Zadovoljna.si
Ženska hujša in zdravo je - 3

Dieta

To se je zgodilo z njenim telesom po 6 mesecih LCHF diete

Jasmina Voler
27. 09. 2020 06.00
6

LCHF dieta – nekateri jo priporočajo, drugi pa trdijo, da gre za eno najslabših diet v zadnjih letih. Osebna trenerka in specialistka športne prehrane Alenka Zakojč je tudi ena tistih, ki je dieto oziroma kot pravi sama, gre bolj za način prehranjevanja, preizkusila. Kar pol leta se je izogibala ogljikovim hidratom in danes pravi, da njena izkušnja s keto dieto ni bila ravno prijetna. "Za pol leta sem izgubila menstruacijo, ker sem telesu odvzela eno izmed treh glavnih makro hranil."

O LCHF oziroma keto dieti je bilo v zadnjih nekaj letih napisanega in povedanega ogromno. Za tiste, ki še ne veste, gre za način prehranjevanja z zelo nizkimi vsebnostmi ogljikovih hidratov, kar pomaga, da se maščoba topi hitreje in učinkovitejše.

Keto dieta
Keto dietaFOTO: iStock

Vaša prehrana je sestavljena iz veliko beljakovin in maščob ter zelo malo oziroma skoraj nič ogljikovih hidratov. Na dan naj bi zaužili okoli 70 odstotkov maščob, 25 odstotkov proteinov in samo 5 odstotkov ogljikovih hidratov. Ketogena ali keto dieta je torej poseben način prehranjevanja, v času katerega je telo v stanju ketoze, kar pomeni, da namesto ogljikovih hidratov kuri maščobo kot primarni izvor energije. To pomeni, da se je v tem času treba odpovedati živilom, kot so kruh, kosmiči in banane, ter jih zamenjati z drugimi živili. 

LCHF dieto, za katero številni prehranski strokovnjaki trdijo, da je ena najslabših diet v zadnjih letih, je preizkusila tudi osebna trenerka in specialistka športne prehrane Alenka Zakojč. "Seveda sem tudi sama preizkusila to dieto in na njej bila kar pol leta, ravno iz razloga, da moraš preizkusiti to, kar predavaš drugim. LCHF načeloma ni dieta, to je način prehranjevanja, ki bi si jo moral nekdo, ki se je loti, vzeti kot življenjski slog. Ljudje se napačno lotevajo prehrane, vse je po večini iz enega samega razloga, da izgubijo tiste odvečne kilograme, s katerimi se borijo tako dolgo. Kmalu zatem pa pozabijo, kje so bili, in njihova želja (v primeru LCHF) po ogljikovih hidratih kaj kmalu spet pride na plan, takrat pa se prične nočna mora, saj kilogrami hitro spet narastejo," pravi Alenka in dodaja, da tako kot ni vsak princip treninga za vsakega, tudi ni vsaka dieta. "Ljudje smo si različni in kar učinkuje na nas, še ne pomeni, da bo na sosedu. Torej, če je vaša soseda shujšala z LCHF dieto, še ne pomeni, da boste tudi vi."

Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane FOTO: Dejan Nikolić

Z LCHF dieto pripravimo telo do tega, da energijo črpa iz maščob, zato je večji procent hrane tudi iz izvora maščob, ki pa so zelo nasitne in nam dajejo občutek sitosti, torej manj pojemo. "Če imamo radi maščobo in nismo nek ljubitelj ogljikovih hidratov, je to lahko naš način prehranjevanja, ki se ga bomo držali 'do amena'. Če pa smo ljubitelj ogljikovih hidratov in nam na primer LCHF pica ni niti približno pica, LCHF burger niti približno klasičen burger, potem je to za nas samo dieta, ki se je bomo kratkoročno držali, kar pomeni, da bomo kilograme kaj hitro pridobili nazaj."

Alenkina izkušnja z LCHF dieto ni bila ravno prijetna, saj je za pol leta izgubila menstruacijo, ker je svojemu telesu odvzela eno izmed treh glavnih makro hranil – ogljikove hidrate. "Poleg tega pa sem svoj kalorični vnos drastično zmanjšala, saj na dieti enostavno nisem bila lačna in sem pojedla dva obroka na dan, ki skupno nista presegala 800 kcal (3347 kJ), to pa pomeni igranje s hormoni, ki lahko vodi tudi v upočasnjeno delovanje ščitnice. Prav tako je bila moja učinkovitost na treningu slabša zaradi pomanjkanja energije. Tudi videz je bil temu primeren, saj mišične mase enostavno nisem mogla pridobivati, ker ni bilo vnosa ogljikovih hidratov in sem bila videti kot zobotrebec s kostjo in kožo."

Osebna trenerka razkriva načine, kako uspešno shujšati
Preberi še
Osebna trenerka razkriva načine, kako uspešno shujšati

"Kaj se je torej zgodilo z mano? Sistem se je upočasnil in ko se ponovno začneš normalno prehranjevati, se ti kilogrami začnejo zelo hitro nabirati. Naš sistem v telesu še vedno deluje počasi, kar pomeni, da ne utegne procesirati hrane, ki jo vanj vnašamo. Kilogrami so hitro narasli in moj boj s samopodobo je postal večji, poln obžalovanj in obupa. Telo pa je potrebovalo približno eno leto, da je ponovno začelo delovati tako, kot bi moralo."

Alenka opozarja, da nikoli ne bi smeli pozabiti na to, da eksperimentiranje s prehrano pri ženskah pomeni tudi igranje s hormoni. Diete, ki obljubljajo rezultate čez noč, so po večini za telo škodljive in prinašajo le kratkoročno izgubo kilogramov. Za dolgoročni uspeh je treba spremeniti življenjski stil, se prehranjevati zdravo in predvsem uravnoteženo ter čim več gibati. "Enako velja za diete raznih osebnih trenerjev, ki vam drastično zmanjšajo vaš kalorični vnos in se hkrati nezavedno igrajo z vašimi hormoni, vi pa slepo verjamete, misleč, da vam bo to prineslo hitre rezultate," za konec opozarja Alenka. 

Posledica je bila, da je za pol leta izgubila menstruacijo.
Posledica je bila, da je za pol leta izgubila menstruacijo.FOTO: iStockphoto

 

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375