Zadovoljna.si
Kvinoja

Dieta

Najboljši viri rastlinskih beljakovin in zakaj so odlična izbira

Zadovoljna.si
03. 10. 2023 05.00
1

Ko pomislimo na beljakovine, imamo najpogosteje v mislih mlečne izdelke in meso, kot je perutnina. Toda ali ste vedeli, da je lahko tudi zelenjava odličen vir tega vitalnega hranila? Od stročnic, kot sta leča in čičerika, do oreščkov, semen in polnozrnatih žit, rastlinske beljakovine ponujajo široko paleto možnosti. Ta živila pa niso le bogata z beljakovinami, ampak so tudi zakladnica osnovnih vitaminov, mineralov in vlaknin.

Rastlinske beljakovine so beljakovine, pridobljene iz rastlinskih virov. Pridobivajo jih iz različnih delov rastlin, kot so stročnice (fižol, leča, grah), žita (pšenica, riž, kvinoja), oreščki (mandlji, orehi, arašidi), semena (chia, lan, konoplja) in celo nekatere zelenjave, npr. špinača in brokoli. Te beljakovine so bistvena makrohranila, ki igrajo ključno vlogo pri rasti, obnovi in vzdrževanju telesa.

Razlika med rastlinskimi in živalskimi proteini

Za razliko od živalskih beljakovin, ki so pridobljene iz mesa, mlečnih izdelkov in jajc, rastlinske beljakovine ponujajo drugačen aminokislinski profil. Medtem ko živalske beljakovine veljajo za "popolne" beljakovine, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje, lahko rastlinskim proteinom primanjkuje nekaterih aminokislin. Vendar pa je mogoče s kombiniranjem različnih rastlinskih virov beljakovin pridobiti celoten nabor aminokislin.

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin
Preberi še
Superživilo, ki ima največji delež beljakovin

Koristi beljakovin rastlinskega izvora

Rastlinske beljakovine so postale priljubljene zaradi svojih številnih koristi za zdravje. Pogosto vsebujejo manj nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z živalskimi beljakovinami, zaradi česar so zdrava izbira za srce. Prav tako so bogate s prehranskimi vlakninami, vitamini, minerali in fitokemikalijami, ki prispevajo k splošnemu dobremu počutju in preprečevanju bolezni.

Poleg svojih prehranskih prednosti so rastlinske beljakovine tudi bolj trajnostne in okolju prijazne. Živinoreja pomembno vpliva na emisije toplogrednih plinov, krčenje gozdov in porabo vode. Izbira rastlinskih beljakovin pomaga zmanjšati ogljični odtis, povezan s proizvodnjo hrane, in podpira bolj trajnosten prehranski sistem.

Solata iz rdeče leče in  popečene zelenjave.
Solata iz rdeče leče in popečene zelenjave.FOTO: Adobe Stock
Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Preberi še
Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja

Bogate s hranili

Rastlinske beljakovine niso le vir beljakovin, ampak zagotavljajo tudi bistvene vitamine, minerale in prehranske vlaknine. Prispevajo k splošnemu vnosu hranil in podpirajo pravilno delovanje telesa.

Zdrave za srce

Številne rastlinske beljakovine, kot so tiste v stročnicah, oreščkih in semenih, vsebujejo malo nasičenih maščob in holesterola. Ti bolj zdravi maščobni profili lahko pomagajo ohranjati zdravje srca in zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Uravnavanje telesne teže

Rastlinske beljakovine lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nasičenega učinka. Pomagajo vam, da se dlje počutite siti, zmanjšajo verjetnost prenajedanja in podpirajo cilje zdravega hujšanja ali vzdrževanja.

Zdrava prebava

Vlaknine v rastlinskih beljakovinah spodbujajo dobro prebavo in podpirajo zdrav črevesni mikrobiom. Pomagajo pri rednem odvajanju blata, preprečujejo zaprtje in prispevajo k splošnemu dobremu počutju prebave.

Beljakovine, ki jih morate nujno jesti, če hujšate
Preberi še
Beljakovine, ki jih morate nujno jesti, če hujšate

Zmanjšajo tveganje za kronične bolezni

Rastlinske prehrane, bogate z rastlinskimi beljakovinami, so bile povezane z manjšim tveganjem za kronične bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen tipa 2 in nekatere vrste raka. Kombinacija beljakovin, vlaknin in drugih koristnih hranil v rastlinskih beljakovinah prispeva k tem zaščitnim učinkom.

