S staranjem se naše telo spreminja in s tem tudi njegove potrebe. To še posebej velja pri prehrani, zato bi morali v zrelejših letih bolj paziti na svoje prehranjevalne navade. Namreč, ko prestopimo 40. leto, se tveganje za različne kronične bolezni poveča.
Naše telo začne delovati in se odzivati drugače, organi niso več tako učinkoviti in odporni, zato je ključnega pomena, da sprejmemo bolj zdrave navade, da se zaščitimo pred boleznimi, kot so artritis, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, srčno-žilne in številne druge bolezni.
Uravnotežena prehrana je brez dvoma nekaj, kar nam pri tem lahko pomaga, zato v nadaljevanju razkrivamo nekaj zdravih živil, ki bi jih vse ženske po 40. letu starosti morale vključiti v svoj vsakdan.
Zdrava živila, ki bi jih morale vključiti v svoj vsakdan
Jagodičevje
Jagode, kot so borovnice, jagode, maline in robide, so bogate z antioksidanti in so tudi bogat vir vitaminov A in C, ki nas ščitijo pred vnetji, ki lahko povzročijo prezgodnje staranje in poškodbe kože. Poleg tega nas antioksidanti ščitijo tudi pred škodljivimi učinki prostih radikalov, kar ohranja zdravje celic. Na primer, borovnice so bogate s hranili, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zaradi česar so idealno prehransko dopolnilo. Vsebujejo vlaknine, ki prispevajo k sitosti, in vitamin C, ki je pomemben tudi za krepitev imunskega sistema.
Oreščki in semena
Oreščki, kot so orehi in mandlji, pa tudi semena, kot so lanena semena in chia semena, so po 40. letu še toliko bolj pomembni, vsaj tako pravijo nutricionisti. Tako oreščki kot semena vsebujejo omega-3 maščobne kisline, pa tudi vitamin E, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju elastičnosti naše kože v starosti. Poleg tega je vitamin E antioksidant, ki lahko okrepi našo imunost in nam pomaga v boju proti okužbam.
Mastne ribe
Mastne ribe, kot so losos, tuna in sardele, so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, za katere je bilo dokazano, da zmanjšujejo vnetja pri starajoči se koži. Pomembne so tudi za zdravje možganov, nekatere študije pa kažejo, da lahko celo zmanjšajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Po mnenju nutricionistov so omega-3 maščobe eno najpomembnejših hranil za človeško telo iz več razlogov. Pomagajo tudi pri ohranjanju zdravega srca in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, več pa si lahko preberete TUKAJ!
Zelena listnata zelenjava
Listnata zelenjava, kot sta ohrovt in špinača, vsebuje visoko vsebnost mineralov in vlaknin, ki ščitijo naše celice pred poškodbami. Je tudi odličen vir kalcija in vitamina C, ki pomagata ohranjati kosti močne in s tem zmanjšujeta tveganje za osteoporozo, ko se staramo.
Avokado
Avokado je bogat z maščobami, ki blagodejno vplivajo na zdravje srca, delujejo protivnetno in pomagajo ohranjati mladostno kožo. Zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob je avokado tudi zelo nasiten in lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo.
Hrana, bogata s kalcijem
Raven estrogena pri ženskah začne upadati v 40. letih, kar negativno vpliva na absorpcijo kalcija. Da bi ohranili močne kosti in zmanjšali tveganje za osteoporozo, je pomembno, da v prehrano dodamo živila, bogata s kalcijem. Sem spadajo jogurt, sir, brokoli, mandlji in morski sadeži, vsaj tako svetujejo nutricionisti.
Zadovoljna fit
Vir: zena.net.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV