Zadovoljna.si
Rdeča pesa

Dieta

Napitek, ki pomaga topiti celulit

Zadovoljna.si
27. 05. 2020 07.45
0

Aronija je razglašena za superživilo, saj je bogata z biofenolom, taninom, flavonoidi, vitamini B, C in E, minerali ter folno kislino, obenem pa je prava antioksidativna bomba.

V raziskavi, objavljeni leta 2014, je sodelovalo 19 žensk, starih med 25 in 48 let, ki so 90 dni dnevno uživale 100 ml soka iz aronije. Rezultati so pokazali, da se jim je po 45 dneh vidno zmanjšal celulita, zaradi česar je aronija idealna pijača za hujšanje in razstrupljanje. 

Pijača iz aronije in pese je znana po tem, da ima zelo visoko vsebnost antioksidantov. Ti igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Aronija ima tako kar dvakrat več antioksidantov kot drugo jagodičje in je še posebej bogata z antioksidantom antocianin, ki varuje pred številnimi zdravstvenimi težavami. Bogata pa je še z biofenolom, taninom, flavonoidi, vitamini B, C in E, minerali ter folno kislino. 

Brezplačna e-knjiga: Recepti za zdrave napitke
Preberi še
Brezplačna e-knjiga: Recepti za zdrave napitke

Znanstveniki iz Beograda pa so odkrili še eno zanimivo dejstvo o soku iz jagodičevja, ki je bogat z antioksidanti – aronija je idealna pijača za hujšanje in razstrupljanje. Raziskava, v kateri so ženske uživale sok iz aronije, je tako pokazala, da je po 45 dneh celulit vidno izginil. Poleg aronije je napitek priporočljivo kombinirati s peso. Snovi, ki jih vsebuje pesa, se namreč v telesu spremenijo v dušikov oksid, ta pa pomaga pri razširjanju krvnih žil in izboljšanju cirkulacije. V pesi najdemo tudi veliko koristnih mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij, fosfor in cink, vsebuje tudi različne vitamine, med drugim vitamin A, C in folno kislino. Tu pa so seveda še nekatere druge snovi, ki veljajo za izredno močne antioksidante. Pitje soka rdeče pese največkrat priporočajo pri slabokrvnosti.

Rdeča pesa zaradi svoje vitaminsko-mineralne sestave krepi imunski sistem, spodbuja apetit in izločanje žolčnih sokov. Uživanje rdeče pese pa je v zimskem času tudi preventivni učinek proti prehladnim obolenjem in okužbam. Sok rdeče pese lajša težave pri slabosti, bruhanju in driski. 100 g rdeče pese vsebuje 0,8 mg železa.

Sestavine za napitek: 

- sok iz aronije – 2 žlici,
- sok pese  – 0,5 dl,
- mineralna voda – 0,5 dl.

Pijača iz aronije in pese je znana po tem, da ima zelo visoko vsebnost antioksidantov.
Pijača iz aronije in pese je znana po tem, da ima zelo visoko vsebnost antioksidantov. FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493