Zadovoljna.si
Dieta

Dieta

Proteinska dieta: katera živila jesti?

M.Š.J.
22. 11. 2021 09.27
0

Želite shujšati in ne veste, katera dieta je najprimernejša? Odgovor je naslednji – vsaka dieta ima svoje posebnosti oziroma učinke, zaradi katerih telo lahko kuri maščobo. Zelo težko je povedati, katera je najboljša. Pa vendar obstajajo živila, katerih pozitivni učinki na zdravje in človeško telo so znanstveno preizkušeni in raziskani. Eno od teh so beljakovine. Ali drugače povedano – proteini.

Zelo dobra stvar pri dieti z veliko vsebnostjo beljakovin je, da se med njo ne strada oziroma ni tolikšnega občutka lakote kot pri drugih vrstah diet.
Zelo dobra stvar pri dieti z veliko vsebnostjo beljakovin je, da se med njo ne strada oziroma ni tolikšnega občutka lakote kot pri drugih vrstah diet. FOTO: iStock

Proteini imajo več koristnih učinkov, ne samo pri izgubljanju telesne teže, temveč tudi pri zdravju na splošno. Njihovo normalno uživanje lahko povzroči izboljšanje krvnega pritiska, pomaga lahko pri uravnavanju sladkorja v krvi in ima še druge pozitivne učinke. 

Zelo dobra stvar pri dieti z veliko vsebnostjo beljakovin je, da se med njo ne strada oziroma ni tolikšnega občutka lakote kot pri drugih vrstah diet. To je posledica tega, da količina hrane ni omejena, saj s pravilno prehrano telo dobi vse potrebne zdrave maščobe. Pa vendar je vseeno treba paziti na vnos kalorij in kakšne beljakovine obroki vsebujejo. 

Kaj jesti?

Bodite izbirčne. Najboljši jedilniki ali drugače rečeno obroki z visoko vsebnostjo proteinov so osredotočeni na puste proteine oziroma beljakovine in vključujejo zelo malo ogljikovih hidratov. Izogibajte se večjim količinam mesa in v njih vsebovanih koristnih maščob in k obroku redno vključujte zelenjavo. 

Vse to vsebujejo kuhana jajca
Preberi še
Vse to vsebujejo kuhana jajca

Najprimernejša živila pri visokovsebnostni proteinski dieti so:

- jajca,

- mandlji,

- piščančja prsa,

- ovseni kosmiči,

- skuta,

- mlečni izdelki,

- brokoli,

- pusto goveje meso,

- tuna,

- kvinoja. 

Eno najbolj zdravih živil vseh časov, ki je večini še vedno neznano!
Preberi še
Eno najbolj zdravih živil vseh časov, ki je večini še vedno neznano!
Med živili, ki jih je dobro uživati, je tudi kvinoja.
Med živili, ki jih je dobro uživati, je tudi kvinoja.FOTO: iStock

Največji zaviralec pri izgubi telesne teže so torej ogljikovi hidrati. Ko se ti odstranijo z dnevnega jedilnika, telo hitro izgublja težo, saj se v njem izgublja voda. Pozneje oziroma po tej stopnji pa telo začne za svojo energijo kuriti maščobe. To lahko privede do ketoze, kar lahko olajša izgubo teže, ker se počutite manj lačni. Ketoza lahko povzroči začasne glavobole, razdražljivost, slabost, težje dihanje in težave s spanjem za nekatere ljudi. Zato se je treba pred dieto vedno posvetovati z zdravnikom ali specialistom za nutricistiko. 

Za katerokoli dieto se naposled odločite, vedno poskrbite, da so beljakovine v obrokih vsebovane in da jih vnesete v pravi meri v telo. Seveda pa ne smemo pozabiti, da ni le pravilna prehrana ključ do uspeha, temveč tudi redna telesna aktivnost. Če dieto združite z zdravim življenjskim slogom, vam zastavljeni cilji ne uidejo.

14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden
Preberi še
14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413