Zadovoljna.si
Hujšanje

Dieta

Ste že poskusili dieto 16:8?

J.V.
04. 09. 2022 08.08
1

Prekinitveni post je eden izmed najbolj iskanih načinov hujšanja preteklega leta. Kot poudarja Alenka Zakojč, namreč to ni dieta, temveč način prehranjevanja, s pomočjo katerega se je v preteklosti tudi sama že uspešno znebila odvečnih kilogramov. Najbolj priljubljena vrsta postenja je zagotovo 16 : 8, pri kateri se 16 ur postite, 8 ur na dan pa naj bi se prehranjevali običajno. "Sama sem še vedno mnenja, da mora biti teh 8 ur pametno izkoriščenih in v tem času v telo ne bi smeli vnašati procesirane hrane," svetuje Alenka. Kaj pravzaprav je prekinitveni post (intermittent fasting), kakšni so njegovi učinki in ali ima tudi slabo stran?

"Prekinitveni post je način prehranjevanja, in ne dieta. Je sicer super, če ustreza vašemu vsakdanu in aktivnostim. Na koncu dneva je namreč pomembno, da vaše telo dobi dovolj hranil (beljakovin, OH in maščob), za kar morate poskrbeti. To je seveda moje mnenje, če želite doseči nek rezultat. Tako kot vsaka dieta temelji na kaloričnem deficitu, pojemo torej manj, kot porabimo in zato hujšamo," pojasnjuje osebna trenerka in specialistka športne prehrane Alenka Zakojč ter dodaja, da je bistvo postenja, da si možnost za hranjenje čez dan zmanjšamo na osem ur in posledično pojemo manj kalorij.

Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane FOTO: Dejan Nikolić

"Energijski vnos je torej manjši kot energijska poraba in na ta način naše telo prične porabljati skladiščeno maščobo kot vir energije. Postenje nasploh vpliva namreč na delovanje hormonov, ki nam omogočijo, da naše telo prične izkoriščanje maščobe. Kar pa še ne pomeni, da lahko ješ, kar ti je volja, vseeno moraš biti dokaj pazljiv pri prehrani. Če poješ eno pico na dan, ki ima povprečno od 1500 do 2000 kcal (6280 do 8373 Kj) in zraven prišteješ še ostale obroke, lahko hitro presežeš vnos in je tvoja "dieta" nesmiselna."

Za koga je prekinitveni post primeren?

"Primeren je za tiste, ki imajo natrpan urnik in si potem na ta način prilagodijo obroke, jejo namreč samo v tistih osmih urah, ko imajo čas, ostalih 16 ur pa se postijo. Primeren je tudi za tiste, ki čez dan ves čas nekaj jejo in zaradi tega hitro presežejo svoj kalorični vnos ter se posledično redijo," pove Alenka in prizna, da je priljubljen način prehranjevanja preizkusila tudi sama. "Odlično se je obrestovalo, to je bilo namreč le v času, ko je bil moj cilj izguba kilogramov. Trenutno pa mi nekako ne pride v urnik, saj s klienti delam cel dan. Na urnik moram vključiti tudi svoj trening, okoli katerega imam določen vnos hranil, ki so potrebna za dosego ciljev, kar pa v času 16 ur posta nekako ni možno. Če bi bila samo v fazi izgube maščobe in s stalnim urnikom, ki bi lahko vključeval npr. prvi obrok ob 12. uri in zadnji ob 20. uri, bi bilo postenje vsekakor na mojem programu."

Ali obstaja 'čudežna' dieta? To je odgovor osebne trenerke
Preberi še
Ali obstaja 'čudežna' dieta? To je odgovor osebne trenerke
Prekinitveni post je način prehranjevanja in ne dieta.
Prekinitveni post je način prehranjevanja in ne dieta.FOTO: Dreamstime

16 : 8 pa ni edina vrsta prekinitvenega posta. Nekateri se odločijo tudi za 24-urno postenje enkrat ali dvakrat na teden in na takšen način nekajkrat tedensko drastično omejijo kalorični vnos, ostale dni v tednu pa se prehranjujejo normalno. Obstaja tudi 5 : 2 vrsta prekinitvenega posta, pri kateri se načina prehranjevanja držite dva dni v tednu. V teh dveh dneh omejite kalorični vnos na 500–600 kcal, ki jih razdelite med poljubno število obrokov.

Prekinitveni post povezujejo s številnimi pozitivnimi učinki, med drugim naj bi:

– izboljšal zdravje srca,

– uravnaval krvni sladkor,

– podaljšal življenje,

– pospešil delovanje metabolizma,

– lajšal vnetja v telesu ter zaviral proces staranja,

– preprečeval nastanek nekaterih bolezni,

– ščitil delovanje možganov.

Prekinitveni post naj bi pomagal zmanjšati nivo slabega holesterola, kot tudi trigliceridov, ki prav tako povečujejo tveganje za pojav bolezni srca.
Prekinitveni post naj bi pomagal zmanjšati nivo slabega holesterola, kot tudi trigliceridov, ki prav tako povečujejo tveganje za pojav bolezni srca.FOTO: Dreamstime

Prekinitveni post naj bi pomagal zmanjšati nivo slabega holesterola, kot tudi trigliceridov, ki prav tako povečujejo tveganje za pojav bolezni srca. Trigliceridi so maščobe, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci (lipoproteini) in skladiščijo neporabljene kalorije v maščobnih tkivih ter organizmu zagotavljajo energijo. Nezdrav življenjski slog in prekomerna telesna teža sta glavna vzroka za povišano raven trigliceridov, kar je lahko znak drugih bolezenskih stanj, vključno s sladkorno boleznijo, hipotiroidizmom in genetskimi motnjami.

Dr. Daryl Gioffre, nutricist, ki pomaga do popolne postave nekaterim slavnim ljudem, kot sta Kelly Ripa in Mario Lopez, pravi, da prekinitveni post poteka tako, da se včasih postimo 16 ur. V tem času se sladkor v krvi zniža, poviša pa se rastni hormon. To pri nekaterih ljudeh pospeši presnovo za 14 odstotkov in naše telo nima druge možnosti, kot da prične kuriti naloženo maščobo. 16 : 8 pa je dieta, s katero svojo težo ohranja tudi hollywoodska zvezdnica Jennifer Aniston.

"Delam prekinitveni post, to pomeni, da zjutraj ne jem in skušam biti vsaj 16 ur brez hrane. To se mi zdi odličen način vzdrževanja zdrave telesne teže," je v enem od intervjujev pred kratkim priznala 50-letna igralka, ki je z vsakim letom videti bolje. Pri 16-urnem postu se ji je pridružila tudi kolegica Reese Witherspoon, seveda pa obe tudi veliko telovadita in fitnes obiščeta kar šestkrat na teden. Za Radio Times sta razkrili, da nikoli ne zajtrkujeta. 

Po načelu 16 : 8 se prehranjuje tudi Jennifer Aniston.
Po načelu 16 : 8 se prehranjuje tudi Jennifer Aniston.FOTO: AP

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357