Znižujejo raven holesterola

Dokazano je, da rastlinske beljakovine znižujejo holesterol, še posebej, če v prehrani nadomestijo živalske beljakovine. To lahko pomaga izboljšati profile lipidov v krvi in zmanjša tveganje za bolezni srca.

Antioksidativne in protivnetne lastnosti

Veliko rastlinskih beljakovin vsebuje fitokemikalije, ki so naravne spojine z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. Te spojine pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, zmanjšajo vnetja v telesu in podpirajo splošno zdravje.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Preberi še
Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?

Pomembno je omeniti, da medtem ko rastlinske beljakovine ponujajo številne koristi za zdravje, je nujno vzdrževati uravnoteženo prehrano, ki vključuje raznolika živila. Kombinacija različnih rastlinskih virov beljakovin zagotavlja popoln aminokislinski profil in širok nabor hranil za optimalno zdravje. Posvetovanje z registriranim dietetikom ali nutricionistom lahko zagotovi prilagojene smernice o vključevanju rastlinskih beljakovin v vaše posebne prehranske potrebe in cilje.

Stročnice
StročniceFOTO: Shutterstock

Vrste rastlinskih beljakovin

Stročnice

Stročnice, kot so fižol, leča in čičerka, so odlični viri beljakovin. Niso le bogate z beljakovinami, ampak zagotavljajo tudi druga bistvena hranila, kot so vlaknine, železo in folati. Stročnice lahko vključite v različne jedi, vključno z juhami, enolončnicami, solatami in celo zelenjavnimi burgerji.

Oreščki in semena

Oreščki in semena, kot so mandlji, orehi, semena chia in lanena semena, so polni beljakovin, zdravih maščob ter pomembnih vitaminov in mineralov. Uživamo jih lahko kot prigrizek, jih dodamo smoothijem, potresemo po solatah ali jih uporabimo kot dodatek jogurtu ali ovsenim kosmičem.

Polnozrnata žita

Polnozrnata žita, kot so kvinoja, rjavi riž in oves, niso le odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ampak vsebujejo tudi precejšnje količine beljakovin. Ta zrna lahko uporabite kot osnovo za jedi, jih dodate solatam ali uživate kot prilogo.

Sojini izdelki

Soja in sojini izdelki, kot so tofu, tempeh in edamame, so popolni viri beljakovin, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje. Sojine izdelke lahko uporabljamo kot nadomestek za meso v različnih jedeh, vključno z ocvirki, karijem in sendviči.

Seitan

Seitan, znan tudi kot pšenično meso ali pšenični gluten, je visokobeljakovinski nadomestek mesa, narejen iz glutena, beljakovine v pšenici. Ima žvečljivo teksturo in ga je mogoče začiniti in pripraviti na različne načine, zato je vsestranska možnost za tiste, ki iščejo alternativne beljakovine rastlinskega izvora.

Rastlinske beljakovine lahko vključimo v prehrano na različne načine

Da bi zagotovili zadosten vnos beljakovin iz rastlinskih virov, si prizadevajte v svoje obroke vključiti različna živila, bogata z beljakovinami. Razmislite o kombinaciji stročnic s polnozrnatimi izdelki, kot so fižol in riž ali leča in kvinoja, da ustvarite popoln vir beljakovin. V prigrizke ali glavne jedi vključite oreščke, semena in sojine izdelke, da povečate vnos beljakovin.

Zrna, kot sta kvinoja ali rjavi riž, lahko služijo kot osnova za beljakovinsko polne solate. Oreščke in semena lahko potresete po solatah ali jih zmešate v smutije za dodane beljakovine in zdrave maščobe. Ne glede na to, ali se prehranjujete vegetarijansko, vegansko ali fleksitarijansko, vam lahko vključitev rastlinskih beljakovin v obroke zagotovi bistvena hranila in hkrati spodbuja trajnostni način življenja. 

Meso, ki vsebuje največ beljakovin na porcijo
Preberi še
Meso, ki vsebuje največ beljakovin na porcijo

 Rastlinski beljakovinski praški

Za posameznike, ki imajo morda večje potrebe po beljakovinah ali jim je težko zadovoljiti potrebe po beljakovinah samo s polnovrednimi živili, so lahko rastlinski beljakovinski praški priročna možnost. Beljakovine v prahu iz virov, kot so grah, rjavi riž in konoplja, lahko dodate smoothijem, ovsenim kosmičem ali pečenim izdelkom, da povečate vsebnost beljakovin.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375