekaj, kar vas pogosto muči, in se sprašujete, zakaj, je morda krivo eno od naslednjih petih živil.

Štirinajstkrat na dan – tako pogosto večina ljudi spušča vetrove. Dejstvo je, da je to nekaj, kar muči vse, in čeprav so vetrovi večinoma neškodljivi, pa so lahko zelo neprijetni. Zlasti kadar so glasni in imajo močan in neprijeten vonj. Razlogov, zakaj nastanejo, je več. Med drugim naj bi nanje vplivalo žvečenje žvečilnega gumija, prehitro pitje in gazirane pijače, pogosteje kot ne pa so posledica uživanja določenih živil. Živila, ki sprožijo napenjanje, se razlikujejo od osebe do osebe, vendar vedite, da so stročnice, križnice, mlečni izdelki, žvečilni gumi in gazirane pijače tipični povzročitelji. Hitra rešitev za napenjanje je preprosto prilagoditev prehranjevalnih navad, v primeru, da težava ne izgine, pa je morda čas, da se pogovorite s svojim zdravnikom ali posvetujete z dietetikom.

Tukaj je pet živil, ki lahko povzročajo napenjanje in vetrove

Stročnice

Fižol in leča sta bogat vir vlaknin, ki so ključnega pomena za zdravo prebavo in lajšanje zaprtja. Toda nekaterim ljudem lahko stročnice, kot so črni fižol, leča in čičerika, povzročajo težave z vetrovi. Namreč, stročnice so bogate z oligosaharidi, ogljikovimi hidrati, ki jih tanko črevo ne more prebaviti. Natančneje, vsebujejo veliko rafinoze, vrste oligosaharida, ki jo morajo bakterije v debelem črevesu razgraditi s fermentacijo.  Glede na članek iz leta 2022, objavljen v Frontiers in Plant Science, ta fermentacija proizvaja vodik, ogljikov dioksid in metan – velike povzročitelje vetrov in napenjanja.

Brokoli
BrokoliFOTO: Arhiv naročnika

Nekatera zelenjava

Brstični ohrovt, brokoli, cvetača, zelje in ohrovt je nekaj vrst zelenjave, ki je poznana po tem, da rada povzroča napenjanje. Veliko teh živil vsebuje fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide in poliole, znane pod imenom FODMAP. To je skupina majhnih neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki sprožijo trebušne simptome pri mnogih ljudeh, zlasti pri tistih s sindromom razdražljivega črevesa (IBS). 

Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?
Preberi še
Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?

Tako kot fižol tudi nekatera zelenjava iz družine križnic vsebuje rafinozo in fruktane, dve vrsti oligosaharidov. Zdravniki in dietetiki na splošno spodbujajo uživanje več zelenjave iz družine križnic zaradi njene koristi za zdravje, zato jo lahko, preden se ji povsem odpoveste, najprej skuhate na nekaj različnih načinov. K zmanjšanju vetrov naj bi pripomoglo kuhanje zgoraj omenjene zelenjave, lahko pa posežete po kakšni drugi vrsti zelenjave, ki je vseeno bogata s hranili, a vsebuje manj FODMAP. Jajčevci, zelena solata, kumare, bučke in paprika so le nekatere alternative.

Mlečni izdelki

Velik povzročitelj napenjanja so tudi mlečni izdelki, kot sta mleko in sladoled, ki vsebujeta veliko naravnega mlečnega sladkorja, znanega kot laktoza. Da vaše telo prebavi laktozo, potrebuje poseben encim, imenovan laktazo, da jo razgradi. Ravni laktaze so nizke pri ljudeh z laktozno intoleranco ali občutljivostjo, kar vodi do driske, želodčnih krčev in vetrov. Po zadnjih podatkih naj bi bilo na laktozo občutljivih kar 65 odstotkov ljudi, prenašanje laktoze pa naj bi se zmanjševalo tudi s staranjem. 

Kako se znebiti nepihnjenega trebuha in pospešiti prebavo?
Preberi še
Kako se znebiti nepihnjenega trebuha in pospešiti prebavo?
Mleko
MlekoFOTO: Shutterstock

Žvečilni gumi brez sladkorja

V žvečilnih gumijih se pogosto nahajajo sladkorni alkoholi, imenovani polioli. Obstajata sicer dve vrsti poliolov, ksilitol in sorbitol, ki lahko povzročita napenjanje in vetrove. Študija iz leta 2022, ki je bila objavljena v Journal of Nursing Research, je pokazala, da je žvečilni gumi s ksilitolom bistveno hitreje povzročil nastanek vetrov. Znano je, da žvečilni gumi potegne več zraka v prebavni trakt, kar lahko povzroči pogostejše vetrove.

Gazirane pijače

K težavam z vetrovi lahko prispevajo tudi gazirane pijače, gazirana voda ali energijske pijače z mehurčki. Z njimi namreč pogoltnete več zraka, zlasti če uporabljate slamico. Če sumite, da vam gazirane pijače povzročajo težave, lahko zmanjšate njihov vnos in svojo pijačo zamenjate za navadno vodo ali naraven sok. 

Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Preberi še
Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368