Zadovoljna.si
Kakovost ogljikovih hidratov je veliko pomembnejša od kvantitete

Dieta

Ogljikovi hidrati niso tako škodljivi, kot si mislite

N. Č.
13. 04. 2024 09.28
0

Čeprav so rafinirani ogljikovi hidrati lahko škodljivi, če jih uživamo v prevelikih količinah, so polnovredna živila vir ogljikovih hidratov, ki so neverjetno zdravi. Pravzaprav veliko najbolj zdravih živil na svetu vsebuje kar precej ogljikovih hidratov.

Veliko ljudi se boji ogljikovih hidratov, ker menijo, da so nezdravi in da redijo. Je že res, da moramo paziti na vnos ogljikovih hidratov, pomembno pa je tudi, da se zavedamo, da so ogljikovi hidrati zelo pomembno hranilo, ki je nujno potrebno za normalno delovanje našega telesa. Tako kot beljakovine in zdrave maščobe so tudi ogljikovi hidrati vir energije, zato jih je pomembno vključiti v svojo prehrano.

Če povzamemo, lahko rečemo, da so ogljikovi hidrati že dolgo na precej slabem glasu, a treba se je zavedati, da obstajajo dobri in slabi ogljikovi hidrati, zato je v resnici vse odvisno od tega, kakšno hrano uživamo in v kakšnih količinah. Ključ do uspeha je tudi tokrat zmernost.

Osebna trenerka razkriva resnico o ogljikovih hidratih
Preberi še
Osebna trenerka razkriva resnico o ogljikovih hidratih

Izogibati se moramo rafiniranim ogljikovim hidratom, ki so povezani s čezmerno telesno težo, sladkorno boleznijo in drugimi zdravstvenimi težavami. Takšne ogljikove hidrate največkrat najdemo v sladkarijah in tako imenovani 'hitri hrani'. 

Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?
Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?FOTO: Adobe Stock

Ogljikovi hidrati sami po sebi ne povzročajo povečanja telesne teže

Znanstveniki so nekoč domnevali, da ogljikovi hidrati povečujejo tveganje za debelost bolj kot maščobe ali beljakovine. Po njihovi hipotezi naj bi ogljikovi hidrati spodbujali shranjevanje kalorij v obliki maščob. 

Pomembno je, da se zavedamo, da prekomerno uživanje katerega koli hranila, ki vsebuje kalorije, prispeva k povečanju telesne teže. Danes številne študije kažejo na to, da med visokim vnosom ogljikovih hidratov in debelostjo ni relevantne povezave.

Zakaj se redite, čeprav ne jeste ogljikovih hidratov?
Preberi še
Zakaj se redite, čeprav ne jeste ogljikovih hidratov?

Omeniti moramo tudi, da so kljub vsemu diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko učinkovite pri hujšanju – vsaj kratkoročno. Znanstveniki menijo, da je njihova učinkovitost pravzaprav posledica izločanja rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so sladkarije in bele testenine, iz prehrane, posledično pa uživamo zgolj tiste ogljikove hidrate, ki imajo visoko vsebnost vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Bolj kot delež ogljikovih hidratov v prehrani, je torej pomembna kakovost zaužitih ogljikovih hidratov.

Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?
Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?FOTO: Dreamstime

Potrebni so za zdravje

Večina strokovnjakov za prehrano se strinja, da je uživanje vlaknin pomembno za ohranjanje dobrega zdravja. Večina prehranskih vlaknin so pravzaprav ogljikovi hidrati. Topne vlaknine so še posebej koristne za ohranjanje zdrave telesne teže, pa tudi za zdravje srca. Vlaknine spodbujajo delo prebavnega sistema, povečujejo absorpcijo hranilnih snovi, prispevajo k izgubi teže in izboljšajo zdravje.

Kaj so makrohranila in kako jih vključimo v svojo prehrano?
Preberi še
Kaj so makrohranila in kako jih vključimo v svojo prehrano?

Črevesne bakterije se zanašajo na ogljikove hidrate

V našem črevesju živijo črevesne bakterije, ki na različne načine vplivajo na naše zdravje. Pomembno je, da so v ravnovesju. Za delovanje koristnih črevesnih bakterij so ogljikovi hidrati nujno potrebni, topne vlaknine pa so pomembno hranilo. Najboljši vir teh vlaknin so stročnice in oves, oba omenjena živila pa sta bogata z ogljikovimi hidrati.

7 prebiotičnih živil, ki pozitivno vplivajo na vašo prebavo
Preberi še
7 prebiotičnih živil, ki pozitivno vplivajo na vašo prebavo

Najdemo jih v številnih 'superživilih'

Stročnice, kot so leča, fižol, čičerika in grah, so bogat vir številnih hranilnih snovi, pomembnih za človekovo zdravje, vsebujejo pa tudi zdrave ogljikove hidrate. Ljudje se jih pogosto izogibajo prav zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, a nutricionisti poudarjajo, da so stročnice edinstvene po svoji sestavi. So eno redkih živil, ki je bogato tako z beljakovinami kot vlakninami, poleg tega pa so odličen vir vitaminov in mineralov.

Stročnice vsebujejo zdrave ogljikove hidrate.
Stročnice vsebujejo zdrave ogljikove hidrate.FOTO: Adobe Stock

Izločanje ogljikovih hidratov ne bo vplivalo na uspešnost vadbe

Obstajajo določeni miti o tem, kako lahko dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pozitivno vpliva na uspešnost vadbe in izboljša rezultate športnikov. Študije so pokazale, da ni bistvenih razlik v doseganju rezultatov med posamezniki, ki vnašajo večji delež ogljikovih hidratov, in tistimi, ki jih jedo manj. Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov vam sicer ne bo škodila, a kljub vsemu ne bo izboljšala vaših rezultatov. 

Slovenska nutricionistka razkrila največje zmote o hujšanju
Preberi še
Slovenska nutricionistka razkrila največje zmote o hujšanju

Ne povzročajo poškodb možganov

Nekateri trdijo, da lahko ogljikovi hidrati povzročijo vnetje v možganih, vendar ta ideja ne temelji na dejanskih znanstvenih dokazih. Za razliko od rafiniranih žit so polnozrnata žita bogata z magnezijem in vlakninami, to pa sta hranili, ki sta povezani z zmanjševanjem vnetji. 

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?
Ogljikovi hidrati - so res tako škodljivi za naše zdravje?FOTO: Shutterstock
Ogljikovi hidrati: kaj, kdaj, koliko?
Preberi še
Ogljikovi hidrati: kaj, kdaj, koliko?

Vir: zena.net.hr, healthline.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493